2013-06-09 12:43:04
Φωτογραφία για Ο φόβος για νέο κύμα εξτρεμισμού στα Βαλκάνια
Μπορεί ο παραδοσιακός ταραχοποιός της Ευρώπης να δείχνει ήρεμος, αλλά η ανησυχία για αναζωπύρωση των εντάσεων αρχίζει να μεγαλώνει Μπορεί τα Βαλκάνια να θεωρούνταν πάντα ως ο «ταραχοποιός» της Ευρώπης (ο Βίσμαρκ είχε πει: «τι θα γίνει μ’ αυτούς τους κλεφτοκοτάδες των Βαλκανίων;), αλλά μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας και την δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, ελάχιστα είναι τα περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών, που φιλοξενούνται σε πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Απεναντίας, οι «ήσυχες» χώρες της βόρειας Ευρώπης αποτελούν το θέατρο βίαιων εγκληματικών πράξεων -ρατσιστικών ή μη- σε σημείο που να ανησυχούν οι βαλκανικές χώρες μήπως το βίαιο κλίμα μεταφερθεί και σ’ αυτές. Σημειώνουμε πως εσωτερικές βίαιες συγκρούσεις παρατηρούνται στα Σκόπια, στον σερβικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου και στην Βοσνία, που έχουν την εξήγησή τους.

Αν αναλύσει κάποιος τα κίνητρα που ωθούν σε βίαιες εγκληματικές πράξεις θα διαπιστώσει πως είναι κατά κανόνα διαφυλετικά (interracial), μεταξύ των εντοπίων και των μεταναστών, νομίμων ή μη
. Στα Βαλκάνια, στις τρεις αναφερόμενες παραπάνω χώρες, είναι επίσης διαφυλετικές οι πράξεις βίας, μόνο που οι συγκρούσεις δεν γίνονται μεταξύ αυτοχθόνων και μεταναστών, αλλά είναι εθνοτικές. Και τούτο διότι, προκειμένου το σύστημα να σχηματίσει προτεκτοράτα, δημιούργησε κράτη που έφεραν εξ υπαρχής το σπέρμα της αυτοδιάλυσης.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί τερατούργημα, και μόνον η διεθνής στρατιωτική δύναμη διατηρεί μια επίπλαστη ενότητα. Δεν είναι τυχαίο, ότι η διάρκεια της IFOR (Implementatation Force - Δύναμη Επιβολής Ειρήνης) ανανεώνεται ανά διετία από το 1995, κλείνει 20ετία δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς την παρουσία της η επίπλαστη ενότητα δεν εξαφανισθεί αστραπιαίως.

Στο Κοσσυφοπέδιο περιέλαβαν και τον σερβικό τομέα, που σημαίνει πως το έδαφός του ίσως περικλείει ορυκτό πλούτο χρήσιμο στους ανθρωπιστές που βομβάρδιζαν (και επέστρεψαν στην περιοχή η κα. Ουλμπράιτ και ο στρατηγός Κλαρκ ως αντιπρόσωποι πολυεθνικών!), χωρίς να αποκλείεται βέβαια πως το Κοσσυφοπέδιο με μόνη την επικράτεια όπου διέμεναν οι Αλβανοί δεν θα ήταν βιώσιμο (έτσι προσάρτησαν την Β. Ήπειρο στην Αλβανία, όταν το 1913 έδωσαν το Κοσσυφοπέδιο στην Σερβία).

Στα Σκόπια, τα πράγματα είναι άσχημα και καθίστανται οσημέραι χειρότερα, αφού η υπεργεννητικότητα των Αλβανών ((όχι μόνον του Τετόβου) τείνει να εξαλείψει την πληθυσμιακή διαφορά Αλβανών και Σλάβων. Φυσικό είναι να απαιτούν οι Αλβανοί μεγαλύτερη συμμετοχή στα δρώμενα, που δεν την έχουν παρά την συμφωνία της Αχρίδας του 2001.

Στις άλλες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία) δεν υπάρχουν -ακόμη- εθνοτικές ούτε διαφυλετικές συγκρούσεις. Δεν μπορεί βέβαια να πει κάποιος ότι τα Βαλκάνια αποτελούν όαση ηρεμίας, διότι αυτή είναι επιφανειακή και υποβόσκουν μύριες όσες αντιφάσεις, που κάποια στιγμή θα βγουν δυναμικά στο προσκήνιο.

Και είναι λογικό να εκφράζεται φόβος, πως ο ευρωπαϊκός εξτρεμισμός μπορεί να αποτελέσει μίμηση για τις πολλές ομάδες που φαίνεται πως προετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ευρωπαίων. Όπου, κατά το 2012, συνελήφθησαν 537 άτομα για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία σε 17 κράτη μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Europol.

Αναλυτές των Βαλκανίων ανησυχούν, και ανέφεραν στους SETimes, πως η λύση είναι η στενή συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην δικαιοσύνη.

«Τα Βαλκάνια ήταν πάντα μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές τρομοκρατικών απειλών. Είναι το μοναδικό μέρος της Ευρώπης (εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), που είχε βάναυσους πολέμους κατά το τέλος του 20ου αιώνα», δήλωσε ο κ. Ντράγκαν Πόποβιτς, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Βελιγραδίου.

Ανέφερε πως κύριο στοιχείο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι η περιφερειακή συνεργασία. «Είναι αδύνατο να επιλύσουμε μία τέτοια απειλή χωρίς ισχυρή και ουσιαστική συνεργασία εντός των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης στενής συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, καθώς επίσης στην ασφάλεια και στη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Ο κ. Πόποβιτς τόνισε επίσης το ρόλο του ΝΑΤΟ στον περιφερειακό αντιτρομοκρατικό αγώνα. «Τα Βαλκάνια πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πιο αποδοτική αντιτρομοκρατική ομπρέλα στον κόσμο, το ΝΑΤΟ. Ακόμα και σε χώρες όπως η Σερβία, οι οποίες απέχουν πολύ από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η περιφερειακή συνεργασία είναι κρίσιμη στον αγώνα εναντίον τρομοκρατικών απειλών».

Η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Το τελευταίο έτος, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στη στρατολόγηση ατόμων που είναι πρόθυμα να διενεργήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Αποτελούν πραγματική απειλή για την ασφάλεια της χώρας και το σύνολο της ηπείρου», δήλωσε ο κ. Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς, διευθυντής της Ομάδας Ειδικών Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος, στους SETimes.

Σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσία της Β-Ε, περίπου 3.000 Ισλαμιστές εξτρεμιστές ζουν στη χώρα. Η πιο πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια συνδέθηκε με τον Μεβλίντ Γιασάρεβιτς, ο οποίος πυροβόλησε περισσότερες από 100 σφαίρες με αυτόματη καραμπίνα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο τον Οκτώβρη του 2011.

Σημειώνουμε τέλος, πως σύμφωνα με την προαναφερόμενη Έκθεση της Europol, η τρομοκρατία εκδηλώνεται με πλήθος τρόπων, και μπορεί να καθοδηγηθεί από διάφορα κίνητρα, όπως θρησκεία και ισχυρά εθνικιστικά συναισθήματα, τα οποία οδηγούν σε αυτονομιστική τρομοκρατία.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μέχρι τη δικαίωση...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μέχρι τη δικαίωση...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ