2013-06-24 23:12:06
Φωτογραφία για Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για αναίρεση της μνημονιακής δέσμευσης για ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
από το Γραφείο Τύπου

Να αναιρεθεί η μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ζήτησε με επείγουσα γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με βάση... την πρόσφατη πρωτοβουλία του Επιτρόπου Barnier για ριζική αλλαγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής γύρω από την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ο Επίτροπος Barnier αναγνώρισε ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζονται από τόσους πολίτες της πρωτοβουλίας right2water. Για το λόγο αυτό πρότεινε στους υπόλοιπους Επιτρόπους και στον πρόεδρο Barroso την αφαίρεση ειδικά του νερού από την Πρόταση για Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης, τονίζοντας ότι θα συνεργαστεί με τον εισηγητή Philippe Juvin, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση.


H Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το νερό (European Citizens’ Initiative (ECI)) right2water έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 1.5 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων Πολιτών που αντιτίθενται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αλλά και στην Ελλάδα πρόσφατη έρευνα της VPRC δείχνει ότι οι πολίτες είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση τόσο της ΕΥΑΘ όσο και της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό 64%.

Όμως οι 2 αυτές ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μνημονιακή δέσμευση της χώρας η υλοποίηση της οποίας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και ότι το ΤΑΙΠΕΔ κρίνει προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51%, ενώ θα δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά. Σημειώνεται ότι το 21% των μετοχών της ΕΥΑΘ διακινούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:

«Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία Barnier αλλάζει τα δεδομένα. Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Επίτροπος Barnier, αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει σεβαστή η βούληση των Πολιτών. Και οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας επιλέγουν το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό. Στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, ο σεβασμός της βούλησης των πολιτών μπορεί να συμβεί με ένα μόνο τρόπο: την πλήρη κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης του μνημονίου για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.

Χρόνος δεν υπάρχει καθώς οι 2 ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, με πρώτη την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει περάσει στο 2ο στάδιο αφού προηγουμένως αποκλείστηκε η πρωτοβουλία των Πολιτών της Θεσσαλονίκης «Κίνηση 136» να αγοράσουν οι ίδιοι την ΕΥΑΘ. Οι άλλοι 2 εταίροι της Τρόικα και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να κλείνουν τα μάτια. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και των 2 εταιρειών πρέπει να σταματήσουν άμεσα»

Θέμα: «Αναθεώρηση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ»

H Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το νερό (European Citizens’ Initiative (ECI) right2water) έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 1.5 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων Πολιτών που αντιτίθενται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης . Ως αποτέλεσμα, ο Επίτροπος Barnier σε δήλωσή του αναγνώρισε ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζονται από τόσους πολίτες, πρότεινε στους υπόλοιπους Επιτρόπους και στον πρόεδρο Barroso την αφαίρεση ειδικά του νερού από την Πρόταση για Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης , και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ελλάδα όμως, τόσο η ΕΥΑΘ όσο και η ΕΥΔΑΠ έχουν προγραμματιστεί να ιδιωτικοποιηθούν στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, παρά το γεγονός ότι έρευνες δείχνουν ότι το 64% των Ελλήνων Πολιτών είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο , και ότι οι δυο επιχειρήσεις δεν επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο 2010 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου (από 74% σε 51%) στις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ , ενώ τον Οκτώβριο 2011 υπογράφτηκε η μεταφορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων το 27% της ΕΥΔΑΠ και το 40% της ΕΥΑΘ. Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και ότι το ΤΑΙΠΕΔ κρίνει προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51% ενώ θα δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά. Τέλος, το 21% των μετοχών της ΕΥΑΘ διακινούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Εκτιμά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και με δεδομένες την πρωτοβουλία Barnier που προέκυψε ως αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών right2water, καθώς και τη διαφαινόμενη αντίρρηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων Πολιτών για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η σχετική μνημονιακή δέσμευση της χώρας; Αν ναι, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ο εκπρόσωπός της στην Τρόικα με δεδομένο το προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ