2013-05-31 01:00:09
Φωτογραφία για Πού οφείλεται ο έρπητας ζωστήρας;
Ο έρπητας ζωστήρας κάνει την εμφάνισή του με ένα ιδιαιτέρως επώδυνο εξάνθημα και ενώ πολλοί το συγχέουν με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, στην πραγματικότητα είναι “συγγενής” της γνωστής σε όλους μας ανεμοβλογίας και... εμφανίζεται κυρίως-αλλά όχι αποκλειστικά- σε ανθρώπους γύρω στα 60. Πώς ακριβώς υπάρχει, όμως, υπάρχει αυτή η συγγένεια και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τον έρπητα ζωστήρα;

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας;

Αν έχετε περάσει ανεμοβλογιά – όπως σχεδόν όλοι οι ενήλικες – υπάρχει πιθανότητα ο ιός να εξακολουθεί να βρίσκεται στο σώμα σας. Ο ιός ανεμοβλογιάς-ζωστήρα μπορεί να παραμένει για δεκαετίες χωρίς να προκαλεί συμπτώματα, ενώ σε ορισμένους ανθρώπους ξυπνά και ταξιδεύει κατά μήκος των νευρικών ινών του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα επώδυνο εξάνθημα που ονομάζεται έρπητας ζωστήρας.

Τι είδους εξάνθημα είναι αυτό;

Το εξάνθημα μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό σύμπλεγμα με γεμάτες υγρό φουσκάλες, συνήθως σχηματίζοντας μια ζώνη γύρω από τη μία πλευρά της μέσης. Το επόμενο πιο σύνηθες μέρος του σώματος για το εξάνθημα είναι το μέτωπο και το μάτι. Όμως, οι φουσκάλες του έρπητα ζωστήρα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.


Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα;

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μία έως πέντε ημέρες πριν από το εξάνθημα και συνήθως περιλαμβάνουν: κνησμό, μούδιασμα, κάψιμο και πόνο. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι: ο πυρετός, τα ρίγη, ο πονοκέφαλος και οι στομαχικές διαταραχές.

Πόσο διαρκεί ο έρπητας ζωστήρας;

Οι φουσκάλες υπάρχουν συνήθως για 7-10 ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζονται εντελώς μέσα σε 2-4 εβδομάδες. Στους περισσότερους, δεν μένουν σημάδια, όμως αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί οι φουσκάλες να μην επουλωθούν αμέσως.

Είναι μεταδοτικό;

Ναι, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζετε. Ο έρπητας ζωστήρας που έχετε δεν θα προκαλέσει έρπητα ζωστήρα σε κάποιο άλλο πρόσωπο, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεμοβλογιά σε ένα παιδί. Οι άνθρωποι δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά μπορεί να κολλήσουν τον ιό από την άμεση επαφή με τις ανοιχτές πληγές του έρπητα ζωστήρα. Γι’ αυτό τα εξανθήματα πρέπει να καλύπτονται και να αποφεύγεται η επαφή με τα βρέφη, καθώς και με τις έγκυες γυναίκες.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, όμως τα αντι-ιικά φάρμακα βάζουν φρένο στην επίθεσή του. Η έγκαιρη λήψη τους μπορεί να κάνει τον έρπητα ζωστήρα συντομότερο και πιο ήπιο, ενώ μειώνει στο μισό τον κίνδυνο ανάπτυξης μεθερπητική νευραλγία. Επίσης, τα αναλγητικά και κατά της φαγούρας σκευάσματα βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και του κνησμού από το εξάνθημα.

ΠΗΓΗ: boro.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ