2013-05-31 20:46:04
Φωτογραφία για Χ. Αθανασίου: Κριτήριο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά η ελληνική εκπαίδευση
Τη συμμετοχή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έθεσε ως κριτήριο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Αθανασίου, ενημέρωσε τη Βουλή ότι η τροποποίηση του νόμου 3838 για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται σε διαβούλευση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης και διεμήνυσε ότι η νέα ρύθμιση θα βασίζεται στην «ισοκρατική» αντιμετώπιση της αναγνώρισης ενός αλλοδαπού ως Έλληνα, με βασικό κριτήριο τη συμμετοχή του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη, ο κ. Αθανασίου είπε: «Προθέσεις του υπουργείου είναι να μπουν ουσιαστικά κριτήρια. Η γέννηση ενός παιδιού στην Ελλάδα δεν αρκεί από μόνη της, ούτε η πρότερη διαμονή των γονέων του στην Ελλάδα -αυτό αφορά τους γονείς. Το κριτήριο θα στηρίζεται στον Ισοκράτη, και να μην το ξεχάσετε. Θα βάλουμε το στοιχείο της παιδείας: ουσιαστικό κριτήριο θα είναι η μόρφωση του παιδιού».


Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί το ελληνόπουλο να πηγαίνει υποχρεωτικά 9 χρόνια στο σχολείο και να μην πηγαίνει ο αλλοδαπός. Το ίδιο και για τα παιδιά που γεννιούνται έξω και σπουδάζουν εδώ. Και συζητούμε και το ζήτημα της ενηλικίωσης, κάτι που έχουν πολλές χώρες. Δεν μπορεί ο γονιός να αποφασίζει για το παιδί του, αν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια, γιατί το παιδί του όταν ενηλικιωθεί μπορεί να μην την θέλει».

«Αλλάζουμε τη φιλοσοφία. Δεν δίνουμε ιθαγένεια με την ελπίδα να ενταχθεί ο αλλοδαπός στην ελληνική κοινωνία, αλλά την δίνουμε ως επιβράβευση της δικής του προσπάθειας» προσέθεσε.

Από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε τη χορήγηση ιθαγένειας με βάση το «δίκαιο της διαμονής» (jus domicili), σε αντίθεση με τα δύο κυρίαρχα διεθνώς κριτήρια (δίκαιο του αίματος και δίκαιο του εδάφους). «Κατανοώ πως είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική κοινωνία να δώσει σε έναν αλλοδαπό το δικαίωμα του πολίτη, κάτι που ισχύει και για τις ξένες κοινωνίες. Θα πρέπει όμως να δούμε τις καινούργιες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Κανείς δεν μίλησε για 'ξέφραγο αμπέλι', αλλά για νόμιμους μετανάστες» ανέφερε η κ. Γιαννακάκη και πρότεινε: «Χορήγηση ιθαγένειας με βάση τη γέννηση και με πολύ συγκεκριμένα χρόνια μόνιμης και νόμιμης παραμονής των γονέων των παιδιών αυτών στην Ελλάδα».
eklogika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ