2013-06-04 09:09:04
Φωτογραφία για Ελληνικό πάραρτημα διεθνούς κυκλώματος “ξέπλενε” χρήμα από τραπεζικούς λογαριασμούς και λαθρεμπόριο χρυσού
Οργανωμένο κύκλωμα που “ξέπλενε” πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, προερχόμενα από λαθρεμπόριο χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μέρος του ελληνικού «παραρτήματος» των... χάκερς της Αμερικής, που στις αρχές Μαϊου είχαν καταφέρει να «σηκώσουν» περισσότερα από 45 εκατομμύρια δολάρια από... μαύρους τραπεζικούς λογαριασμούς, φαίνεται πως συνέλαβαν αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το «υποκατάστημα» φαίνεται πως παράλληλα προέβαινε στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το λαθρεμπόριο χρυσού και ευγενών μετάλλων.

Συνέλαβαν δύο άτομα από την συμμορία των «8» όπως την είχαν ονομάσει στο πλαίσιο των ερευνών. Πρόκειται για έναν 42χρονο άνδρα και μία 33χρονη γυναίκα. Οι συλληφθέντες με τουλάχιστον έξι ακόμη άτομα, αποτελούσαν, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, τα «βαποράκια» του διεθνούς κυκλώματος που προέβαινε στις τμηματικές αναλήψεις χρηματικών ποσών με κάρτες αναλήψεων τραπεζών της Ινδίας
. Τον τελευταίο μήνα, και συγκεκριμένα από τις 29 Απριλίου έως τις 27 Μαίου, προέβησαν σε τμηματικές αναλήψεις ήψους 1.153. 600 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ακόμη και χθες μέλη του ελληνικού «παραρτήματος» που δεν έχουν συλληφθεί προέβησαν σε αναλήψεις περίπου 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το ξέπλυμα γινόταν ως εξής: Οι χάκερς αποσπούσαν χρηματικά ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς, κυρίως με... μαύρο χρήμα και στη συνέχεια τα μετέφεραν ηλεκτρονικά σε αντίστοιχους λογαριασμό του κυκλώματος σε τράπεζες των Δυτικών Ινδιών. Από τις τράπεζες έπαιρναν εκατοντάδες κάρτες αναλήψεων τις οποίες διένειμαν σε συνεργούς τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Εκείνοι με τη σειρά τους προέβαιναν σε σειρά αναλήψεων από τους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Κρατώντας το μερίδιό τους κατέθεταν τα υπόλοιπα χρήματα μέσω Western Union σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων, και πιθανότατα των «εγκεφάλων» της απάτης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες από τις οποίες γίνονταν οι αναλήψεις, έπαιρναν κανονικά τα χρήματα των αναλήψεων, από τις Ινδικές τράπεζες.

Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε με το ξέπλυμα χρήματος από το λαθρεμπόριο χρυσού. Το κύκλωμα πωλούσε πλάκες χρυσού σε Αμερική, Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες με τα χρήματα να πιστώνονται σε λογαριασμούς τραπεζών της Ινδίας. Με τον ίδιο τρόπο των αναλήψεων γινόταν η εκταμίευση των χρημάτων και ουσιαστικά και το «ξέπλυμά» τους.

Ο 42χρονος και η 33χρονη συνελήφθησαν στις 27 Μαίου, ύστερα από αναλήψεις χρημάτων από τράπεζες στην Καλλιθέα με τη συνδρομή αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν 14 κάρτες αναλήψεων, τύπου Maestro, χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, που εδρεύει στις Δυτικές Ινδίες, καθώς και 1.900 ευρώ, από ανάληψη που είχαν πραγματοποιήσει πριν τη σύλληψή τους. Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας ερευνούν την προέλευση των χρημάτων και τους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών της Ινδίας. Επίσης, διερευνάται το συνολικό ύψος της απάτης και η πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί προέβησαν σε έρευνα ανταλακτηρίου χρυσού της Λ. Συγγρού, στο οποίο εντοπίστηκε εγκατεστημένο ολοκληρωμένο σύστημα (χυτήριο) τήξεως - επεξεργασίας μετάλλων (πιθανόν ευγενών μετάλλων). Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων και πλήθος φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων (δελτία αποστολής - τιμολόγια, βιβλιάρια καταθέσεων, δελτία κατάθεσης, έγγραφα τραπεζών κ.λπ.), που σχετίζονται με την παράνομη δράση τους.

Τι είχε γίνει στην Αμερική

Στις 10 Μαίου, στη Νέα Υόρκη είχαν συλληφθεί οκτώ άτομα, με την κατηγορία της συμμετοχής σε απάτη...διεθνών διαστάσεων, με τζίρο πολλών μηδενικών. Οι ληστές δεν χρειάστηκαν όπλα. Απλώς αξιοποίησαν τα λάπτοπ και τις...ιντερνετικές τους δεξιότητες για να «σηκώσουν» 45 εκατομμύρια δολάρια από χιλιάδες ΑΤΜ σε 27 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ινδονησία και η Ιαπωνία. Μόνο στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Φεβρουάριο, χτύπησαν 2.904 ΑΤΜ μέσα σε 10 μόλις ώρες και «τράβηξαν» 2,4 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι πληροφορίες που χρησιμοποίησαν οι ληστές προέρχονταν από βάσεις δεδομένων προπληρωμένων πιστωτικών καρτών τις οποίες και αντέγραφαν σε πλαστές κάρτες. Οι απατεώνες εξαφάνισαν τα όρια ανάληψης των λογαριασμών, δημιούργησαν κωδικούς πρόσβασης και κατόπιν έστελναν ένα «δίκτυο» συνεργών στα διάφορα ΑΤΜ όπου οι τελευταίοι επιδίδονταν σε μπαράζ αναλήψεων.Η απάτη έγινε σε δυο φάσεις, στις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν εκλάπησαν 5 εκατομμύρια δολάρια και στις 19-20 Φεβρουαρίου, όταν οι επιτήδειοι πραγματοποίησαν 36.000 συναλλαγές, αντλώντας 40 εκατομμύρια δολάρια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ