2013-06-19 11:04:29
Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός δηλώνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει καταβάλει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εκφράζει σε συνέντευξή του στους Νέους Φακέλους ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρος του Εurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Στη συνέντευξή του, ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός δηλώνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, χαιρετίζει τις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών τονίζοντας ότι επέδειξαν εντυπωσιακό κουράγιο, και αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα με τον ίδιο να φτάνει στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό. “Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου” δηλώνει.
Όσον αφορά την πρόσφατη απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναφέρει ότι έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους ήδη από το 2010, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δηλώνει ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα απαραίτητα εργαλεία και οι πόροι για κάτι τέτοιο, και ότι προείχε ο περιορισμός της μετάδοσης της κρίσης. Μάλιστα, παρατηρεί ότι τα μέτρα στα οποία επέμενε το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν ήταν δίκαια κατανεμημένα στην ελληνική κοινωνία.
Αναφορικά με τη φημολογογία για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους ζητεί να τηρηθεί στάση αναμονής θεωρώντας άκαιρη τη συζήτηση αυτή τη δεδομένη στιγμή.
Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι η διαφωνία του με την Γερμανία στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας ενδέχεται να οδήγησε στην αλλαγή επικεφαλής του Eurogroup.
Ειδικότερα, ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός σημειώνει ότι “κατάφερα να αποφευχθεί ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα και χειροκροτώ τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως του φτωχότερου κομματιού της χώρας που έκανε τεράστιες προσπάθειες σε αυτή τη χώρα. Αυτές οι προσπάθειες ήταν απαραίτητες. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την σταθεροποίηση”.
“Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εδώ, τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι εδώ. Λυπάμαι που οι συνέπειες από τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στους Έλληνες πολίτες, στα ελληνικά σπίτια, επειδή δεδομένου ότι έχουν επιδείξει τεράστιο και εντυπωσιακό κουράγιο πρέπει να στηρίξουμε την ελπίδα της Ελλάδας ότι τα πράγματα ολοένα και θα βελτιώνονται (...) Η χώρα σας αποδεικνύει ότι παίρνει στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και ελπίζω ότι και οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη είναι ευρωπαϊκή αρετή” παρατηρεί ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. “Ξέρετε ότι του χρόνου ή την επόμενη ακριβώς χρονιά η Ελλάδα θα έχει μικρότερο έλλειμμα από κάποιες 'ενάρετες' χώρες του Βορρά; Ποιος θα το περίμενε αυτό δύο χρόνια πριν; Κανένας” τονίζει.
Όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δηλώνει ότι αυτός έχει απομακρυνθεί αλλά εξαρτάται από δύο παράγοντες, δηλαδή την ενεργητικότητα των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης που κάνει εξαιρετική δουλειά, αν και μέρη της πολιτικής που εφαρμόζεται δεν ακολουθούνται με ενθουσιασμό, και αυτό το κατανοεί όπως λεει, από τον ελληνικό λαό. “Το ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πια ζήτημα, συμβαίνει επειδή η Ελλάδα έκανε ό,τι τής ζητήθηκε και ότι διαπραγματεύθηκε αλλά και εξαιτίας του ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ξανά και ξανά δήλωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν διάσπαση της Ευρωζώνης. Και φυσικά λόγω του ότι το Νοέμβριο του 2012, υπό την προεδρία μου, είπαμε ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, αν καταφέρει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για την στήριξη της Ελλάδας στο μέλλον. Κι εγώ θα είμαι πάντα ανάμεσα σε αυτούς που θα στηρίζουν, ό,τι κι αν γίνει, την Ελλάδα στο μέλλον” υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του με το Βερολίνο στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας κι αν αυτή ενδέχεται να οδήγησε στην “αλλαγή σκυτάλης” στην προεδρία του Eurogroup απαντά: “Ίσως· αν αυτό ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσω, δεν έχω πρόβλημα” παρατηρεί.
Μιλώντας και με την ιδιότητα του Eurogroup, σημειώνει ότι δεν είναι σοφό για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη να συζητά τώρα το ζήτημα του κουρέματος. “Μια ελάφρυνση χρέους, ένα κούρεμα, ή όπως αλλιώς το πείτε, δεν είναι στο τραπέζι. Θα το συζητήσουμε, όταν θα τεθεί. Αν συζητούσαμε τώρα ένα κούρεμα, μία ελάφρυνση χρέους, ένα χρηματοδοτικό κενό το 2015-16 ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε αυτή την πρόθεση, να κάναμε κακό στην νεοαποκτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας” παρατηρεί. Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, “κανείς σήμερα δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Αν συζητούσαμε σήμερα, χωρίς πραγματικά στοιχεία στα χέρια μας τα ζητήματα της ελάφρυνσης χρέους θα προκαλούσαμε τις αγορές να ξαναενδιαφερθούν γι’ αυτό που αυτές θα ονόμαζαν ελληνική αδυναμία”.
“Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, μετά από 6 χρόνια απαίσιας ύφεσης. Οπότε ας περιμένουμε. Ας περιμένουμε πραγματικά στοιχεία” επισημαίνει.
Ο κ. Γιουνκέρ δηλώνει ότι ήταν πολύ επιφυλακτικός για την εμπλοκή του ΔΝΤ σε λύσεις που θα δίνονταν σε κάτι που μου φαινόταν εκείνη τη στιγμή ως μια ευρωπαϊκή κρίση, επειδή τότε πίστευε – και διευκρινίζει ότι έκανε λάθος – ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα αποκλειστικά εντός της Ευρωζώνης. Εξηγεί όμως ότι η εμπλοκή του Ταμείου ήταν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας ώστε να συμμετέχουν στα πακέτα βοήθειας.
Αναφερόμενος εξάλλου στην έκθεση του Ταμείου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ έχει άδικο στην κριτική του, καθώς δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα εργαλεία και χρήματα για να αντιμετωπιστεί η γενική κρίση που σημειώθηκε. “Αν είχαμε καθυστερήσει την απάντηση, που έπρεπε να δοθεί στο ελληνικό θέμα μέχρι τη στιγμή που θα είχαμε αυτά τα εργαλεία η Ελλάδα δεν θα ήταν μέλος της Ευρωζώνης σήμερα. Η μοναδική λύση για να αντιμετωπίσουμε την κρίση ήταν τα διμερή δάνεια. Κι εγώ αναρωτιόμουν, τότε, αν κάναμε το σωστό. Ακόμη και σήμερα πιστεύω ότι κάναμε το σωστό” παρατηρεί.
Όπως σημειώνει, ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη ήταν τεράστιος. Σημειώνει πάντως, ότι παρόλο, που ποτέ δεν αμφέβαλε για την επιτυχές αποτέλεσμα, πολύ συχνά, αμφέβαλε για το δίκαιο και την αιτιολογία κάποιων μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ή που η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε:
“Πιστεύω ότι το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν είχε την ίδια συνεισφορά σε σχέση με τον πιο αδύναμο μέρος των Ελλήνων. Είναι οι ταπεινοί, οι πιο φτωχοί Έλληνες, που υπέφεραν περισσότερο. Αυτοί που έχουν χρήματα δεν υπέφεραν το ίδιο με αυτούς που δεν έχουν. Αυτές ήταν και είναι οι αμφιβολίες μου. Και το ΔΝΤ δεν το κατακρίνει πραγματικά αυτό. Εγώ το κατακρίνω αυτό. Το ΔΝΤ πίεζε γι’ αυτό, κι εγώ το επικρίνω. Και όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ” σχολιάζει ο κ. Γιουνκέρ.
Όπως αναφέρει, το 2010, το 2011 και το 2012 η αισχρή λέξη όπως χαρακτηρίζει λέξη “Grexit” ξαφνικά κυριάρχησε σε όλο το διεθνή οικονομικό τύπο. “Θα ήταν το χειρότερο ως προς τα συμφέροντα αυτού του σπουδαίου έθνους και αυτού του κάποιες φορές αδύναμου κράτους. Δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της Ευρωζώνης σαν σύνολο, ούτε της ΕΕ. Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου, δεν μπορώ να πω πάνω από τα πάντα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των όσων θεωρώ σημαντικά στην Ευρώπη” λεει ο κ. Γιουνκέρ.
Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup δηλώνει ότι κάποια στιγμή, την οποία δεν προσδιορίζει επακριβώς, η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδό της από το ενιαίο νόμισμα, καθώς ασκούνταν πιέσεις από μέλη του ευρώ.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα το 2009 όντως αντιμετώπιζε πρόβλημα, και στο πλαίσιο αυτό επέστησε την προσοχή στην τότε κυβέρνηση (σ.σ Παπανδρέου) για τη σοβαρότητα του προβλήματος αυτού. “Ποτέ δεν έκρυψα από τους Έλληνες συναδέλφους τότε ότι τα προβλήματα ξεκινούσαν να είναι πολύ σοβαρά” δηλώνει.
Όπως εκτιμά πάντως ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός η ελληνική κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. “Η κρίση των δανείων, η κατάρρευση της Lehman Brothers είναι γεγονότα, που έγιναν πολύ μακριά από την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα εμφανίστηκε στις αγορές και στους ουδέτερους παρατηρητές σαν το πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης και όλη η προσοχή των κερδοσκόπων έπεσε στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η λήψη μέτρων νωρίτερα θα είχε κανένα αποτέλεσμα στο ελληνικό κομμάτι της κρίσης, ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Φυσικά θα βοηθούσε αν είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα, αλλά μην θεωρήσετε ότι η κρίση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έπαιρνε κάποια λελογισμένα ή ακόμη και μεγάλης έκτασης μέτρα. Το γενικότερο πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό” τονίζει.
voria.gr
Στη συνέντευξή του, ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός δηλώνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, χαιρετίζει τις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών τονίζοντας ότι επέδειξαν εντυπωσιακό κουράγιο, και αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα με τον ίδιο να φτάνει στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό. “Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου” δηλώνει.
Όσον αφορά την πρόσφατη απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναφέρει ότι έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους ήδη από το 2010, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δηλώνει ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα απαραίτητα εργαλεία και οι πόροι για κάτι τέτοιο, και ότι προείχε ο περιορισμός της μετάδοσης της κρίσης. Μάλιστα, παρατηρεί ότι τα μέτρα στα οποία επέμενε το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν ήταν δίκαια κατανεμημένα στην ελληνική κοινωνία.
Αναφορικά με τη φημολογογία για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους ζητεί να τηρηθεί στάση αναμονής θεωρώντας άκαιρη τη συζήτηση αυτή τη δεδομένη στιγμή.
Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι η διαφωνία του με την Γερμανία στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας ενδέχεται να οδήγησε στην αλλαγή επικεφαλής του Eurogroup.
Ειδικότερα, ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός σημειώνει ότι “κατάφερα να αποφευχθεί ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα και χειροκροτώ τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως του φτωχότερου κομματιού της χώρας που έκανε τεράστιες προσπάθειες σε αυτή τη χώρα. Αυτές οι προσπάθειες ήταν απαραίτητες. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την σταθεροποίηση”.
“Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εδώ, τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι εδώ. Λυπάμαι που οι συνέπειες από τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στους Έλληνες πολίτες, στα ελληνικά σπίτια, επειδή δεδομένου ότι έχουν επιδείξει τεράστιο και εντυπωσιακό κουράγιο πρέπει να στηρίξουμε την ελπίδα της Ελλάδας ότι τα πράγματα ολοένα και θα βελτιώνονται (...) Η χώρα σας αποδεικνύει ότι παίρνει στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και ελπίζω ότι και οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη είναι ευρωπαϊκή αρετή” παρατηρεί ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. “Ξέρετε ότι του χρόνου ή την επόμενη ακριβώς χρονιά η Ελλάδα θα έχει μικρότερο έλλειμμα από κάποιες 'ενάρετες' χώρες του Βορρά; Ποιος θα το περίμενε αυτό δύο χρόνια πριν; Κανένας” τονίζει.
Όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δηλώνει ότι αυτός έχει απομακρυνθεί αλλά εξαρτάται από δύο παράγοντες, δηλαδή την ενεργητικότητα των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης που κάνει εξαιρετική δουλειά, αν και μέρη της πολιτικής που εφαρμόζεται δεν ακολουθούνται με ενθουσιασμό, και αυτό το κατανοεί όπως λεει, από τον ελληνικό λαό. “Το ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πια ζήτημα, συμβαίνει επειδή η Ελλάδα έκανε ό,τι τής ζητήθηκε και ότι διαπραγματεύθηκε αλλά και εξαιτίας του ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ξανά και ξανά δήλωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν διάσπαση της Ευρωζώνης. Και φυσικά λόγω του ότι το Νοέμβριο του 2012, υπό την προεδρία μου, είπαμε ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, αν καταφέρει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για την στήριξη της Ελλάδας στο μέλλον. Κι εγώ θα είμαι πάντα ανάμεσα σε αυτούς που θα στηρίζουν, ό,τι κι αν γίνει, την Ελλάδα στο μέλλον” υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του με το Βερολίνο στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας κι αν αυτή ενδέχεται να οδήγησε στην “αλλαγή σκυτάλης” στην προεδρία του Eurogroup απαντά: “Ίσως· αν αυτό ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσω, δεν έχω πρόβλημα” παρατηρεί.
Μιλώντας και με την ιδιότητα του Eurogroup, σημειώνει ότι δεν είναι σοφό για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη να συζητά τώρα το ζήτημα του κουρέματος. “Μια ελάφρυνση χρέους, ένα κούρεμα, ή όπως αλλιώς το πείτε, δεν είναι στο τραπέζι. Θα το συζητήσουμε, όταν θα τεθεί. Αν συζητούσαμε τώρα ένα κούρεμα, μία ελάφρυνση χρέους, ένα χρηματοδοτικό κενό το 2015-16 ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε αυτή την πρόθεση, να κάναμε κακό στην νεοαποκτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας” παρατηρεί. Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, “κανείς σήμερα δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Αν συζητούσαμε σήμερα, χωρίς πραγματικά στοιχεία στα χέρια μας τα ζητήματα της ελάφρυνσης χρέους θα προκαλούσαμε τις αγορές να ξαναενδιαφερθούν γι’ αυτό που αυτές θα ονόμαζαν ελληνική αδυναμία”.
“Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, μετά από 6 χρόνια απαίσιας ύφεσης. Οπότε ας περιμένουμε. Ας περιμένουμε πραγματικά στοιχεία” επισημαίνει.
Ο κ. Γιουνκέρ δηλώνει ότι ήταν πολύ επιφυλακτικός για την εμπλοκή του ΔΝΤ σε λύσεις που θα δίνονταν σε κάτι που μου φαινόταν εκείνη τη στιγμή ως μια ευρωπαϊκή κρίση, επειδή τότε πίστευε – και διευκρινίζει ότι έκανε λάθος – ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα αποκλειστικά εντός της Ευρωζώνης. Εξηγεί όμως ότι η εμπλοκή του Ταμείου ήταν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας ώστε να συμμετέχουν στα πακέτα βοήθειας.
Αναφερόμενος εξάλλου στην έκθεση του Ταμείου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ έχει άδικο στην κριτική του, καθώς δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα εργαλεία και χρήματα για να αντιμετωπιστεί η γενική κρίση που σημειώθηκε. “Αν είχαμε καθυστερήσει την απάντηση, που έπρεπε να δοθεί στο ελληνικό θέμα μέχρι τη στιγμή που θα είχαμε αυτά τα εργαλεία η Ελλάδα δεν θα ήταν μέλος της Ευρωζώνης σήμερα. Η μοναδική λύση για να αντιμετωπίσουμε την κρίση ήταν τα διμερή δάνεια. Κι εγώ αναρωτιόμουν, τότε, αν κάναμε το σωστό. Ακόμη και σήμερα πιστεύω ότι κάναμε το σωστό” παρατηρεί.
Όπως σημειώνει, ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη ήταν τεράστιος. Σημειώνει πάντως, ότι παρόλο, που ποτέ δεν αμφέβαλε για την επιτυχές αποτέλεσμα, πολύ συχνά, αμφέβαλε για το δίκαιο και την αιτιολογία κάποιων μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ή που η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε:
“Πιστεύω ότι το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν είχε την ίδια συνεισφορά σε σχέση με τον πιο αδύναμο μέρος των Ελλήνων. Είναι οι ταπεινοί, οι πιο φτωχοί Έλληνες, που υπέφεραν περισσότερο. Αυτοί που έχουν χρήματα δεν υπέφεραν το ίδιο με αυτούς που δεν έχουν. Αυτές ήταν και είναι οι αμφιβολίες μου. Και το ΔΝΤ δεν το κατακρίνει πραγματικά αυτό. Εγώ το κατακρίνω αυτό. Το ΔΝΤ πίεζε γι’ αυτό, κι εγώ το επικρίνω. Και όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ” σχολιάζει ο κ. Γιουνκέρ.
Όπως αναφέρει, το 2010, το 2011 και το 2012 η αισχρή λέξη όπως χαρακτηρίζει λέξη “Grexit” ξαφνικά κυριάρχησε σε όλο το διεθνή οικονομικό τύπο. “Θα ήταν το χειρότερο ως προς τα συμφέροντα αυτού του σπουδαίου έθνους και αυτού του κάποιες φορές αδύναμου κράτους. Δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της Ευρωζώνης σαν σύνολο, ούτε της ΕΕ. Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου, δεν μπορώ να πω πάνω από τα πάντα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των όσων θεωρώ σημαντικά στην Ευρώπη” λεει ο κ. Γιουνκέρ.
Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup δηλώνει ότι κάποια στιγμή, την οποία δεν προσδιορίζει επακριβώς, η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδό της από το ενιαίο νόμισμα, καθώς ασκούνταν πιέσεις από μέλη του ευρώ.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα το 2009 όντως αντιμετώπιζε πρόβλημα, και στο πλαίσιο αυτό επέστησε την προσοχή στην τότε κυβέρνηση (σ.σ Παπανδρέου) για τη σοβαρότητα του προβλήματος αυτού. “Ποτέ δεν έκρυψα από τους Έλληνες συναδέλφους τότε ότι τα προβλήματα ξεκινούσαν να είναι πολύ σοβαρά” δηλώνει.
Όπως εκτιμά πάντως ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός η ελληνική κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. “Η κρίση των δανείων, η κατάρρευση της Lehman Brothers είναι γεγονότα, που έγιναν πολύ μακριά από την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα εμφανίστηκε στις αγορές και στους ουδέτερους παρατηρητές σαν το πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης και όλη η προσοχή των κερδοσκόπων έπεσε στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η λήψη μέτρων νωρίτερα θα είχε κανένα αποτέλεσμα στο ελληνικό κομμάτι της κρίσης, ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Φυσικά θα βοηθούσε αν είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα, αλλά μην θεωρήσετε ότι η κρίση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έπαιρνε κάποια λελογισμένα ή ακόμη και μεγάλης έκτασης μέτρα. Το γενικότερο πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό” τονίζει.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ