2013-06-15 07:34:20
Φωτογραφία για Το Ισραήλ συμφωνεί να αναπτυχθούν ρώσοι κυανόκρανοι στα υψίπεδα του Γκολάν
Το Ισραήλ δεν είναι αντίθετο με τη αποστολή ρώσων στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία. Επί σαράντα χρόνια απαγορεύεται στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να στέλνουν εκεί τους δικούς τους κυανόκρανους.

Άννα Αναλμπάεβα, Αικατερίνα Γιερμακόβα, Vzgliad

Η ισραηλινή ηγεσία στηρίζει την ανάπτυξη ρώσων κυανόκρανων στα υψίπεδα του Γκολάν σε αντικατάσταση των αυστριακών, δήλωσε τη Δευτέρα η υφυπουργός του Ισραήλ, Φάινα Κιρσενμπάουμ, η οποία επισκέφθηκε τη Μόσχα.

Σχετικά:

Ενδεχόμενο εγκατάστασης Ρώσων κυανόκρανων στα Υψίπεδα του Γκολάν

«Ακούσαμε – δήλωσε στην «Ηχώ της Μόσχας»- ότι κάποιες χώρες αποφάσισαν να αποσύρουν τους κυανόκρανούς τους επειδή κάποιοι τραυματίστηκαν. Λυπούμαστε πολύ, δεδομένου ότι υπήρχε η συμφωνία πως οι δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί. Αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να αποστείλει δυνάμεις της χώρας του, δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θα είναι αντίθετο. Πάντα επιθυμούμε κάποια παρουσία εκεί, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση».


Πλέον, ο δρόμος προς τα υψίπεδα του Γκολάν, είναι ανοικτός για τους Ρώσους. Αλλά και η άλλη πλευρά αυτής της διένεξης που διαρκεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δηλαδή η Συρία, θα χαιρετίσει την εμφάνιση των ρώσων κυανόκρανων. Την υπενθύμιση αυτή έκανε την Παρασκευή μιλώντας στο RIA Novosti το μέλος του συριακού Κοινοβουλίου, Σαρίφ Σαχάντ. Να σημειωθεί ότι ρώσοι στρατιωτικοί δεν έχουν εμφανιστεί στη Μέση Ανατολή από τα τέλη του 2006, όταν είχε αποχωρήσει από τον γειτονικό Λίβανο η ειρηνευτική δύναμη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες οι κυανόκρανοι των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορούν να βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Από τη μεριά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η επίκληση περιορισμών που τέθηκαν πριν από 40 χρόνια, δεν είναι σήμερα επίκαιρη. Αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΑ, Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, αναγνώρισε πως η πρωτοβουλία της Ρωσίας είναι πραγματοποιήσιμη, αν συμφωνήσουν σε αυτό Συρία και Ισραήλ.

Συρία-Ισραήλ: Κίνδυνος εχθροπραξιών  

Όπως μεταδίδει το ITAR-TASS, o επικεφαλής της επιτροπής της ρωσικής Βουλής για διεθνή θέματα, Αλεξέι Πουσκόφ, ανέφερε ότι «η κατάσταση χρήζει μιας ποιοτικά νέας λύσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ζήτημα αυτό προς το παρόν δεν έχει επιλυθεί, και είναι ακόμα υπό εξέταση. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι σχέσεις Συρίας και Ισραήλ είναι πιθανό να οδηγηθούν σε μεγάλης κλίμακας εχθροπραξίες».

Διαβάστε επίσης:

Τη «Γενεύη-2» για το συριακό προετοιμάζουν Ρωσία, ΗΠΑ και ΟΗΕ

Ο καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών, πρεσβευτής Αλεξάντρ Βαβίλοφ, δήλωσε στην εφημερίδα Vgliad ότι η διάταξη που ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Νεσίρκι δεν συμπεριλήφθηκε στο καταστατικό του ΟΗΕ, αλλά ήταν ένα ψήφισμα του ΣΑ. Συγκεκριμένα -όπως είπε- επρόκειτο για το ψήφισμα υπ’ αρ. 350 του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο καθόριζε ότι τα μόνιμα μέλη του ΣΑ δεν αποστέλλουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ρώσος διπλωμάτης εξήγησε ότι η διάταξη αυτή δεν είναι δύσκολο να αλλάξει. «Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά απλό. Θα εγκριθεί ένα νέο ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ, και το προηγούμενο θα πάψει να ισχύει». Δεν απέκλεισε μάλιστα ότι το νέο ψήφισμα και η εντολή που θα βασίζεται σε αυτό, μπορεί να εγκριθούν και πριν τη διεξαγωγή της διάσκεψης «Γενεύη-2». Σύμφωνα με τον Βαβίλοφ, το ψήφισμα δεν θα εμποδιστεί από τα μέλη του ΣΑ, «καθώς είναι προς το κοινό συμφέρον, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα βλάψουν οι ίδιοι εαυτούς τους. Το σημαντικό, είναι να συμφωνήσουν Σύριοι και Ισραηλινοί».

Πάντως, η Διεύθυνση ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση της Μόσχας, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες άλλων κρατών. Ο πρόεδρος του ΣΑ του ΟΗΕ, Γκραντ, πρόσθεσε ότι και κράτη τα οποία διαθέτουν ήδη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του Γκολάν εξέφρασαν την επιθυμία να στείλουν επιπρόσθετες ειρηνευτικές εκεί. Απ’ ότι φαίνεται, πρόκειται για κυανόκρανους από τις Φιλιππίνες (340 άντρες) και από την Ινδία (193).

Μια οβίδα έτρεψε σε φυγή 377 στρατιώτες

Παρά την απόφαση του Τελ Αβίβ και του Λονδίνου, από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, το βράδυ της Δευτέρας αναφέρθηκε ξανά ότι η πρόταση για αποστολή ρώσων κυανόκρανων στα υψίπεδα του Γκολάν δεν εξετάζεται καν.

Όπως δήλωσε ο Νεσίρκι, ο ΓΓ αναζητά τους αντικαταστάτες του αυστριακού στρατιωτικού σώματος των Δυνάμεων του ΟΗΕ για την επιτήρηση της αποστρατικοποιημένης ζώνης. Οι Αυστριακοί αποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα. Τόνισε ότι η συνέχιση του έργου των Δυνάμεων του ΟΗΕ στο μεθοριακό πέρασμα «είναι ζωτικής σημασίας» για την ασφάλεια στην περιοχή αυτή, όπου μετακύλησαν οι κύριες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και των αντικαθεστωτικών.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ τόνισε ότι η παρουσία στο Γκολάν της Ρωσίας και άλλων χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, είναι αδύνατη στο πλαίσιο των υφιστάμενων διεθνών συμφωνιών. «Υπάρχει η εντολή του ΣΑ και το πρωτόκολλο μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, από το οποίο προκύπτει ότι στην αποστολή δεν μπορούν να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των χωρών που αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου», υπενθύμισε ο κ.Νεσίρκι.

Διαβάστε περισσότερα: Συρία

Ως γνωστόν, από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πριν από την Αυστρία είχαν αποσύρει τις δυνάμεις τους από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, ο Καναδάς, η Κροατία και η Ιαπωνία. Ωστόσο, το πρωτόκολλο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Συρία προβλέπει ότι στη ζώνη αυτή πρέπει να σταθμεύει ειρηνευτική δύναμη 1250 ανδρών.

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν την περασμένη Πέμπτη ξέσπασαν μάχες για το συνοριακό πέρασμα Κουνέιτρα, στη διάρκεια των οποίων μια οβίδα πυροβολικού έπεσε στο στρατόπεδο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα Φιλιππινέζος κυανόκρανος. Στη συνέχεια η Βιέννη ανακοίνωσε την απόσυρση των 377 κυανοκράνων της από τα υψίπεδα του Γκολάν, και ο κ.Πούτιν δήλωσε ότι τους Αυστριακούς μπορεί να αντικαταστήσει ρωσικό στρατιωτικό σώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nezavisimaya Gazeta, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αποστείλει στο Γκολάν ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών από τη σύνθεση της 31ης ταξιαρχίας αποβατικών εφόδων, καθώς και μια ομάδα ελικοπτέρων που θα αποτελείται από τα αποβατικά ελικόπτερα Mi-8 και τα επιθετικά Mi-24. Η 31η ταξιαρχία έχει σχηματιστεί ως ειρηνευτική και αποτελείται αποκλειστικά από επαγγελματίες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρκετοί από τους στρατιωτικούς της ταξιαρχίας έχουν συμμετάσχει σε αποστολές στο Κόσοβο, την Αμπχαζία, την Κιργισία, ενώ οι πιλότοι διαθέτουν πλούσια εμπειρία από ανάλογες επιχειρήσεις στην Αφρική.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ