2013-06-09 01:09:03
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ Νέα αγκάθια για τις εξωσωματικές!
Τι άλλαξε με τη νέα εγκύκλιο για την έγκριση φαρμάκων και τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Βάσανο για χιλιάδες ζευγάρια στη χώρα μας αποτελεί η απόκτηση ενός παιδιού. Δεν φτάνει που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, έχουν να παλέψουν και με τα εμπόδια που θέτει ο ΕΟΠΥΥ στη χορήγηση των φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση με νέα εγκύκλιό του.

Είναι ενδεικτικό ότι μπορεί ένα ζευγάρι να χρειαστεί πλέον να περιμένει και πάνω από 6 μήνες για μία απλή έγκριση φαρμάκων ή τεχνικής. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση, διότι μπορεί να χρειαστεί να είναι στην... ουρά για άλλο τόσο.

Αιτία, οι νέες δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εισήγαγε ο ΕΟΠΥΥ, με λιγοστές επιτροπές, οι οποίες μάλιστα συνεδριάζουν ελάχιστα, παρ' ότι απευθύνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Προσκόμματα που δεν θεωρούνται τυχαία βέβαια από πολλούς παράγοντες της αγοράς, καθώς έτσι τα ζευγάρια που αγωνιούν άμεσα για ένα παιδί καταλήγουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τις διαδικασίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης για να επισπεύσουν τις διαδικασίες.


Τι άλλαξε με τη νέα εγκύκλιο

Μέχρι πρόσφατα τα ζευγάρια περνούσαν από επιτροπή μόνο στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με τη νέα εγκύκλιο, οφείλουν να περνούν τη διαδικασία της επιτροπής όλα τα ζευγάρια που λαμβάνουν γοναδοτροπίνες, άντρες και γυναίκες, ακόμα και για την πολύ απλούστερη διαδικασία της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας. Ταυτόχρονα αυξήθηκε και το χρονικό διάστημα που πρέπει να συμπληρώνεται από τη μία απόπειρα απόκτησης παιδιού μέχρι την άλλη, από δίμηνο σε τετράμηνο.

Η αναμονή των ασθενών

Προ εγκυκλίου, η αναμονή των ασθενών έφτανε μέχρι και τους 3,5 μήνες, εφ' όσον οι επιτροπές που πραγματοποιούνταν ήταν τρεις σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Τώρα ο συνολικός αριθμός των ασθενών που θα εξετάζονται είναι πολλαπλάσιος, ενώ οι επιτροπές παραμένουν ίδιες σε αριθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως νεαρή γυναίκα, που θέλησε να περάσει από επιτροπή τον Ιούνιο, το ραντεβού της κλείστηκε για τις 6 Δεκεμβρίου! Επίσης ζευγάρι που ζει στην Κρήτη θα πρέπει να έρθει στην Αθήνα για μία απλή πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, με το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί κάποιο επιπλέον χαρτί, να στοιχίσει στο ζευγάρι, βάσει της νέας εγκυκλίου, καθυστέρηση ενός επιπλέον εξαμήνου.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι η επιτροπή της Αθήνας μέχρι τώρα συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα με 25 ασθενείς τη φορά. Στη Θεσσαλονίκη η επιτροπή συνεδριάζει 1 φορά την εβδομάδα για 50 ασθενείς τη φορά. Και όλα αυτά την ώρα που ο συνολικός ετήσιος αριθμός των ασθενών που περνούσαν από επιτροπή ήταν περίπου 4.500, ενώ το σύνολο των τεχνικών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιούνται ετησίως στη χώρα μας με γοναδοτροπίνες εκτιμάται ότι είναι γύρω στις 20.000.

Το δυσβάσταχτο κόστος

Μ' αυτά και μ' αυτά τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν τελικώς να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη για να αποκτήσουν ένα παιδί, χωρίς να αναμένουν για μήνες στις ουρές του ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε δεν είναι μόνο το κόστος της αγωγής για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είναι και η συνεχής ταλαιπωρία, τα μεταφορικά κόστη, αλλά και ο χαμένος χρόνος μέχρι να αγκαλιάσουν στα χέρια τους ένα μωρό. Χρόνος εξαιρετικά πολύτιμος για όσους προσπαθούν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί για χρόνια. Φαίνεται πάντως ότι το σκεπτικό αυτό δεν είναι άγνωστο στον... πανούργο ΕΟΠΥΥ που πιθανώς βρήκε έναν τρόπο -εν μέσω Μνημονίου και τρόικας- να μειώσει τη δαπάνη του.

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ίσα που αγγίζουν το 0,76% της εξωνοσοκομειακής δαπάνης, με το ποσό να αγγίζει μόλις τα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο για τις υπερωρίες του προσωπικού του πάνω από 20 εκατ. ευρώ. ΕΝΕΤ
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ