2013-06-06 02:51:04
Φωτογραφία για Αυτόφωρο για τους δράστες περιβαλλον​τικών εγκλημάτων
Αυτόφωρο για τους δράστες περιβαλλοντικών εγκλημάτων αλλά και αφαίρεση αδειών λειτουργίας για τις περιπτώσεις ηχορύπανσης κέντρων διασκεδάσεως, μπαρ, κ.λπ. ζητεί ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Δασούλας.

Με τρεις εγκύκλιους του ο εισαγγελικός λειτουργός δίνει τις κατευθύνσεις εκείνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που συνεχώς επιδεινώνεται, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και στην οικονομία.

Ειδικότερα με την πρώτη εγκύκλιο ο κ. Δασούλας ζητεί όταν διαπιστώνονται σχετικές παραβάσεις και εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος «οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα «κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων, ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων».

Με τη δεύτερη εγκύκλιό του ο κ
. Δασούλας ζητεί από τις κατά τόπους Εισαγγελίες να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, όπως και στις χωματερές, λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο. Μάλιστα ο κ. Δασούλας διαβίβασε στους συναδέλφους του σχετική παλαιά (2007) εγκύκλιο του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι δασικές υπηρεσίες εάν διαπιστώσουν παραβάσεις (ανέγερση κτισμάτων εντός δασών, περιφράξεις, υλοτόμηση, εκχέρσωση, κ.λπ.) πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους και σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.

Με την τρίτη εγκύκλιο ζητείται η ενεργοποίηση της υγειονομικής διάταξης που προβλέπει για τους παραβάτες της ηχορύπανσης αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Δηλαδή θα πρέπει να συλλαμβάνονται άμεσα, τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το κατάστημα για δικό τους λογαριασμό (κύριοι του καταστήματος ή μισθωτές ή υπομισθωτές).

Στις περιπτώσεις δε ηχορύπανσης θα πρέπει να εξετάζεται εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προσωρινής αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο κ. Δασούλας επικαλείται μάλιστα πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) σύμφωνα με την οποία «η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία και η έκθεση στον θόρυβο είναι μια ύπουλη διαδικασία, της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ορατές και αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία των ανθρώπων». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ