2013-06-22 10:20:04
Φωτογραφία για Αποκρατικοποιήσεις: Κρίσιμη εβδομάδα
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας των Κρατικών Λαχείων, για τα οποία επείγει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης από την κοινοπραξία... που κέρδισε το διαγωνισμό και η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ νέα προβλήματα ανέκυψαν σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε νέο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την πώληση της εταιρείας.

Στο θέμα της ΔΕΣΦΑ, όλα φαίνεται ότι προχωρούν ομαλά. Μετά την έγκριση του βελτιωμένου τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ της Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ, την Πέμπτη, ήρθαν χθες και δηλώσεις Αζέρων αξιωματούχων να ενισχύσουν την αίσθηση ότι η υπόθεση προχωρά και μάλιστα μαζί με τη συμφωνία για τον αγωγό TAP.

Ανακοίνωση της Socar τόνιζε, χθες, ότι ο ενεργειακός όμιλος έχει καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής με το ΤΑΙΠΕΔ για το 66% της ΔΕΣΦΑ.


Ο ίδιος ο πρόεδρος της Socar, Rovnag Abdullayev, τόνισε ότι η απόφαση για την απόκτηση της ΔΕΣΦΑ είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τωρινές υψηλού επιπέδου διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μεταξύ των κορυφαίων ενεργειακών εταιρειών των δύο χωρών.

«Η Socar έχει μεγάλη εμπειρία στα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας και αναμένει να εργαστεί στην Ελλάδα, στο πρώτο project τέτοιου είδους στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Socar.

Η Fitch προειδοποιεί

Όμως προβληματισμό δημιούργησε η προειδοποίηση της Fitch, ότι «πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ και την αξιολόγηση BBB της Socar ενδέχεται να ασκήσει η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, εάν το deal ολοκληρωθεί και πληρωθεί με μετρητά, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια της εταιρείας». Ο οίκος ευθυγραμμίζει την αξιολόγηση της Socar με εκείνη του Αζερμπαϊτζάν, καθώς θεωρεί ότι η εταιρεία διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και την κρατική Sofaz σε βασικές οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις.

Η Fitch ανησυχεί ότι, εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν αρκετά κάτω από τα 105 δολάρια ανά βαρέλι το 2013 και τα 100 δολάρια το 2014, τότε το Αζερμπαϊτζάν ίσως εμφανίσει υψηλότερα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να προκύψουν πιέσεις στην αξιολόγηση της χώρας και στην ικανότητά της να στηρίξει τη Socar.

Το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού TAP θα έχει συνέχεια μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, βρέθηκε από χθες στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης (BSTDB). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπακού, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών του Αζερμπαϊτζάν και πρόεδρο του Συμβουλίου των Διοικητών της BSTDB, Samir Sarifov.

Εκτός διαγωνισμού

Αντίθετα με την πορεία του ΔΕΣΦΑ, δεν θα καταθέσει προσφορά στο νέο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η ρωσική Gazprom, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών της εταιρείας και μεταδίδει το Reuters.

Ερωτηθείς για το εάν η Gazprom θα κατέθετε ξανά πρόταση εάν υπήρχε ένας νέος διαγωνισμός για την Ελλάδα, ο Alexander Medvedev δήλωσε «όχι, δεν θα το κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα, η οποία έχει στόχο να συγκεντρώσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν κατόρθωσε την προηγούμενη εβδομάδα να προσελκύσει καμία δεσμευτική πρόταση για τη ΔΕΠΑ, και δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε νέο διαγωνισμό στο μέλλον.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι, λίγο μετά το ρωσικό «όχι» στον προηγούμενο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, πηγή της Gazprom είχε δηλώσει ότι «σε περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η Gazprom θα μελετήσει λεπτομερώς όλες τις προϋποθέσεις και, κατόπιν τούτου, θα λάβει την απόφασή της για τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή της σε αυτόν».

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ

«Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση της διοίκησης του ΟΠΑΠ σχετικά με την πορεία της εξέλιξης της ιδιωτικοποίησής του, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αποτελεί ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κ. Λουρόπουλος, διευκρίνισε πως απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη για να λήξει το επίμαχο θέμα της σύστασης της κοινοπραξίας που θα διαχειρίζεται τα Κρατικά Λαχεία.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ, απαντώντας σε «βροχή» ερωτήσεων για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και της σύστασης της κοινοπραξίας με την Ιntralot και τη Scientific Games -που αποτελεί σημείο-αγκάθι στην πρόοδο της πώλησης του 33% του οργανισμού- ο κ. Λουρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίησή της, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η συγκεκριμένη συμφωνία, πρόσθεσε, έγινε στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2011, όταν τα δεδομένα και οι συνθήκες στην αγορά ήταν διαφορετικές συγκριτικά με τα σημερινά.

Δίνοντας εξηγήσεις στο γιατί ο ΟΠΑΠ, ενώ κατέχει το 67% της κοινοπραξίας, θα πρέπει να έχει και την ψήφο των άλλων δύο εταίρων στη λήψη αποφάσεων, διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει για συγκεκριμένα θέματα, όπως για παράδειγμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να προστατευτούν οι μέτοχοι της μειοψηφίας, δηλαδή η Intralot και η Scientific Games, που κατέχουν ποσοστό από 16,2% η καθεμία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «μπορεί ο ΟΠΑΠ να διαθέτει τα χρήματα, αλλά για να διαχειριστεί τα λαχεία χρειάζεται απαραιτήτως την τεχνογνωσία των δύο εταιρειών που αποτελούν ‘’γίγαντες’’ της διεθνούς αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Από μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο».

Για το μέτωπο των VLTs, η διοίκηση του ΟΠΑΠ επανέλαβε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση του business plan που έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό, ωστόσο βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του κανονιστικού πλαισίου, η οποία αναμένεται στις 8 Ιουλίου.

Τα πρώτα έσοδα από τα πολυαναμενόμενα «φρουτάκια» αναμένονται από την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική -οι μέτοχοι ενέκριναν χθες τη διανομή μερίσματος 0,57 ευρώ-, η διοίκηση είπε ότι προχώρησαν στη διανομή του χαμηλότερου επιτρεπόμενου ποσοστού επί των κερδών που προβλέπει ο νόμος (35%), καθώς ο οργανισμός παρακρατεί τα υπόλοιπα κέρδη, προκειμένου να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ φέτος και περίπου 130 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

TAP: Βήματα υλοποίησης συμφωνίας

Οριστικοποιήθηκε, χθες, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας του Trans Adriatic Pipeline (TAP) το κείμενο της Συμφωνίας Φιλοξενούσης Χώρας (Host Government Agreement). Η συμφωνία αυτή, που, όπως τονίζεται από το ΥΠΕΚΑ, διασφαλίζει τη σταθερότητα του επενδυτικού κλίματος, αποτελεί το τελικό στάδιο των προσπαθειών της Αθήνας για την υποστήριξη του αγωγού στη διαδικασία επιλογής της κοινοπραξίας Shah Deniz II.

Η επίσημη τελετή για την υπογραφή σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, σημείωσε πως, με την οριστικοποίηση του Host Goverment Agreement, η χώρα μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα υπέρ του TAP στην τελική διαδικασία επιλογής, προσθέτοντας ότι η ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας, με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε αγαστή συνεργασία με την Ιταλία και την Αλβανία, ανέδειξε τον TAP σε ισχυρό διεκδικητή και ισότιμο αντίπαλο του Nabucco West για την εναλλακτική τροφοδοσία και ενεργειακή ασφάλεια της Ε. Ενωσης.

Στο μεταξύ, την ελπίδα ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη δεν θα περιοριστούν στις ποσότητες του κοιτάσματος Shah Deniz 2 εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ