2013-06-22 02:55:36
Φωτογραφία για Ο Πούτιν προειδοποιεί για το πετρέλαιο
Η εποχή των υψηλών εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και η Ρωσία δεν έχει κάποιο «μαγικό ραβδί» για να... αντικαταστήσει αυτές τις προσόδους, τόνισε χθες ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν ανέφερε, μιλώντας σε ένα οικονομικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να προσπαθεί να κάμψει τον πληθωρισμό ανεξαρτήτως των προσώπων που χειρίζονται την οικονομική πολιτική και των μετακινήσεών τους, καθώς και ότι θα επενδύσει 450 δισεκατ. ρούβλια (13,6 δισεκατ. δολάρια, περίπου 10,2 δισεκατ. ευρώ) από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων για την ανάπτυξη υποδομών –κυρίως του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου– σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τη ρωσική οικονομία, που επιβραδύνεται μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο πέρυσι.

«Ο πιο σημαντικός μας σκοπός είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που εξήγγειλε ο Πούτιν είναι η ανάπτυξη ενός υπερσιβηρικού σιδηροδρομικού δικτύου (10.000 χλμ.) και η κατασκευή μιας γραμμής ταχείας σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην κεντρική Ρωσία, από την Μόσχα στο Καζάν (800 χλμ. ανατολικά).


Μιλώντας προς ένα ακροατήριο αποτελούμενο κυρίως από κρατικούς αξιωματούχους και επενδυτές, ο 60χρονος πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ιθύνοντες των δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας θα επιβραβεύονται ή θα τιμωρούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε εξάλλου την έναρξη σταδιακών αποκρατικοποιήσεων, αλλά επισήμανε πως η πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων θα γίνει μόνο εάν εξασφαλίζονται επωφελείς και δίκαιες τιμές. Είπε ακόμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνονται μέσω του χρηματιστηρίου αξιών της Μόσχας ώστε να ενισχυθεί η χρηματαγορά. «Η προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό μας κλίμα», ανέφερε. «Όλοι πρέπει να εργαστούν για την προτεραιότητα αυτή – από το επίπεδο του δημάρχου ως αυτό του υπουργού, από τον απλό αστυνομικό ως τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας».

Εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα επιδείξει συνέπεια σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική. Πριν από ένα χρόνο, στην πρώτη του ομιλία στο διεθνές αυτό οικονομικό φόρουμ μετά τη νίκη του για τρίτη φορά στις προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν είχε πει ότι δεν είναι ο στόχος του να εγκαθιδρύσει ένα είδος κρατικού καπιταλισμού.

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τάσσεται υπέρ της χορήγησης αμνηστίας σε πρόσωπα που έχουν φυλακιστεί για οικονομικά αδικήματα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και κάλεσε τη ρωσική βουλή να ψηφίσει ένα νόμο για αυτό πριν από τη θερινή διακοπή της λειτουργίας της. «Είμαι έτοιμος να εγκρίνω (την χορήγηση αμνηστίας) και καλώ την Δούμα να εξετάσει και να υιοθετήσει το σχετικό νομοθέτημα, είπε.

Δεν είναι σαφές εάν η αμνηστία θα περιλαμβάνει τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου που παραμένει φυλακισμένος.

Εξάλλου η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν νωρίτερα χθες στο πλαίσιο του φόρουμ αυτού μια συμφωνία για την αύξηση των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου στο Πεκίνο, που αναμένεται να φθάσουν σε αξία τα 270 δισεκατ. δολάρια (203 δισεκατ. ευρώ) σε 25 χρόνια. Η συμφωνία υπογράφτηκε από στελέχη της Rosneft και της κινεζικής CNPC παρόντος του Πούτιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ