2013-06-04 20:54:05
Φωτογραφία για Καλή η συνάντηση με τον Πρόεδρο, λέει ο Άντρος
Συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν το Κυπριακό και η οικονομία είχαν σήμερα στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ίδιος ζήτησε την πραγματοποίηση της συνάντησης, καθώς όπως ανέφερε, οι εξελίξεις επιβάλλουν να υπάρξει προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση. Σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, είπε ότι το σημαντικό είναι να υπάρχει ο αλληλοσεβασμός στη διατύπωση αυτών των διαφωνιών.

Χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία καλή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα καταβληθεί μια συνειδητή προσπάθεια από όλους προκειμένου να τοποθετηθούν τα ζητήματα πάνω σε μια διαφορετική βάση με την έννοια του αλληλοσεβασμού και να καταβάλλεται προσπάθεια για να διαμορφώνεται μια κοινή συνισταμένη για αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου.


«Από τη δική μου πλευρά δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με την μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και σοβαρότητα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι έτσι δεν επιχειρήσαμε μέχρι σήμερα. Ο στόχος είναι να δούμε κατά πόσον μέσα από τις διαφωνίες και τις διαφορές τις πολιτικές που υπάρχουν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση σε κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτού του τόπου», συνέχισε.

Κυπριακό

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ένεκα του ότι υπάρχουν κάποιοι στη διεθνή κοινότητα που θέλουν να ικανοποιήσουν τις τουρκικές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, «χρειάζεται να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε κάθε κίνηση και κατά την άποψή μας χρειάζεται να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό, να μην αφήσουμε άλλους να δημιουργούν τετελεσμένα τα οποία ενδεχομένως να μας φέρουν μπροστά σε δύσκολες εξελίξεις που θα πρέπει να τοποθετηθούμε».

«Πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και θέλω να πιστεύω ότι το Εθνικό Συμβούλιο που θα συνέλθει όχι στις 14 του Ιούνη, εκείνη θα είναι συνεδρίαση για διαδικαστικά ζητήματα, αναφέρομαι στην πολυήμερη σύνοδο του ΕΣ που θα ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού, θα πετύχει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο στη βάση του οποίου θα κινηθεί η δική μας πλευρά», είπε.

Ερωτηθείς εάν ζήτησε ενημέρωση για το θέμα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει τη σύσκεψη των αρχηγών την περασμένη εβδομάδα για το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, είπε ότι ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε περισσότερο».

Οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται την άποψη ότι μπαίνουμε σε πορεία σταθερότητας.

«Ανεξάρτητα από αυτό εμείς έχουμε διατυπώσει μια πολιτική πρόταση η οποία δεν γίνεται αυτή τη στιγμή αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων αλλά αντιλαμβάνομαι και από την πλειοψηφία του κόσμου. Ο κόσμος ανησυχεί για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η πρόταση», συνέχισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι θα πρέπει από τη μια να επιδιώξουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να δώσουν περισσότερη προσοχή στην Κύπρο διότι αντίθετα με το πώς συμπεριφέρονται στις άλλες χώρες, στην Κύπρο λειτούργησαν διαφορετικά.

«Στη δική μας περίπτωση λειτούργησαν εντελώς διαφορετικά. Θέλουμε να μας συμπεριφερθούν όπως έκαναν και με τους υπόλοιπους και να μας στηρίξουν και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσουμε», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει εδώ να δούμε πώς συμβάλλουμε όλοι με ιδέες απόψεις, για να δούμε πως θα μπορούσαν αυτοί οι τομείς της οικονομίας να ξεκινήσουν να λειτουργούν».

Σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει «αυταπάτες», είπε ότι η πορεία μέσα από το μνημόνιο δεν παρέχει πολλά περιθώρια στην οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Διατύπωσε ξανά τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει απεμπλοκή από το μνημόνιο, είπε ότι «θα επαναλάβω δημόσια, αυτή τη συζήτηση δεν την έκανα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα, θέλω να το ξεκαθαρίσω γιατί μας απασχόλησε στο Εθνικό Συμβούλιο και δεν θέλω να επαναφέρνω τα ίδια ζητήματα, αλλά δημόσια θα την επαναφέρω λέγοντας ότι θεωρώ πως θα έπρεπε η κυβέρνηση να συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή από ειδικούς, οι οποίοι να αναλάβουν να μελετήσουν την κατάσταση και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μέσα από το μνημόνιο και να ετοιμάσουν εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Και το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, είπε, το ΑΚΕΛ, «παρόλο που δεν επιδιώκει περαιτέρω δημόσια συζήτηση της πρότασής του θα αρχίσει να ενημερώνει πρώτα και κύρια τα στελέχη και μέλη του κόμματος για την πρότασή μας και σε κάποιο επόμενο στάδιο θα ενημερώσουμε ευρύτερα για το τι προνοεί η πρότασή μας και το πόσο εφικτή θα μπορούσε να ήταν η υλοποίησή της».

Ερωτηθείς κατά πόσον γίνονται σκέψεις από το ΑΚΕΛ για συμμαχίες με άλλες χώρες του Νότου που κάνουν σκέψεις για έξοδο από το μνημόνιο, είπε ότι το ΑΚΕΛ σίγουρα θα επιδιώξει να γίνουν και συναντήσεις μεταξύ των κομμάτων του ευρωπαϊκού νότου που ασπάζονται παρόμοιες απόψεις για να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, «πώς δηλαδή μπορούμε να συνεργαστούμε για αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν στις χώρες μας».

«Θεωρώ ότι και η κυβέρνηση θα πρέπει και τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι ότι κάποια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, να επιδιώξει να συνεργαστεί όχι απλά και μόνο με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά με όλες τις χώρες που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες με τις δικές μας», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι οι δυσκολίες στην Κύπρο είναι μεγαλύτερες «γιατί έχει καταστραφεί το χρηματοοικονομικό μας σύστημα και ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί με πάρα πολλά περιοριστικά μέτρα τα οποία περιορίζουν την δυνατότητά του να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Για αυτό ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να καταφέρουμε το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει δίχως τους όποιους περιορισμούς».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ