2013-06-13 01:41:04
Φωτογραφία για Ασθενείς στη Νάξο.... Μετανάστες στη χώρα τους...
Γράφει η Μάριον Κοντογιάννη

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αυτό είναι το σύστημα Υγείας που "φροντίζει" τους πολίτες της σε όλη την επικράτεια. Η Νάξος, ένα από τα νησιά που λειτουργεί υποστηρικτικά και για κάποια άλλα μικρότερα, δεν μπορεί να φροντίσει τους κατοίκους της οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για να έχουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται.

Ιατρικός εξοπλισμός που σκουριάζει αχρησιμοποίητος, χερουργεία ερμητικά κλειστά και ανύπαρκτη αιμοδοσία για τη λειτουργία και της μονάδας τεχνητού νεφρού, είναι η πραγματικότητα στο Κέντρο Υγείας Νάξου.

Εκπρόσωποι του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, κάνουν γι΄ άλλη μια φορά έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα να δοθεί άμεσα μία λύση και αναφέρουν:

"Ο χώρος της υγείας-περίθαλψης- πρόνοιας, τα τελευταία χρόνια, έχει δεχτεί μια επίθεση άνευ προηγουμένου με συνέπεια να συναντάμε καθημερινά, εμείς που δουλεύουμε σε αυτό τον τομέα, καταστάσεις πολύ δύσκολες και έχουμε την εντύπωση πως θα γίνουν δυσκολότερες.


Το θέμα με την μονάδα τεχνητού νεφρού για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί για να λειτουργήσει χρειάζεται αίμα. Η αιμοδοσία για το Κ.Υ Νάξου θα λειτουργήσει σαν το καύσιμο που λείπει από ένα όχημα, δλδ θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί ο τεχνητός νεφρός, να λειτουργήσουν τα χειρουργεία κ.ο.κ. Με λίγα λόγια να αρχίσουμε δειλά δειλά να παρέχουμε υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης που τις έχει τόσο πολύ ανάγκη ο τοπικός πληθυσμός του νησιού και των γύρω μικρότερων που εξαρτώνται υγειονομικά από εμάς (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Αμοργός).

Να φανταστείτε ότι εν έτη 2013 δεν μπορούμε να κάνουμε ένα τοκετό. Θα πρέπει να διακομισθεί η εγκυμονούσα στην Σύρο ή στην Αθήνα. Αυτό συμβαίνει βέβαια, γιατί ο γιατρός δεν θα αναλάβει το ρίσκο της γέννας εδώ, για το λόγω ότι αν τυχόν κάτι πάει στραβά δεν θα μπορεί να το υποστηρίξει ούτε με αιμοδοσία ούτε με κάποιο χειρουργείο που πιθανόν να χρειαστεί.

Το ίδιο συμβαίνει και για μια απλή επέμβαση σκωλικοειδήτιδας που είναι ρουτίνα για την χειρουργική, εμείς αναγκαζόμαστε να το διακομίσουμε. Θα μπορούσαμε να σας αναφέρουμε πολλά περιστατικά τέτοιου είδους. Η ανασφάλεια που βιώνει ο Κυκλαδίτης και η Κυκλαδίτισσα για θέματα υγείας είναι πολύ μεγάλη. Η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας (δυσμενής καιρικές συνθήκες κλπ) χωρίς καθόλου δευτεροβάθμια περίθαλψη και ανεπαρκή τις περισσότερες φορές σε πρωτοβάθμια ,επιδεινώνει την κατάσταση.

Το 2009 παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία το καινούργιο κτήριο του Κ.Υ. Νάξου με την προοπτική αφού πλέον υπήρχαν η κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή να στελεχωθεί και να ξεκινήσει να παρέχει δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νησιού, των μικρών Κυκλάδων (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια) και την Αμοργό, που ανήκουν υγειονομικά στη Νάξο.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά δεν έχουμε κατορθώσει να λειτουργήσουν, ούτε τα χειρουργεία, ούτε η μονάδα τεχνητού νεφρού για δυο βασικούς λόγους:

α) δεν στελεχώθηκε ποτέ με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν τα τμήματα και

β) δεν υπάρχει τμήμα αιμοδοσίας που θα ήταν και η κινητήριος δύναμη για όλα τα υπόλοιπα (χειρουργεία ,τεχνητός νεφρός κλπ).

Η ανενεργή μονάδα τεχνητού νεφρού αναγκάζει τους ντόπιους νεφροπαθείς και όχι μόνο, να μην μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ, για ευνόητους λόγους και να διαμένουν Αθήνα η Σύρο. Έχουν γίνει δλδ, κατά κάποιο τρόπο 'μετανάστες' στον τόπο τους ygeiapress.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ