2013-06-05 00:21:33
Φωτογραφία για Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους
Του Νίκου Στέλγια

Ο αντιπρόεδρος απολογήθηκε για την συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας

Ο κ. Αρίντς επέλεξε με μεγάλη προσοχή τα λόγια του και επιχείρησε να περάσει στην τουρκική κοινωνία ένα συμβιβαστικό μήνυμα

Το μεσημέρι της Τρίτης, η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ επενέβη στην μεγάλη κρίση και συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αρίντς πραγματοποίησε μια συνέντευξη τύπου και απευθύνθηκε στην τουρκική κοινωνία.

Ο κ. Αρίντς παραδέχθηκε ότι η κρίση έλαβε διαστάσεις εξαιτίας της απερίγραπτης βίας, την οποία άσκησε η τουρκική αστυνομία στους διαδηλωτές στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κ. Αρίντς απολογήθηκε για την συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, έστειλε τα συλλυπητήρια του στην Αντιόχεια, η οποία θρηνεί τον 22χρονο ακτιβιστή, ο οποίος έχασε την ζωή του στις συγκρούσεις με την αστυνομία πριν από λίγες ώρες.


Ο κ. Αρίντς επέλεξε με μεγάλη προσοχή τα λόγια του και επιχείρησε να περάσει στην τουρκική κοινωνία ένα συμβιβαστικό μήνυμα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του θα λάβει υπόψη της τις απόψεις των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης πριν από την οριστικοποίηση των σχεδίων που θα εφαρμοστούν στα πλαίσια της ανακαίνισης της πλατείας Ταξίμ και του Πάρκου Γκεζί. Ο κ. Αρίντς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για τον καθορισμό του τελικού σχεδίου.

Στέλνοντας συμβιβαστικά μηνύματα στην τουρκική κοινωνία, ο κ. Αρίντς επιχείρησε να εξασφαλίσει τις εσωκομματικές ισορροπίες στην κυβερνητική παράταξη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασε τα φαινόμενα βανδαλισμού και ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία επιχειρεί να εξασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια στους δρόμους της Τουρκίας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από τώρα και στο εξής η τουρκική αστυνομία θα βρίσκεται σε θέσεις «άμυνας» στους δρόμους των τουρκικών πόλεων. Σύμφωνα με τον κ. Αρίντς, η τουρκική αστυνομία δεν πρόκειται να επιτεθεί στους διαδηλωτές. Φυσικά, τα όσα έλαβαν χώρα πριν από λίγες ώρες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας διαψεύδουν τον κ. Αρίντς καθώς η τουρκική αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και άσκησε βία σε χιλιάδες διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των Τούρκων αναλυτών τονίζουν ότι οι κ. Γκιουλ και κ. Αρίντς επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους πριν από την επιστροφή του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην χώρα την νύχτα της Πέμπτης.

Σήμερα, σχεδόν σε ολόκληρη την Τουρκία προγραμματίζονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις. Τα τουρκικά συνδικάτα, τουλάχιστον όσα δεν υπακούουν στις εντολές της Άγκυρας και διατηρούν τον ταξικό χαρακτήρα τους, προχωρούν σε στάση εργασίας και ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη.

 

Νύχτα αιματηρών συγκρούσεων 

Αιματηρά γεγονότα έλαβαν χώρα καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας σε ολόκληρη την Τουρκία. Τα μεσάνυχτα, στην Αντιόχεια, η τουρκική αστυνομία πυροβόλησε στο κεφάλι και δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 22χρονο διαδηλωτή. Ο ακτιβιστής ήταν μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία πυροβόλησε τον άτυχο νεαρό στο κεφάλι. Ο 22χρονος έχασε την ζωή του στο πεδίο συγκρούσεων, στο κέντρο της Αντιόχειας. Η είδηση της δολοφονίας του έστειλε ωστικά κύματα σε ολόκληρη την Τουρκία και ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα. Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, λίγες μόλις ώρες πριν την δολοφονία του 22χρονου διαδηλωτή, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τον Πρόεδρο Γκιουλ να καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο και να λάβει πρωτοβουλίες για να τεθεί υπό έλεγχο η πολιτική ένταση στην χώρα. Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Γκιουλ κάλεσε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στο προεδρικό μέγαρο. Ο Μπουλέντ Αρίντς συναντά το πρωί της Τρίτης τον Πρόεδρο Γκιουλ. Στην συγκεκριμένη συνάντηση, οι δυο άνδρες θα συζητήσουν τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Καθ'όλη την διάρκεια της νυκτός και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ του Πέρα. Στα περίχωρα του Πέρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν κάθε είδους μέσο για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην περιοχή Καμπάτας – Μπεσίκτας, στις ακτές του Βοσπόρου.

Στην Άγκυρα, τις βραδινές ώρες, την θέση των μαθητών του λυκείου στους δρόμους έλαβαν οι ενήλικες διαδηλωτές, οι οποίες έστησαν οδοφράγματα σε απόσταση αναπνοής από την πρεσβεία των ΗΠΑ και το Προεδρικό Μέγαρο του Τσάνκαγια. Η αστυνομία της Άγκυρας ζήτησε ενισχύσεις από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ'όλη την διάρκεια της νυκτός και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες.

Συγκρούσεις, οδομαχίες και δυναμικές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα στην Σμύρνη καθώς και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Σε πολλές πόλεις, άνθρωποι από όλες τις ηλικίες χύθηκαν στους δρόμους και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν παρακολούθησε τις ανησυχητικές εξελίξεις από το Μαρόκο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ήρθε δημοσίως σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Γκιουλ και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να βγάλει κανένα συμπέρασμα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των Τούρκων πολιτών. «Σε λίγες ημέρες όλα θα τελειώσουν και θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα», υπήρξε το βασικό μήνυμα, το οποίο επιχείρησε να περάσει ο κ. Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύσσωμος ο κόσμος της διανόησης και των γραμμάτων της Τουρκίας ασκεί κρητική στην κυβέρνηση Ερντογάν για την στάση που τηρεί απέναντι στην μεγάλη κρίση. Κατά την άποψη τους, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν επιλέγει να αγνοήσει την μεγάλη αγανάκτηση των Τούρκων πολιτών, μια εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας. Από την άλλη, οι οικονομολόγοι άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τουρκική οικονομία. Με αφορμή την χθεσινή μεγάλη πτώση του τουρκικού χρηματιστηρίου, οι οικονομολόγοι διευκρινίζουν ότι η μεγάλη κρίση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. 

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ