2013-06-17 15:33:39
Φωτογραφία για Πολιτικές ανατροπές φέρνει η χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος...!!!
Γιώργος Κύρτσος

 

Υπάρχει ένα κοινό σημείο στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο του ΟΑΕΔ και τη μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών).  

Και οι δύο συνδέονται με την αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το ρεκόρ ύφεσης και ανεργίας οδηγεί στην κάθετη πτώση των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση των συντάξεων και των παροχών ακόμη και στα σημερινά, εμφανώς μειωμένα σε σχέση με την προμνημονιακή περίοδο, επίπεδα.

Φθινοπωρινή δοκιμασία

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το καλοκαίρι θα φανεί η αδυναμία χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος. Προς το παρόν η κυβέρνηση καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό με τις προγραμματισμένες για το 2013


κρατικές επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και διάφορες μεθοδεύσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, ο δανεισμός του ΙΚΑ από το επικουρικό του ΕΤΕΑΜ με δισεκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, εφόσον είναι φανερό ότι η τρόικα δεν πρόκειται να δεχτεί την αύξηση της οικονομικής στήριξης του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει το 2013 στα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα του 2009 (πάνω από 15% του ΑΕΠ) εξαιτίας του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά, οι διευκολύνσεις που γίνονται μεταξύ των ταμείων σε μια προσπάθεια να κερδηθεί πολιτικός χρόνος μοιάζουν με δανεικά και αγύριστα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΕΤΕΑΜ, το οποίο έχει δανείσει συνολικά στο ΙΚΑ ένα ποσό που υπολογίζεται γύρω στα 9,5 δισ. ευρώ και δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πίσω.

Στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών θα γίνει φανερή η τεράστια απόκλιση μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί για το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα και της πραγματικότητας που διαμορφώνει η πρωτοφανής ύφεση.

Στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου θα ενισχυθούν οι πιέσεις των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου για πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις, τα εφάπαξ και κάθε είδους παροχές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα από κοινωνική και πολιτική άποψη. Έτσι όπως διαμορφώνεται η αγορά εργασίας, με τους περισσότερους νέους να αδυνατούν να ενταχθούν σε αυτήν, οι συντάξεις στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών, εφόσον γίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, εσωτερική αναδιανομή τους. Επιπλέον, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν –με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου του 2012– στους ψηφοφόρους ηλικίας άνω των 55 ετών και είναι φυσικό να μη θέλουν να στραφούν κατά του σκληρού πυρήνα της εκλογικής πελατείας τους.

Αδυναμία χρηματοδότησης

Η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με μέτρα που ήδη έχουν ξεπεραστεί από τις αρνητικές εξελίξεις. Για να χρηματοδοτήσει τον ΟΑΕΕ ενέκρινε την επιβολή μικρού φόρου κύκλου εργασιών στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι η επιβολή αυτού του φόρου ήταν πρακτικά αδύνατη στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και γι’ αυτό ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης πήρε την πρωτοβουλία να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού ορισμένων συντάξεων του ΟΑΕΕ, ώστε να μειωθεί το υπερβολικά υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις και να προκύψει έτσι μία οικονομία της τάξης των 25 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η κίνηση Βρούτση αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, και έτσι εγκαταλείφθηκε και αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης), ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε πλήρες διαχειριστικό αδιέξοδο και οι μικρής κλίμακας παρεμβάσεις του κ. Βρούτση, ακόμη και αν υιοθετηθούν από τους κυβερνητικούς εταίρους, δεν πρόκειται να αλλάξουν την αρνητική δυναμική. Από τους 774.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 380.000 –περίπου οι μισοί– δεν καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές τους να έχουν αυξηθεί από 3 δισ. ευρώ το 2011 σε 5,9 δισ. ευρώ το 2013.

Στην ασυνέπεια αυτών που παραμένουν οικονομικά ενεργοί πρέπει να προστεθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους 196.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της συνταξιοδοτικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, δημιουργώντας μια πρόσθετη διαχειριστική τρύπα 1,5 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο ΟΑΕΕ δεν έχει τα έσοδα που εξασφαλίζουν την καταβολή των συντάξεων στα σημερινά τους επίπεδα. Το ίδιο ισχύει για το ΝΑΤ, τα ασφαλιστικά ταμεία του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των υπαλλήλων των τραπεζών κ.λπ.

Ο αριθμός των συνταξιούχων κινείται γύρω στα 3 εκατομμύρια και με τον αριθμό των απασχολούμενων να έχει περιοριστεί στα 3,7 εκατομμύρια είναι πρακτικά αδύνατη η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος και για καθαρά κοινωνικούς, δημογραφικούς λόγους. Μια ματιά στην κατανομή των κύριων συντάξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες, από οικονομική άποψη, περικοπές θα είναι κοινωνικά επώδυνες. Οι συντάξεις έως 500 ευρώ το μήνα ανέρχονται σε 1.327.000 και αναλογούν στο 46% των συνολικών συντάξεων, ενώ αυτές που κινούνται από 500 έως 600 ευρώ το μήνα είναι 391.000 και αναλογούν στο 14% του συνόλου των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι το 60% των κύριων συντάξεων κινείται κάτω από τα 700 ευρώ το μήνα, γεγονός που μετατρέπει τις ενδεχόμενες περικοπές σε ένα εκρηκτικό, από κοινωνική και πολιτική άποψη, ζήτημα. Υπάρχουν βέβαια και τα «ρετιρέ» του συνταξιοδοτικού συστήματος και αφορούν 217.000 κύριες συντάξεις –το 6% του συνόλου– που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ το μήνα. Πρόκειται όμως για τον σκληρό πυρήνα του συντεχνιακού, κομματικού, πελατειακού συστήματος που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν θέλουν να θίξουν για προφανείς λόγους.

http://www.citypress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ