2013-06-07 20:54:04
Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα Αμμοχώστου έναντι Τύμπου και ποτέ δεν τέθηκε από εμάς με αυτό τον τρόπο το θέμα, δήλωσε σε συνέντευξή του... στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
"Εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πρότασή μας, η οποία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες κατά τρόπο σημαντικό εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε εάν και όταν προκύψουν", ανέφερε ο κ. Κασουλιδης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξεκινήσουν από την αρχή, όμως οι θέσεις που διακήρυξε προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι δεν τον δεσμεύουν θα δηλωθεί κατά τις συνομιλίες ότι δεν αποτελούν πλέον θέσεις της πλευράς μας, με βάση την αρχή ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.
Σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία είπε πως οι λόγοι αυτής της κοινωνικής αντίδρασης αποτελούν στοιχεία τα οποία πρέπει να προβληματίσουν και την ΕΕ όσον αφορά το κοινωνικό επίπεδο της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
Αναφορικά με το θέμα της αξιοπιστίας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ υπέδειξε πως αυτό το θέμα είναι καλύτερα να μην συζητείται δημόσια, ενώ ερωτηθείς εάν θα τον ενδιέφερε η θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ απαντά πως έγνοια του αυτή τη στιγμή είναι να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην επιτυχία της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε εξάλλου πως η Κυβέρνηση απορρίπτει την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το στάτους των παρατηρητών.
«Μας έχει απασχολήσει το θέμα και θα δούμε πώς θα ανταποκριθούμε για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι Τουρκοκύπριοι με έναν ενιαίο κατάλογο για να έχουν και την ευχέρεια εάν θέλουν να εκλεγούν. Θεωρητικά μπορούν. Εφόσον υπάρχουν 95 χιλιάδες κάτοχοι κυπριακών ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να εκλέξουν Ευρωβουλευτή δικαιωματικά. Θα λειτουργήσει ο δημοκρατικός τρόπος όπως λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλες τις χώρες», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Έχετε μόλις επιστρέψει από την επίσκεψη σας στο Παρίσι. Είσαστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της;
Η επίσκεψη μου στο Παρίσι επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ενώ παράλληλα αποτέλεσε προπομπό της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Πραγματοποίησα ξεχωριστές συναντήσεις με το Γάλλο ομόλογό μου Laurent Fabius, τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Thierry Repentin, την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Elizabeth Guigou και το Διπλωματικό Σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Paul Jean-Ortiz. Οι εν λόγω συναντήσεις επιβεβαίωσαν τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Γαλλίας ενώ εκφράστηκε η ετοιμότητα για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς πολιτικής. Παράλληλα, διατυπώθηκαν κοινές θέσεις σε θέματα οικονομίας, εφαρμογής πολιτικών βελτίωσης της ευρωζώνης, ώθησης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας. Όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας, διατυπώθηκαν κοινές θέσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, την ανάγκη ενδυνάμωσης του αυτόνομου χαρακτήρα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα πρέπει να πούμε ότι η γαλλική πλευρά επαναβεβαίωσε τη θέση περί σεβασμού δικαιώματος κάθε χώρας στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχίσει την υποστηρικτική της στάση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του Κυπριακού, υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συμμετείχα σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης της ΚΔ στο Παρίσι προς τους βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Κύπρου- Γαλλίας, όπου είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και να ενημερώσω τους βουλευτές για τις θέσεις της Κύπρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επιπλέον, συμμετείχα σε δημόσια διάλεξη που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης IFRI - Institut Français des Relations Internationales, όπου απηύθυνα ομιλία με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Nοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ παραχώρησα συνεντεύξεις στη γαλλική "Le Monde" και στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο "France 24".
Επειδή έχει γίνει λόγος για απόσυρση προτάσεων της ε/κ πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών τελικά ποιό θα είναι το σημείο επανεκκίνησης των συνομιλιών; Οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών είναι δυνατόν να απομακρυνθούν εντελώς ή πάντα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού των εμπλεκομένων μερών και αν ακόμα αποσυρθούν;
Οι συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν από την αρχή. Εκείνες τις θέσεις όπως τις διακήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα, προεκλογικά, ότι δεν τον δεσμεύουν, εκείνες θα δηλωθεί κατά τις συνομιλίες ότι δεν αποτελούν πλέον θέσεις της πλευράς μας, με βάση την αρχή ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Ποιες είναι αυτές οι θέσεις; Αυτό καλύτερα να αποφευχθεί από τώρα να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου.
Πρόσφατα υπήρξαν δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία πως μια ένταση στην περιοχή θα μπορούσε να κλονίσει τις σχέσεις ΗΠΑ με Ισραήλ και Τουρκία και να εκτροχιάσει τις έρευνες για φυσικό αέριο της Noble. Επιχειρείται πιστεύετε πακετοποίηση του Κυπριακού, προσπάθειες δηλαδή να συνδεθεί η επίλυσή του με το θέμα του φυσικού αερίου;
Διάβασα τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη. Ήταν ξεκάθαρες, με μήνυμα ενάντια σε όποιον θα ήθελε να δημιουργήσει ένταση κατά διάρκεια των εργασιών της NOBLE για επιβεβαιωτική γεώτρηση ως αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα. Σίγουρα κανένας δεν αναμένει ότι θα δημιουργήσουμε εμείς ένταση. Από αυτή τη δήλωση δεν συνάγεται κάτι που να σημαίνει πακετοποίηση του Κυπριακού και διασύνδεσή του με το φυσικό αέριο.
Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του κ. Ντάουνερ και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η αντικατάστασή του από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό;
Το θέμα αυτό είναι καλύτερα να μη συζητείται δημόσια
Υπάρχουν σκέψεις για το ποιός θα είναι ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς ;
Θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Ιουνίου όπου μεταξύ άλλων θα αποφασιστεί ο ρόλος του διαπραγματευτή και η διασύνδεση του με το Εθνικό Συμβούλιο από τη μια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την άλλη. Σε κατοπινό Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασισθεί το όνομα του διαπραγματευτή.
Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία για τις συνομιλίες για το Κυπριακό πέραν του Εθνικού Συμβουλίου;
Πρέπει να μελετήσουμε με τρόπο σωστό, με συμβούλους, με επιστημονική βοήθεια την προετοιμασία των θέσεών μας.
Σε ότι αφορά στο περιουσιακό, η Τουρκία παρουσιάζεται να «λύνει» το πρόβλημα μέσα από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ενώ από την άλλη Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες εν μέσω οικονομικής κρίσης αναζητούν οικονομική ανακούφιση πουλώντας την περιουσία τους στα κατεχόμενα. Ποια η θέση της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα;
Η Κυβέρνηση δεν νοιώθει ευτυχής γιατί πολλοί Ελληνοκύπριοι καταφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων», πόσο μάλλον όταν τους προσφέρεται πολύ κατώτερη της αξίας της περιουσίας τους αποζημίωση, ενώ ουδέποτε προσφέρθηκε αποκατάσταση της περιουσίας. Φυσικά θα χρειαστούν πολλά χρόνια, και πολλά χρήματα για να μιλούμε για κίνδυνο για επίλυση του περιουσιακού δια της «επιτροπής» αυτής.
Τίθεται στο τραπέζι θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου έναντι του αεροδρομίου στην Τύμπου; Πιστεύετε ότι όντως τα ΜΟΕ μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού δεδομένου ότι και πριν δέκα χρόνια υπήρξαν τέτοιου είδους μέτρα όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και στη συνέχεια εφαρμόστηκε ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή χωρίς ωστόσο να σημειωθεί έκτοτε κάποια μεταβολή στην τουρκική αδιαλλαξία που να επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό;
Δεν υπάρχει στο οποιοδήποτε τραπέζι θέμα Αμμοχώστου έναντι Τύμπου . Ποτέ δεν τέθηκε από εμάς με αυτό τον τρόπο το θέμα. Είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητούμε θέμα ΜΟΕ γύρω από την παράδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Ασφαλώς όμως εάν συμβεί αυτό θα ήταν μία μεγάλη ώθηση στις καθ΄ αυτό συνομιλίες γιατί θα καλύπτει ένα τεράστιο κενό εμπιστοσύνης που υπάρχει σήμερα. Κατά τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ επί Τάσσου Παπαδόπουλου είχαν εγείρει το θέμα της Τύμπου οι Τούρκοι και επί Βελγικής Προεδρίας και επί Φινλανδικής Προεδρίας έγιναν πάλι προσπάθειες με βάση τουρκικές απαιτήσεις όσον αφορά την Τύμπου. Εγινε τότε συζήτηση τουλάχιστον επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας μέχρι του βαθμού που μπορούσε αυτό να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας. Εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πρότασή μας, η οποία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες κατά τρόπο σημαντικό εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε εάν και όταν προκύψουν.
Πρόκειται να επισκεφθείτε σύντομα το Λονδίνο. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψής σας εκεί;
Με κάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Willian Hague σε γεύμα εργασίας για τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Θα συνομιλήσουμε για το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Βρετανίας και τα ευρωπαϊκά θέματα. Θεωρώ ότι οι Βρετανοί πρέπει να πεισθούν ότι το ενδιαφέρον τους πρέπει να στραφεί εκεί που πρέπει για να μπορέσει να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό.
Ποιά η θέση της Κυβέρνησης έναντι της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Μας έχει απασχολήσει το θέμα και θα δούμε πώς θα ανταποκριθούμε για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι Τουρκοκύπριοι με έναν ενιαίο κατάλογο για να έχουν και την ευχέρεια εάν θέλουν να εκλεγούν. Θεωρητικά μπορούν. Εφόσον υπάρχουν 95 χιλιάδες κάτοχοι κυπριακών ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να εκλέξουν Ευρωβουλευτή δικαιωματικά. Θα λειτουργήσει ο δημοκρατικός τρόπος όπως λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλες τις χώρες.
Μπορεί να εκπροσωπηθούν ως παρατηρητές;
Εμείς είμαστε εναντίον του θεσμού των παρατηρητών αλλά είμαστε υπέρ της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενιαίες Ευρωεκλογές της Κύπρου. Στις προηγούμενες είχαν ψηφίσει πολύ λίγοι αλλά ήταν δική τους επιλογή. Τους προσφέρθηκε η δυνατότητα και επομένως και αυτή την φορά θα προσπαθήσουμε να τους προσφερθεί αυτή η δυνατότητα ενισχύοντας τους τρόπους με τους οποίους σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους νόμους της αυτό θα μπορούσε να γίνει πρακτικά εφαρμόσιμο.
Πώς κρίνετε την κατάσταση στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες αναταραχές στη χώρα;
Ξεκίνησε με μιαν αφορμή αλλά υπήρξε το έναυσμα για γενικότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για μια σειρά διαφορετικούς λόγους για όσους συμμετέχουν σε αυτές. Από τη μια είναι η αντίδραση στην αστυνομική καταπιεστική συμπεριφορά, είναι η διαμαρτυρία πολλών έναντι στα μέτρα ισλαμοποίησης της κοινωνικής ζωής του τόπου με τελευταίο αποκορύφωμα τα περιοριστικά μέτρα για την πώληση αλκοολούχων ποτών. Είναι διαμαρτυρία άλλων όσων θεωρούν αυταρχικό τον τρόπο διακυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν. Είναι ίσως συμμετοχή πολλών Αλεβιτών οι οποίοι νιώθουν ότι στριμώχνονται λόγω της ιδεολογίας που συνδέει την επικρατούσα θρησκεία με την πολιτική. Αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το πού θα καταλήξει αυτή η κοινωνική αντίδραση. Αυτά είναι στοιχεία κριτικής τα οποία πρέπει να προβληματίσουν και την ΕΕ όσον αφορά το κοινωνικό επίπεδο της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα υποχρεωθεί να δείξει κατανόηση σε αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες.
Θεωρείτε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει ως τώρα στη χώρα μπορεί να επέλθουν ως αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικής αναταραχής;
Είναι πολύ σύντομα για να το πει κάποιος αυτό. Αυτά που γίνονται είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση προς το δρόμο που οδηγούσε την Τουρκία το Ισλαμικό κόμμα του κ. Ερντογάν όμως δεν μπορώ να προβλέψω.
Η κατάσταση αυτή εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την Κύπρο;
Δεν νομίζω την Κύπρο να την επηρεάσει η νέα κατάσταση εκτός της χρησιμοποίησης του εξωτερικού κινδύνου ως παράγοντα να συνενώσει και να κατευνάσει το εσωτερικό της Τουρκίας.
Θεωρείτε πως η πτώση της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα θα επηρεάσει καθόλου την κατάσταση στο Κυπριακό;
Πρόκειται για εσωτερικές διεργασίες στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό δεν νομίζω ότι μας επιτρέπει να σχολιάζουμε δημόσια το τι πρόκειται να κάμουν και ποια θα είναι η τελική εξέλιξη. Ούτως ή άλλως γίνεται γενικώς αποδεκτό πως η διαφορά δεν είναι μόνο μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Αυτό είναι το πιο εύκολο κομμάτι να λυθεί. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.
Στο θέμα του φυσικού αερίου πώς βλέπετε να εξελίσσεται η συνεργασία της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής υπό το φως και των τουρκικών απειλών. Τελικά πώς η Κύπρος καταφέρνει να διατηρεί τις ισορροπίες μεταξύ Ισραήλ και Αραβικού κόσμου;
Οι υδρογονάνθρακες της κοινής μας θάλασσας θα φέρουν σίγουρα κοντά Λίβανο, Αίγυπτο και Ισραήλ, αργά η γρήγορα και η Κύπρος ως ο κοινός παρονομαστής πρόκειται να συμβάλει σε αυτό. Όλες οι χώρες έχουν έννομο συμφέρον να αξιοποιούσουν τις αντίστοιχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους που συνορεύουν η μία με την άλλη, και με όλους μαζί και η Κύπρος.
Ποιός ο ρόλος της Κύπρου σήμερα σε ότι αφορά στην κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή;
Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τη λήψη αποφάσεων έναντι της κρίσης στη Συρία. Έχει συνάψει συμφωνίες με πολλά κράτη και πρόκειται να συμφωνήσει και με άλλα, εάν χρειαστεί για εκκένωση των υπηκόων τους από την περιοχή και για μεταβατική διέλευση τους από την Κύπρο.
Πώς επηρεάζει τη διπλωματική υπηρεσία και κατ' επέκταση την άσκηση πολιτικής και προώθησης των στόχων της Κύπρου στο εξωτερικό η οικονομική κρίση;
Η μεταχείριση που έτυχε η Κύπρος τον περασμένο Μάρτιο, μας κάνει να νοιώθουμε απελευθερωμένοι να ασκούμε άφοβα και με αξιοπρέπεια την εξωτερική μας πολιτική.
Θα σας ενδιέφερε η θέση του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ με δεδομένο ότι θα διοριστεί νέα Επιτροπή του χρόνου;
Υπηρετώ τη χώρα μου από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, συμβάλλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην επιτυχία της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτή την στιγμή αυτό με απασχολεί και τίποτε άλλο.
alithia.com.cy
"Εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πρότασή μας, η οποία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες κατά τρόπο σημαντικό εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε εάν και όταν προκύψουν", ανέφερε ο κ. Κασουλιδης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξεκινήσουν από την αρχή, όμως οι θέσεις που διακήρυξε προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι δεν τον δεσμεύουν θα δηλωθεί κατά τις συνομιλίες ότι δεν αποτελούν πλέον θέσεις της πλευράς μας, με βάση την αρχή ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.
Σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία είπε πως οι λόγοι αυτής της κοινωνικής αντίδρασης αποτελούν στοιχεία τα οποία πρέπει να προβληματίσουν και την ΕΕ όσον αφορά το κοινωνικό επίπεδο της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
Αναφορικά με το θέμα της αξιοπιστίας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ υπέδειξε πως αυτό το θέμα είναι καλύτερα να μην συζητείται δημόσια, ενώ ερωτηθείς εάν θα τον ενδιέφερε η θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ απαντά πως έγνοια του αυτή τη στιγμή είναι να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην επιτυχία της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε εξάλλου πως η Κυβέρνηση απορρίπτει την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το στάτους των παρατηρητών.
«Μας έχει απασχολήσει το θέμα και θα δούμε πώς θα ανταποκριθούμε για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι Τουρκοκύπριοι με έναν ενιαίο κατάλογο για να έχουν και την ευχέρεια εάν θέλουν να εκλεγούν. Θεωρητικά μπορούν. Εφόσον υπάρχουν 95 χιλιάδες κάτοχοι κυπριακών ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να εκλέξουν Ευρωβουλευτή δικαιωματικά. Θα λειτουργήσει ο δημοκρατικός τρόπος όπως λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλες τις χώρες», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Έχετε μόλις επιστρέψει από την επίσκεψη σας στο Παρίσι. Είσαστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της;
Η επίσκεψη μου στο Παρίσι επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ενώ παράλληλα αποτέλεσε προπομπό της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Πραγματοποίησα ξεχωριστές συναντήσεις με το Γάλλο ομόλογό μου Laurent Fabius, τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Thierry Repentin, την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Elizabeth Guigou και το Διπλωματικό Σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Paul Jean-Ortiz. Οι εν λόγω συναντήσεις επιβεβαίωσαν τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Γαλλίας ενώ εκφράστηκε η ετοιμότητα για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς πολιτικής. Παράλληλα, διατυπώθηκαν κοινές θέσεις σε θέματα οικονομίας, εφαρμογής πολιτικών βελτίωσης της ευρωζώνης, ώθησης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας. Όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας, διατυπώθηκαν κοινές θέσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, την ανάγκη ενδυνάμωσης του αυτόνομου χαρακτήρα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα πρέπει να πούμε ότι η γαλλική πλευρά επαναβεβαίωσε τη θέση περί σεβασμού δικαιώματος κάθε χώρας στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχίσει την υποστηρικτική της στάση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του Κυπριακού, υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συμμετείχα σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης της ΚΔ στο Παρίσι προς τους βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Κύπρου- Γαλλίας, όπου είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και να ενημερώσω τους βουλευτές για τις θέσεις της Κύπρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επιπλέον, συμμετείχα σε δημόσια διάλεξη που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης IFRI - Institut Français des Relations Internationales, όπου απηύθυνα ομιλία με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Nοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ παραχώρησα συνεντεύξεις στη γαλλική "Le Monde" και στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο "France 24".
Επειδή έχει γίνει λόγος για απόσυρση προτάσεων της ε/κ πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών τελικά ποιό θα είναι το σημείο επανεκκίνησης των συνομιλιών; Οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών είναι δυνατόν να απομακρυνθούν εντελώς ή πάντα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού των εμπλεκομένων μερών και αν ακόμα αποσυρθούν;
Οι συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν από την αρχή. Εκείνες τις θέσεις όπως τις διακήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα, προεκλογικά, ότι δεν τον δεσμεύουν, εκείνες θα δηλωθεί κατά τις συνομιλίες ότι δεν αποτελούν πλέον θέσεις της πλευράς μας, με βάση την αρχή ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Ποιες είναι αυτές οι θέσεις; Αυτό καλύτερα να αποφευχθεί από τώρα να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου.
Πρόσφατα υπήρξαν δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία πως μια ένταση στην περιοχή θα μπορούσε να κλονίσει τις σχέσεις ΗΠΑ με Ισραήλ και Τουρκία και να εκτροχιάσει τις έρευνες για φυσικό αέριο της Noble. Επιχειρείται πιστεύετε πακετοποίηση του Κυπριακού, προσπάθειες δηλαδή να συνδεθεί η επίλυσή του με το θέμα του φυσικού αερίου;
Διάβασα τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη. Ήταν ξεκάθαρες, με μήνυμα ενάντια σε όποιον θα ήθελε να δημιουργήσει ένταση κατά διάρκεια των εργασιών της NOBLE για επιβεβαιωτική γεώτρηση ως αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα. Σίγουρα κανένας δεν αναμένει ότι θα δημιουργήσουμε εμείς ένταση. Από αυτή τη δήλωση δεν συνάγεται κάτι που να σημαίνει πακετοποίηση του Κυπριακού και διασύνδεσή του με το φυσικό αέριο.
Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του κ. Ντάουνερ και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η αντικατάστασή του από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό;
Το θέμα αυτό είναι καλύτερα να μη συζητείται δημόσια
Υπάρχουν σκέψεις για το ποιός θα είναι ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς ;
Θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Ιουνίου όπου μεταξύ άλλων θα αποφασιστεί ο ρόλος του διαπραγματευτή και η διασύνδεση του με το Εθνικό Συμβούλιο από τη μια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την άλλη. Σε κατοπινό Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασισθεί το όνομα του διαπραγματευτή.
Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία για τις συνομιλίες για το Κυπριακό πέραν του Εθνικού Συμβουλίου;
Πρέπει να μελετήσουμε με τρόπο σωστό, με συμβούλους, με επιστημονική βοήθεια την προετοιμασία των θέσεών μας.
Σε ότι αφορά στο περιουσιακό, η Τουρκία παρουσιάζεται να «λύνει» το πρόβλημα μέσα από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ενώ από την άλλη Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες εν μέσω οικονομικής κρίσης αναζητούν οικονομική ανακούφιση πουλώντας την περιουσία τους στα κατεχόμενα. Ποια η θέση της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα;
Η Κυβέρνηση δεν νοιώθει ευτυχής γιατί πολλοί Ελληνοκύπριοι καταφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων», πόσο μάλλον όταν τους προσφέρεται πολύ κατώτερη της αξίας της περιουσίας τους αποζημίωση, ενώ ουδέποτε προσφέρθηκε αποκατάσταση της περιουσίας. Φυσικά θα χρειαστούν πολλά χρόνια, και πολλά χρήματα για να μιλούμε για κίνδυνο για επίλυση του περιουσιακού δια της «επιτροπής» αυτής.
Τίθεται στο τραπέζι θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου έναντι του αεροδρομίου στην Τύμπου; Πιστεύετε ότι όντως τα ΜΟΕ μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού δεδομένου ότι και πριν δέκα χρόνια υπήρξαν τέτοιου είδους μέτρα όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και στη συνέχεια εφαρμόστηκε ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή χωρίς ωστόσο να σημειωθεί έκτοτε κάποια μεταβολή στην τουρκική αδιαλλαξία που να επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό;
Δεν υπάρχει στο οποιοδήποτε τραπέζι θέμα Αμμοχώστου έναντι Τύμπου . Ποτέ δεν τέθηκε από εμάς με αυτό τον τρόπο το θέμα. Είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητούμε θέμα ΜΟΕ γύρω από την παράδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Ασφαλώς όμως εάν συμβεί αυτό θα ήταν μία μεγάλη ώθηση στις καθ΄ αυτό συνομιλίες γιατί θα καλύπτει ένα τεράστιο κενό εμπιστοσύνης που υπάρχει σήμερα. Κατά τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ επί Τάσσου Παπαδόπουλου είχαν εγείρει το θέμα της Τύμπου οι Τούρκοι και επί Βελγικής Προεδρίας και επί Φινλανδικής Προεδρίας έγιναν πάλι προσπάθειες με βάση τουρκικές απαιτήσεις όσον αφορά την Τύμπου. Εγινε τότε συζήτηση τουλάχιστον επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας μέχρι του βαθμού που μπορούσε αυτό να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας. Εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πρότασή μας, η οποία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες κατά τρόπο σημαντικό εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε εάν και όταν προκύψουν.
Πρόκειται να επισκεφθείτε σύντομα το Λονδίνο. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψής σας εκεί;
Με κάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Willian Hague σε γεύμα εργασίας για τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Θα συνομιλήσουμε για το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Βρετανίας και τα ευρωπαϊκά θέματα. Θεωρώ ότι οι Βρετανοί πρέπει να πεισθούν ότι το ενδιαφέρον τους πρέπει να στραφεί εκεί που πρέπει για να μπορέσει να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό.
Ποιά η θέση της Κυβέρνησης έναντι της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Μας έχει απασχολήσει το θέμα και θα δούμε πώς θα ανταποκριθούμε για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι Τουρκοκύπριοι με έναν ενιαίο κατάλογο για να έχουν και την ευχέρεια εάν θέλουν να εκλεγούν. Θεωρητικά μπορούν. Εφόσον υπάρχουν 95 χιλιάδες κάτοχοι κυπριακών ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να εκλέξουν Ευρωβουλευτή δικαιωματικά. Θα λειτουργήσει ο δημοκρατικός τρόπος όπως λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλες τις χώρες.
Μπορεί να εκπροσωπηθούν ως παρατηρητές;
Εμείς είμαστε εναντίον του θεσμού των παρατηρητών αλλά είμαστε υπέρ της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενιαίες Ευρωεκλογές της Κύπρου. Στις προηγούμενες είχαν ψηφίσει πολύ λίγοι αλλά ήταν δική τους επιλογή. Τους προσφέρθηκε η δυνατότητα και επομένως και αυτή την φορά θα προσπαθήσουμε να τους προσφερθεί αυτή η δυνατότητα ενισχύοντας τους τρόπους με τους οποίους σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους νόμους της αυτό θα μπορούσε να γίνει πρακτικά εφαρμόσιμο.
Πώς κρίνετε την κατάσταση στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες αναταραχές στη χώρα;
Ξεκίνησε με μιαν αφορμή αλλά υπήρξε το έναυσμα για γενικότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για μια σειρά διαφορετικούς λόγους για όσους συμμετέχουν σε αυτές. Από τη μια είναι η αντίδραση στην αστυνομική καταπιεστική συμπεριφορά, είναι η διαμαρτυρία πολλών έναντι στα μέτρα ισλαμοποίησης της κοινωνικής ζωής του τόπου με τελευταίο αποκορύφωμα τα περιοριστικά μέτρα για την πώληση αλκοολούχων ποτών. Είναι διαμαρτυρία άλλων όσων θεωρούν αυταρχικό τον τρόπο διακυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν. Είναι ίσως συμμετοχή πολλών Αλεβιτών οι οποίοι νιώθουν ότι στριμώχνονται λόγω της ιδεολογίας που συνδέει την επικρατούσα θρησκεία με την πολιτική. Αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το πού θα καταλήξει αυτή η κοινωνική αντίδραση. Αυτά είναι στοιχεία κριτικής τα οποία πρέπει να προβληματίσουν και την ΕΕ όσον αφορά το κοινωνικό επίπεδο της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα υποχρεωθεί να δείξει κατανόηση σε αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες.
Θεωρείτε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει ως τώρα στη χώρα μπορεί να επέλθουν ως αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικής αναταραχής;
Είναι πολύ σύντομα για να το πει κάποιος αυτό. Αυτά που γίνονται είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση προς το δρόμο που οδηγούσε την Τουρκία το Ισλαμικό κόμμα του κ. Ερντογάν όμως δεν μπορώ να προβλέψω.
Η κατάσταση αυτή εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την Κύπρο;
Δεν νομίζω την Κύπρο να την επηρεάσει η νέα κατάσταση εκτός της χρησιμοποίησης του εξωτερικού κινδύνου ως παράγοντα να συνενώσει και να κατευνάσει το εσωτερικό της Τουρκίας.
Θεωρείτε πως η πτώση της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα θα επηρεάσει καθόλου την κατάσταση στο Κυπριακό;
Πρόκειται για εσωτερικές διεργασίες στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό δεν νομίζω ότι μας επιτρέπει να σχολιάζουμε δημόσια το τι πρόκειται να κάμουν και ποια θα είναι η τελική εξέλιξη. Ούτως ή άλλως γίνεται γενικώς αποδεκτό πως η διαφορά δεν είναι μόνο μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Αυτό είναι το πιο εύκολο κομμάτι να λυθεί. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.
Στο θέμα του φυσικού αερίου πώς βλέπετε να εξελίσσεται η συνεργασία της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής υπό το φως και των τουρκικών απειλών. Τελικά πώς η Κύπρος καταφέρνει να διατηρεί τις ισορροπίες μεταξύ Ισραήλ και Αραβικού κόσμου;
Οι υδρογονάνθρακες της κοινής μας θάλασσας θα φέρουν σίγουρα κοντά Λίβανο, Αίγυπτο και Ισραήλ, αργά η γρήγορα και η Κύπρος ως ο κοινός παρονομαστής πρόκειται να συμβάλει σε αυτό. Όλες οι χώρες έχουν έννομο συμφέρον να αξιοποιούσουν τις αντίστοιχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους που συνορεύουν η μία με την άλλη, και με όλους μαζί και η Κύπρος.
Ποιός ο ρόλος της Κύπρου σήμερα σε ότι αφορά στην κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή;
Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τη λήψη αποφάσεων έναντι της κρίσης στη Συρία. Έχει συνάψει συμφωνίες με πολλά κράτη και πρόκειται να συμφωνήσει και με άλλα, εάν χρειαστεί για εκκένωση των υπηκόων τους από την περιοχή και για μεταβατική διέλευση τους από την Κύπρο.
Πώς επηρεάζει τη διπλωματική υπηρεσία και κατ' επέκταση την άσκηση πολιτικής και προώθησης των στόχων της Κύπρου στο εξωτερικό η οικονομική κρίση;
Η μεταχείριση που έτυχε η Κύπρος τον περασμένο Μάρτιο, μας κάνει να νοιώθουμε απελευθερωμένοι να ασκούμε άφοβα και με αξιοπρέπεια την εξωτερική μας πολιτική.
Θα σας ενδιέφερε η θέση του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ με δεδομένο ότι θα διοριστεί νέα Επιτροπή του χρόνου;
Υπηρετώ τη χώρα μου από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, συμβάλλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην επιτυχία της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτή την στιγμή αυτό με απασχολεί και τίποτε άλλο.
alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τραυματισμός γυναίκας στο Ίππειος Λέσβου από κεραυνό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέα διάψευση του Ολυμπιακού για Λουίς Φαμπιάνο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ