2013-06-04 19:18:03
Φωτογραφία για Τουρκία: «Δίκαιες και νόμιμες» οι πρώτες διαδηλώσεις λέει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός
Την άποψη ότι οι αρχικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την σχεδιαζόμενη ανάπλαση του πάρκου Γκέζι στην Κωνσταντινούπολη ήταν «δίκαιες και νόμιμες» εξέφρασε... την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς.

Οι αρχικές πορείες έχουν έκτοτε εξελιχθεί σε ένα μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα, με συχνά βίαιες διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα επί τέσσερις ημέρες σε περισσότερες από 60 πόλεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αρίντς απολογήθηκε για όσους τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών λόγω των περιβαλλοντικών τους ανησυχιών, προσφερόμενος μάλιστα να συναντήσει τους διοργανωτές των διαδηλώσεων κατά της ανάπλασης του πάρκου.

Τα σχόλια του αναπληρωτή πρωθυπουργού έρχονται λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σημείωσε σε ένα ακόμα γενικότερο πλαίσιο πως η ύπαρξη και η έκφραση διαφορετικών θέσεων είναι κάτι «φυσικό» σε μία δημοκρατία.


«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι μέρος αυτού. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τα γεγονότα των τελευταίων ημερών», συμπλήρωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως η κατασταλτική δράση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχει προκαλέσει τον προβληματισμό του Λευκού Οίκου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Τα σχόλια του κ. Γκιούλ και του κ. Αρίντς έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με την πιο σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει «εξτρεμιστές» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υποκίνηση της βίας.

«Αυτή είναι μία διαμαρτυρία που έχει οργανωθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία», δήλωσε την Τρίτη ο κ. Ερντογάν, λίγη ώρα προτού μεταβεί στο Μαρόκο, ένα επίσημο ταξίδι που αρνήθηκε να ακυρώσει παρά τις ταραχές. «Δεν θα παραχωρήσουμε τίποτα σε αυτούς που ζουν χέρι με χέρι με την τρομοκρατία», συμπλήρωσε, δηλώνοντας βέβαιος πως «σε λίγες ημέρες η κατάσταση θα επιστρέψει στο φυσιολογικό».

Οι ζυμώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα εν μέσω 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει το συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων KESK για την Τρίτη και την Τετάρτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν για «κρατική τρομοκρατία».

Η KESK εκπροσωπεί περίπου 240.000 μέλη.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ