2013-06-13 14:50:03
Φωτογραφία για CNN: Γράμματα από την Τουρκία...
"Αγαπητέ Κόσμε: τα δάχτυλα και οι καρποί μου πονάνε, διότι τις τελευταίες λίγες μέρες αυτό που έκανα ήταν να χτυπώ τα γράμματα στο πληκτρολόγιο...".

Αυτά είναι τα λόγια ενός Τούρκου στην Αφρική, ο οποίος για ημέρες έψαχνε στο Διαδίκτυο για ειδήσεις που αφορούσαν στις διαδηλώσεις, προκειμένου να τις μοιραστεί με όσους περισσότερους μπορούσε.

"Ήμουν ένοχος που άφηνα τους φίλους μου να τρώνε τα δακρυγόνα και να συλλαμβάνονται στο όνομα της ελευθερίας χωρίς εμένα. Ήμουν ένοχος που δεν μπορούσα να δώσω στους διαδηλωτές το διαμέρισμά μου για καταφύγιο, το φαγητό μου για να φάνε, το νερό για να πιούν και να τους ανακουφίσω από τα χημικά" έγραψε μέσω iReport ο Renc Korzay.

Και πρόσθεσε: "Δεν ήμουν πια στην Αφρική, δεν ήμουν πια ένοχος. Έγινα ρεπόρτερ δημοσιεύοντας ειδήσεις, κάμεραμαν με βίντεο, φωτογράφος με φωτογραφίες, ένα 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι με ό,τι είχα αναρτήσει στα social media".


Οι αναταραχές στην Τουρκία - και ιδιαίτερα στην πλατεία Ταξίμ, όπου η καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία υπήρξε εξαιρετικά βίαιη- κινητοποίησαν ολόκληρο το Διαδίκτυο και κυρίως τα social nedia.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό CNN, έλαβε περισσότερα από 1.000 iReports από την Τουρκία σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, από ανθρώπους που ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους.

"Προς τον Υπόλοιπο Κόσμο: Είμαι 30 χρονών και είναι η πρώτη φορά που δακρύζω γι' αυτό που συμβαίνει τόσο κοντά στο σημείο απ' όπου γράφω αυτά τα λόγια Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των φυλών, όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, έρχονται εδώ για να αντιδράσουν. Αναρτήστε στο Twitter τις διευθύνσεις των τοπικών και εθνικών μέσων, προκειμένου να ακουστεί η αλήθεια σχετικά με το τί συμβαίνει εδώ. Κάντε το... για την ανθρωπότητα" έγραψε ο iReporter "ateloco".

Η ανάρτησή του διαδόθηκε αμέσως στα social media.

ΟιΤούρκοι γνωρίζουν από social media.

Σύμφωνα με το CNN, έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε ότι τουλάχιστον 2 εκατ. tweets με hashtags σχετικά με τις τουρκικές διαδηλώσεις στάλθηκαν σε μόλις οκτώ ώρες στις 31 Μαΐου, με το 90% εξ' αυτών να προέρχεται από την Τουρκία.

Επίσης, το 57% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστεί τις πολιτικές του απόψεις, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ευρωπαίων.

"Δεν ξέρω πότε θα τελειώσει αυτό, αλλά ήδη αισθάνομαι σαν ρομπότ που ο βασικός του ρόλος είναι να πατάει το κοιμπί 'share' στο Facebook" δήλωσε στο CNN μια ακτιβίστρια στην Κωνσταντινούπολη.

"Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η Τουρκία έχει πολλούς λόγους για να είναι περήφανη" δήλωσε η συγγραφέας Arsevi Zeynep Seyran.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ