2013-06-10 11:39:03
Φωτογραφία για Γερμανικό μοντέλο στην υγεία
Έτσι ονομάζει το υπουργείο Υγείας το σχέδιο για την αντιμετώπιση καταρχήν των μεγάλων προβλημάτων που παρατηρούνται εδώ και μήνες στο κλείσιμο των ραντεβού με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και κατά δεύτερον για τον περιορισμό των δαπανών των διαγνωστικών κέντρων. Τα τελευταία, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου, όχι μόνο δεν επιτυγχάνουν στο πρώτο πεντάμηνο την εξοικονόμηση των 60 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος, απεναντίας επιβαρύνουν τον Οργανισμό με 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα για τη μείωση της σπατάλης. 

Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα με τις δυσλειτουργίες στα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ και τη μεγάλη αναμονή που εξακολουθεί να υπάρχει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, αυτό που εξετάζεται είναι να συμβληθεί ο ΕΟΠΥΥ με τους κατά τόπους συλλόγους ιατρικούς της χώρας, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξασφαλίσουν την επάρκεια των γιατρών. Έτσι θα διασφαλίζεται αφενός η κάλυψη των πρωτοβάθμιων αναγκών υγείας των ασφαλισμένων, αλλά και η ύπαρξη όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, κυρίως στους νομούς της περιφέρειας, όπου και παρατηρούνται τα μεγαλύτερα κενά.


Πως λειτουργεί το γερμανικό μοντέλο: Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη οι γιατροί αμείβονται κατά πράξη, με τιμές που καθορίζονται ύστερα από διαπραγματεύσεις των ταμείων υγείας με τα τοπικά σωματεία των γιατρών κάθε χρόνο. Η διαδικασία αμοιβής των γιατρών γίνεται από τους συλλόγους και υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός, με ένα σύστημα βαθμών για 2500 ιατρικές πράξεις. Όταν κάποιος γιατρός υπερβαίνει τον αριθμό των ραντεβού που πραγματοποιεί, μειώνεται αυτόματα και η τιμή για κάθε εξέταση. 

Αυτό που γινόταν μέχρι τώρα στον ΕΟΠΥΥ ήταν να συμβάλλονται απευθείας οι γιατροί με τον Οργανισμό. Το σύστημα αυτό αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν λειτουργεί, αφού πολλοί ήταν οι γιατροί που διέκοψαν τη σύμβαση εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, ή επειδή τους συνέφερε καλύτερα να πληρώνονται ιδιωτικά από τους ασθενείς. Αυτό συνέβαινε κατά κόρον σε δήμους στην περιφέρεια, όπου οι ειδικότητες είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληροι νομοί χωρίς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα παιδιάτρους.

Επίσης στις προθέσεις του υπουργείου είναι μέσα στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να μπορούν να δέχονται ασθενείς και οι νέοι συμβεβλημένοι γιατροί, οι οποίοι δεν διαθέτουν ιδιωτικά ιατρεία.

Οι ιατρικοί σύλλογοι, εκτός ότι θα είναι υπεύθυνοι για την επάρκεια των ειδικοτήτων, θα διαχειρίζονται παράλληλα και τα διαθέσιμα κονδύλια για την πληρωμή των γιατρών, κατά αντιστοιχία με το σύστημα που ισχύει και για την εξόφληση των φαρμακοποιών, όπου το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης διανέμουν στα μέλη τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι.

Όποιο σύστημα και αν εφαρμοστεί πάντως, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα λογοδοτήσει στην τρόικα και για την πορεία του προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και για την εξέλιξη των νοσοκομειακών δαπανών.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ