2013-06-01 15:28:09
Φωτογραφία για Tο ...μυστηριώδες αυτοκίνητο και οι απαγωγείς ανήλικων παιδιών που τρομοκρατούν το... διαδίκτυο!
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζονται στο Διαδίκτυο μηνύματα τα οποία προειδοποιούν γονείς για συγκεκριμένο τύπου αυτοκίνητο -συνήθως μαύρου χρώματος-, το οποίο κινείται πάντα σε συγκεκριμένες περιοχές, είτε του Λεκανοπεδίου είτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και «αρπάζει» μικρά παιδιά.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και αναφορές ανώνυμων χρηστών του Διαδικτύου οι οποίοι δηλώνουν «μάρτυρες» ανάλογων περιστατικών σε πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, όπου -κυρίως αθίγγανοι- αρπάζουν μικρά παιδιά, τα οδηγούν στις τουαλέτες και αφού τα ναρκώσουν τους αλλάζουν τα ρούχα, τα κουρεύουν και ετοιμάζονται να τα φυγαδεύσουν από τον χώρο.

Πρόκειται για δύο σενάρια-ιστορίες που προκαλούν φόβο και τρόμο σε γονείς, οι οποίοι ως άμεση αντίδραση «αναγκάζονται» να ζητούν από τα παιδιά τους να είναι προσεκτικά έως καχύποπτα απέναντι στον οιονδήποτε ή -στη χειρότερη περίπτωση- να τα κρατήσουν σπίτι μακριά από «ανεπιθύμητες» συναντήσεις. Πόσο αληθινά όμως μπορεί να είναι αυτά τα σενάρια και πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά τέτοιου είδους μηνύματα;


Ενδείξεις χωρίς αποδείξεις

Τόσο οι αξιωματικοί του Τμήματος Εξαφανισθέντων Ατόμων της ΕΛ.ΑΣ. όσο και οι άνθρωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» διαψεύδουν τις αναφορές που εμφανίζονται -κυρίως στο Διαδίκτυο- και αμέσως εξαπλώνονται. Όπως δήλωσε και ο κ. Παναγιώτης Παπαντώνης, αστυνόμος Β' στο γραφείο εξαφανισμένων ατόμων ΕΛ.ΑΣ., σε εκδήλωση του Χαμόγελου την προηγούμενη Πέμπτη, 23 Μαΐου, «οι αρπαγές εξαφανισμένων παιδιών σήμερα αφορούν μόνο τις γονικές αρπαγές και όχι αρπαγές από αγνώστους με ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα μηνύματα που διαβάζουμε συχνά στα social media».

«Δεν υπάρχει ίχνος πραγματικότητας στα δημοσιεύματα αυτά που κυκλοφορούν στο Internet και από στόμα σε στόμα» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος και συμπληρώνει: «Παλαιότερα υπήρχαν ορισμένα περιστατικά με ίχνη απαγωγής, αλλά έπειτα από παρέμβαση της Εισαγγελίας αποδείχθηκε ότι ήταν ενδείξεις χωρίς αποδείξεις».

Έφηβες οι περισσότερες που εξαφανίζονται

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας και του Χαμόγελου του Παιδιού, η πλειονότητα των εξαφανισμένων παιδιών σε ποσοστό 53% είναι έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών και ιδιαίτερα κοριτσιών, μιας και από τα 43 περιστατικά (σημαντικά μικρός αριθμός σε σχέση με όσα ακούγονται συχνά) τέτοιου είδους εξαφανίσεων που δηλώθηκαν στην Αστυνομία το 2012, τα 26 αφορούσαν γυναίκες.

«Τα κορίτσια είναι περισσότερο επιρρεπή στο να παρασύρονται ευκολότερα είτε από αγνώστους μέσω Διαδικτύου είτε από συνομηλίκους τους» σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Τα στοιχεία αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει και το περιστατικό των προηγούμενων ημερών, της 13χρονης Χριστίνας Κρασσά δηλαδή, η οποία εξαφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου από το σπίτι της στα Σπάτα. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η 13χρονη το τελευταίο χρονικό διάστημα διατηρούσε συχνή επαφή με 23χρονο Αλβανό μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).

Τάση υπερβολής

Εν τούτοις τα διαδικτυακά δημοσιεύματα περί εξαφανίσεων επιμένουν απο καιρού εις καιρόν και διαχέονται στην κοινωνία από στόμα σε στόμα, εντείνοντας την ανησυχία μικρών και μεγάλων για την ισχύ των λεγομένων τους.

Ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί τι συμβαίνει: «Ακόμα και αυτά που συζητάνε σε παρέες, ότι το παιδί της γνωστής μου είδε σε γνωστό κατάστημα παιχνιδιών να αρπάζουν ένα αγοράκι, δεν είναι τίποτε άλλο από φήμες. Γιατί όπως αποδεικνύεται στην πορεία το εν λόγω κοριτσάκι δεν είδε το περιστατικό να συμβαίνει μπροστά στα μάτια της, αλλά άκουσε να το λέμε μέσα στο μαγαζί και στη συνέχεια το είπε στη μαμά της».

Πρόκειται δηλαδή για μια τάση υπερβολής, να μεγαλοποιούμε δηλαδή και να επιβεβαιώνουμε πράγματα και καταστάσεις για τα οποία δεν έχουμε ιδία εμπειρία.

Ενημερώστε τα παιδιά σας

Για να μη μεγαλώσουν τα παιδιά τρομοκρατημένα και κλειδωμένα στο σπίτι με τον φόβο της ενδεχόμενης απαγωγής, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να ενημερώσουν σχετικά τα παιδιά τους για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν προειδοποιώντας τα να μη μιλάνε ή να μην ακολουθούν αγνώστους και σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή να καλέσουν στην γραμμή 116000 του Χαμόγελου.

«Ύστερα και από όλες τις συστάσεις ενδέχεται το παιδί να ξεγελαστεί από αγνώστους που θα του πουν "Μαρία μου, σε ψάχνουν οι γονείς σου. Έλα να σε πάω σε αυτούς. Μη φοβάσαι είμαι φίλη της μαμάς σου"» σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Όσοι σκέφτηκαν ότι είναι κάτι απίθανο να συμβεί, ένα πρόσφατο γεγονός το επιβεβαιώνει. Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη 40χρονος στα Πετράλωνα, ο οποίος ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια υποδυόμενος τον αστυνομικό.

Από την άλλη όμως υπάρχει και μια παιδική ψυχή η οποία είναι αναγκασμένη να «μαυρίζει». «Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των παιδιών απέναντι σε συγγενικά τους πρόσωπα και στους ανθρώπους γενικότερα» εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ