2013-06-08 01:59:03
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ: Συνθήκες εξόντωσης στο Κέντρο Yποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο
από το Γραφείο Τύπου

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: Συνθήκες εξόντωσης στο Κέντρο Yποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο.

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο ιδρύθηκε το 1949. Σήμερα σε αυτό ζουν σε άθλιες συνθήκες 266 υποσιτισμένοι πρόσφυγες και ανάμεσά τους 85 ανήλικα παιδιά. Κούρδοι, Αφγανοί και εσχάτως Σύροι. Διωκόμενοι οι περισσότεροι, άνεργοι, χωρίς να τους έχει αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ ελάχιστοι διαθέτουν το προσωρινό «ανθρωπιστικό άσυλο». Για την ανανέωση διαβατηρίου θα πρέπει να πάνε στην τουρκική πρεσβεία, την ώρα που το τουρκικό κράτος τούς καταδιώκει. Παλαιότερα υπήρχε υπηρεσία εξυπηρέτησης αιτούντων άσυλο στο Τμήμα Αλλοδαπών Λαυρίου, αλλά καταργήθηκε και, πλέον, για να καταθέσουν τέτοιο αίτημα πρέπει να υφίστανται την ταλαιπωρία και το κόστος μετακίνησης μέχρι τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.


Η ελληνική Πολιτεία αγνοεί επιδεικτικά τα τελευταία χρόνια την ύπαρξη του Κέντρου. Το πρόβλημα στατικότητας των κτιρίων είναι γνωστό εδώ και 8 χρόνια, καθώς το 2005 έγινε η πρώτη αυτοψία από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου. Από το 2006 έως το 2010 πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες στον χώρο χωρίς να γίνει καμία ανάθεση μελέτης από το υπουργείο. Από τις 20/8/2011 υπάρχει έγγραφο για την άμεση εκκένωση του κτιρίου. Έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου υπήρξε πρόβλεψη μεταφοράς μέρους των προσφύγων στην τοποθεσία Νεράκι, 1,5 χιλιόμετρο έξω από την πόλη, δίπλα σε ένα πρώην πεδίο βολής, σε 20 τσίγκινα, λυόμενα κοντέινερ που είχαν χρησιμοποιηθεί για σεισμόπληκτους.

Οι Κούρδοι ζήτησαν δεσμεύσεις για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς και ασφαλούς μεταστέγασης όλων. Αυτό δεν έγινε και επειδή φοβούνται ότι, αν φύγουν από το κέντρο, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ. αρνήθηκαν να φύγουν. Ακολούθησε μήνυση του κ. Λοβέρδου κατά 7 εκπροσώπων των προσφύγων με αδίκημα την «παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου».

Το κέντρο λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση, αλλά την ευθύνη διαχείρισης των κονδυλίων την έχει ο Ερυθρός Σταυρός, με τον οποίο όμως το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο πλέον υπάγεται, δεν έχει υπογράψει την ανανέωση της σύμβασης. Η καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ υπουργείου Εργασίας και Ερυθρού Σταυρού είναι η αιτία για την έλλειψη των απολύτως απαραίτητων για τη διατροφή των προσφύγων. Επίσης οι εργαζόμενοι στον καταυλισμό (γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, μάγειροι, καθαριστές κ.ά.) παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο.

Εξαιτίας όλων αυτών 20 πρόσφυγες (Κούρδοι, Τούρκοι, Σύριοι, Αφγανοί) από τον καταυλισμό προσφύγων στο Λαύριο ξεκίνησαν την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, απεργία πείνας ως έσχατο μέσο ευαισθητοποίησης της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος όπου διαμένουν.

Επειδή το επίσημο τουρκικό κράτος το θεωρεί στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών και ζητά επίμονα να κλείσει

Επειδή στους πρόσφυγες του Λαυρίου όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητά τους αλλά αμφισβητείται πλέον και το δικαίωμα να υπάρχουν

Επειδή η επιβίωση των προσφύγων στο Λαύριο δεν μπορεί να θεωρείται ούτε συνέπεια των δημοσιονομικών δυσκολιών της χώρας ούτε διακύβευμα στο παιχνίδι διπλωματικών σκοπιμοτήτων Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θα προχωρήσει άμεσα και με ποιες ενέργειες στην εξασφάλιση της ασφαλούς παραμονής των προσφύγων στο Λαύριο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουράκης Τάσος

Τσουκαλάς Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κατριβάνου Βασιλική Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ