2013-06-11 01:29:05
Φωτογραφία για Τα κριτήρια για την κατανομή των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ στους Έλληνες Αγρότες
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κριτήρια για την κατανομή των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ στους Έλληνες Αγρότες.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Μελάς μιλώντας σε ημερίδα - τηλεοπτική εκπομπή που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα: «Αγροτικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει τα βασικά σημεία της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και δίνει το στίγμα για το πώς θα αλλάξει το τοπίο της ελληνικής γεωργίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημαντικό στοιχείο που αλλάζει είναι ότι οι χώρες μέλη θα έχουν μία διαδικασία μεταβατική στην οποία σταδιακά θα πάνε προς ένα σύστημα περιφερειακής εξίσωσης της ενίσχυσης ανά στρέμμα, δίνοντας σε χώρες σαν την Ελλάδα τη δυνατότητα και να εντάξουν περιοχές όπως τα βοσκοτόπια που ήτανε εκτός του συστήματος μέχρι τώρα, όπως είναι οι ορεινές περιοχές όπου ασκείται εκτατική κτηνοροφία».


Το «πρασίνισμα» των καλλιεργειών, με αγρανάπαυση και αμειψισπορά _ ως προϋπόθεση για την είσπραξη του συνόλου της άμεσης ενίσχυσης, -η στήριξη νέων αγροτών για επιστροφή στα χωράφια, η ανακατανομή των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών- μελών, αλλά και η επιβολή ανώτατου στρεμματικού ορίου για τις επιδοτήσεις αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Μελά τις βασικές αρχές της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) όπως προκύπτει από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις.

Τέλος σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει την ελαχιστοποίηση των χρηματοδοτικών απωλειών λόγω σύγκλισης, την απλούστευση του σχήματος των μικρών γεωργών , την εξέταση του εκτατικού ελαιώνα ως μια ιδιάζουσα περίπτωση καλλιέργειας με φιλο-περιβαλλοντικό προφίλ, και την άρση κάποιων υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης που θα ήταν επιβαρυντικές για τους Έλληνες γεωργούς και το διοικητικό μηχανισμό.

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο η Ελλάδα λαμβάνει κάτι λιγότερο από 3 δισεκ. ευρώ κατ' έτος και για τους δύο πυλώνες, ενώ για τους Έλληνες γεωργούς η ενίσχυση ανά εκτάριο παραμένει σταθερά πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δείτε το Βίντεο
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ