2013-06-12 07:19:04
Φωτογραφία για Νέος κρίκος στην αλυσίδα της ζωής
Όταν ανακαλύφθηκε το συγκεκριμένο απολίθωμα, το 2003, κάπου στην Κίνα, οι επιστήμονες κατάλαβαν αμέσως πως επρόκειτο για ένα ζώο το οποίο όταν ζούσε ζύγιζε 20 με 30 γραμμάρια και είχε το μέγεθος ενός ποντικιού. Ωστόσο, για να διαπιστώσουν ότι το απολίθωμα που κρατούσαν στα χέρια τους ανήκε στο αρχαιότερο - κατά επτά εκατομμύρια χρόνια - από όλα τα πρωτεύοντα που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα, χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια.

Το συγκεκριμένο απολίθωμα ηλικίας 55 εκατομμυρίων χρόνων βρέθηκε στον βυθό μιας λίμνης στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Κλειδί ο αστράγαλος

Τα μέλη της διεθνούς ομάδας που πραγματοποίησε τις ανασκαφές και αποτελούνταν από κινέζους, ευρωπαίους και αμερικανούς επιστήμονες, το ονόμασαν Archicebus Achilles εξαιτίας του ιδιαίτερου σχήματος του αστραγάλου και κυρίως της φτέρνας του. Και ήταν χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του αστραγάλου και της φτέρνας του που οι ειδικοί αντιλήφθηκαν τη σημασία της ανακάλυψής τους καθώς αυτό το χαρακτηριστικό του αποδεικνύει ότι ο Archicebus Achilles, στο γενεαλογικό δέντρο των πρωτευόντων, βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της διακλάδωσης από την οποία προήλθε η οικογένεια των ταρσιοειδών από τη μια πλευρά και των ανθρωποειδών, από την άλλη πλευρά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.


«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια λογική και ολοκληρωμένη εικόνα ενός πρωτεύοντος που έζησε τόσο κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η διαφοροποίηση», δήλωσε στην επιθεώρηση «Nature» ο επικεφαλής της ομάδας Σιτζούν Νι από την Ακαδημία των Επιστημών του Πεκίνου. «Αυτό μας βοηθά να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο βήμα προς την αποκρυπτογράφηση των πρώτων φάσεων της εξέλιξης των πρωτευόντων και του ανθρώπου».

Επιπρόσθετα, η ανακάλυψη του απολιθώματος του Archicebus Achilles αποτελεί μία ακόμη απόδειξη υπέρ της θεωρίας αναφορικά με την καταγωγή των πρωτευόντων, που υποστηρίζει ότι πρωτοεμφανίστηκαν στην Ασία και όχι στην Αφρική, έπειτα από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Μέχρι σήμερα, τόσο παλιά απολιθώματα στην Αφρική δεν έχουν βρεθεί, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η υπόθεση ότι η εξέλιξη ξεκίνησε στην Ασία και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην επικράτεια της Αφρικής, όπου πριν από 200.000 χρόνια άρχισε να εμφανίζεται ο homo sapiens. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ