2013-06-07 02:26:04
Όπως επισήμαναν στις από κοινού δηλώσεις τους ο κ. Φάιμαν και ο κ. Σπίντελεγκερ, η απόφαση για την απόσυρση υπήρξε αναγκαία καθώς η ασφάλεια των Αυστριακών στρατιωτών αποτελεί ύψιστο μέλημα και οι εξελίξεις τις σημερινές πρωινές ώρες (σ.σ. έπειτα από την προσωρινή κατάληψη από Σύρους αντικαθεστωτικούς φυλακίου Αυστριακών κυανόκρανων στο σημείο Κουνέιτρα και την ανακατάληψη του από μονάδες του συριακού στρατού) δεν επιτρέπουν περαιτέρω καθυστέρηση.
Η απόσυρση των 380 Αυστριακών «κυανόκρανων» που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνόλου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στα Υψώματα του Γκολάν (οι αυστριακές ένοπλες δυνάμεις ήταν παρούσες εκεί από το 1974), εξεταζόταν σοβαρά ήδη εδώ και μήνες από την αυστριακή κυβέρνηση, ενόψει της δρομολογούμενης πλέον ανοικτά εδώ και αρκετό καιρό, από ορισμένες κυβερνήσεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης —κυρίως της Γαλλίας και της Βρετανίας— της άρσης του κοινοτικού εμπάργκο όπλων και την προμήθεια οπλισμού από την ΕΕ στη συριακή αντιπολίτευση.
Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Γκέραλντ Κλουγκ, είχε δώσει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας συγκεκριμένη εντολή προετοιμασίας για απόσυρση των Αυστριακών «κυανοκράνων» από τα υψώματα του Γκολάν, η οποία, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές ώρες σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρή όξυνση της κατάστασης.
Στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες διότι η αυστριακή συμβιβαστική πρόταση για το εμπάργκο όπλων απέναντι στη Συρία δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτή κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και είχε τονίσει πως «επιπλέον όπλα δεν λύνουν τίποτε, αλλά οξύνουν την κατάσταση».
Η Αυστρία διαθέτει τους περισσότερους «κυανόκρανους» στην περιοχή και μια απόσυρσή τους θα σήμανε συνολικά το τέλος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν, όπου τις προηγούμενες εβδομάδες σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε μονάδες των συριακών ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεις των ανταρτών, οι οποίοι μάλιστα επιτέθηκαν εναντίον του εκεί αποσπάσματος των Φιλιππίνων, οι οποίες στο μεταξύ απέσυραν το απόσπασμά τους, όπως και η Ιαπωνία.
Κατά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών την προπερασμένη Δευτέρα, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί μια κοινή στάση των 27 χωρών-μελών στο θέμα του εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, που έληξε την 1η Ιουνίου, καθώς Γαλλία και Βρετανία αντιτάχθηκαν σε μια παράτασή του.
Λόγω και της συμμετοχής της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η Αυστρία ήταν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο σφοδρότερος αντίπαλος της άρσης του εμπάργκο όπλων και όπως δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, αντιτάχθηκε στην επιμονή Βρετανίας και Γαλλίας να δοθεί η δυνατότητα στη συριακή αντιπολίτευση να προμηθευτεί όπλα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «θέλουμε πολιτικές διαπραγματεύσεις και όχι παροχή όπλων».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νεκροί Γεωργιανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ