2013-06-25 09:36:06
Φωτογραφία για «Ανέπαφο» το υπ. Οικονομικών. Δέκα υπουργεία άλλαξαν χέρια. «Εσπασαν» σε δύο τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας
Εκπλήξεις, ηχηρές απουσίες, αναβαθμίσεις, εντυπωσιακές «επιστροφές» και νέα πρόσωπα έφερε ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ Οι καραμπόλες ξεκίνησαν από την κορυφή της πυραμίδας, το υπουργείο Εξωτερικών, που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αποτέλεσμα τη μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Μέχρι να ανακοινωθεί το νέο Υπουργικό Συμβούλιο στις εννέα το βράδυ, στο παρασκήνιο επικρατούσαν πυρετός διαβουλεύσεων και σενάρια θρίλερ που μιλούσαν από έντονη ενόχληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου μέχρι και φήμες για το αν του έχει προταθεί ή όχι θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.

Τελικά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας -στο οποίο είχε θητεύσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου- προκαλώντας μια ακόμη καραμπόλα, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να βρίσκεται στον «αέρα».

Στο «σταυρόλεξο» του ανασχηματισμού όλες σχεδόν οι θέσεις είχαν καλυφθεί, όμως, παρά το γεγονός ότι τα σενάρια μιλούσαν για τη Φώφη Γεννηματά στο υπουργείο Πολιτισμού, ο πρωθυπουργός όρισε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο επικεφαλής στο συγκεκριμένο υπουργείο και η πρώην εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.


Εκεί, υπήρξε άλλη μια «γαλάζια» έκπληξη, καθώς ορίστηκε υφυπουργός ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

«Ανέπαφο» έμεινε το υπουργείο Οικονομικών ενώ συνολικά δέκα υπουργεία άλλαξαν χέρια. Εκτός κυβέρνησης τέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης και τη θέση του ανέλαβε ο Γιάννης Μιχελάκης ενώ στο κρίσιμο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το αγκάθι των απολύσεων και των συγχωνεύσεων οργανισμών και φορέων, υπουργός ορίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το υπουργείο Ανάπτυξης «έσπασε» με τον Κωστή Χατζηδάκη να παραμένει υπουργός και το υπουργείο Μεταφορών- Υποδομών να περνά στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Από το ΠΑΣΟΚ στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «επιστρέφει» ο Γιάννης Μανιάτης ενώ, αν και τα σενάρια έφεραν τον Αδωνι Γεωργιάδη να επιστρέφει στο υπουργείο Ναυτιλίας, τελικά ο πρωθυπουργός τού ανέθεσε το «νευραλγικό» υπουργείο Υγείας όπου ο ανασχηματισμός ήταν ριζικός. Τη θέση του Μάριου Σαλμά «κατέλαβε» ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας ενώ για πρώτη φορά στην κυβέρνηση μπήκε η Σοφία Βούλτεψη, στη θέση που κατείχε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Το υπουργείο Ναυτιλίας θα παραλάβει από τον Κωστή Μουσουρούλη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την παραίτηση του Αντώνη Ρουπακιώτη, αναβαθμίστηκε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος κατείχε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ισορροπίες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και τα νέα πρόσωπα στις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος ενώ στη θέση του αναπληρωτή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τοποθετήθηκε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Παρέμειναν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και Νότης Μηταράκης ενώ στην κυβέρνηση και στη θέση του υφυπουργού εισήλθε ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Νέα σύνθεση και στις θέσεις υφυπουργών στο Παιδείας με την είσοδο του Κώστα Γκιουλέκα, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ., και του Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ (και εξαδέλφου του κυβερνητικού εκπροσώπου), αλλά και νέο πρόσωπο στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού ο Γιάννης Ανδριανός, βουλευτής Αργολίδας Ν.Δ. Ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Ασημάκης Παπαγεωργίου παρέμειναν στις θέσεις τους (Περιβάλλοντος), ενώ νέα είσοδος από το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή του Βασίλη Κεγκέρογλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας.

Παρέμεινε ο Δημήτρης Κούρκουλας στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ ορίστηκε επίσης υφυπουργός Εξωτερικών ο Ακης Γεροντόπουλος, βουλευτής Ν.Δ. Εβρου, που για πρώτη φορά μπαίνει στην κυβέρνηση.

Υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης ανέλαβε ο Παντελής Καψής επιβεβαιώνοντας τις φήμες. Ο εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Παπαδήμου θα αναλάβει την αναδιάρθρωση και τη στελέχωση της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πήρε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αποφασίσει να «δώσει» αυτή τη θέση στο ΠΑΣΟΚ.

Καμία αλλαγή δεν έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αμετακίνητοι έμειναν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Από τις αποχωρήσεις που συζητούνται στο γαλάζιο παρασκήνιο είναι αυτές του Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Κώστα Τζαβάρα, του Μανούσου Βολουδάκη, του Γιάννη Ιωαννίδη, του Κώστα Καραγκούνη, του Κώστα Τσιάρα, του Κυριάκου Βιρβιδάκη και του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Επίσης, έντονα σχολιάστηκε στα γαλάζια πηγαδάκια το γεγονός ότι δεν μπήκε τελικά στην κυβέρνηση, παρά τα σενάρια και τη «βεβαιότητα» που επικρατούσε στο παρασκήνιο, ο Μάκης Βορίδης.

ΠΗΓΗ: Eλευθερος Τύπος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ