2013-06-26 11:39:00
Φωτογραφία για Ακριβότερο το οικόπεδο στη Δάφνη από την Κηφισιά - Τι μπορείτε να κάνετε
Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ

Αντικειμενικές αξίες οικοπέδων σε 457 περιοχές της Ελλάδας καθόρισε με απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προκειμένου να υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών προσώπων των ετών 2011, 2012, 2013. Πρόκειται για τιμές που προσδιορίστηκαν από τις κατά τόπους Εφορίες, οι οποίες ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις είναι άδικες και ατεκμηρίωτες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αντιφάσεις με υψηλές τιμές σε φτηνές περιοχές, που υπερβαίνουν τις τιμές σε πολύ ακριβότερες περιοχές.

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν δυνατότητα, βάσει του νόμου, να προσφύγουν στις Εφορίες για να διορθωθούν τα λάθη και οι ανακρίβειες. Διαβάστε τις τιμές οικοπέδων σε περιοχές της χώρας

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012 σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ώστε η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου.


Οι δύο φόροι θα καταβληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να έχουν αποπληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014, ώστε τα εκτιμώμενα έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ να εγγραφούν στον προϋπολογισμό  2013. 

Ωστόσο, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ δεν έχουν τελειωμό, καθώς το φθινόπωρο θα λάβουν και το σημείωμα για την πληρωμή του ΦΑΠ 2013. 

Η καθυστέρηση στην αποστολή των σημειωμάτων του ΦΑΠ για την τριετία 2011-2013 σχετίζεται με την αδυναμία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώσουν εγκαίρως τη σχετική εφαρμογή υπολογισμού του φόρου με τις τιμές ακινήτων σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών. 

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε καθώς ο υπουργός δέχθηκε τις τιμές που έστειλαν οι κατά τόπους Εφορίες στο υπουργείο, προκειμένου να υπολογισθεί η αξία των οικοπέδων σε 457 περιοχές. 

Σε εκκρεμότητα παραμένει ο ΦΑΠ και για την περιοχή του Ψυχικού καθώς κάτοικοι προσέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπουργικές αποφάσεις με βάση τις οποίες είχαν αυξηθεί σημαντικά οι αντικειμενικές τιμές στην περιοχή το 2011. 

Για το θέμα θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ο οποίος θα προσδιορίσει τις νέες τιμές ζώνης στη βάση των οποίων θα υπολογισθεί ο ΦΑΠ 2011- 2013 στο Ψυχικό.

Μεγάλες αποκλίσεις

Αν και σύμφωνα με το νόμο για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου ως τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο λαμβάνεται η τιμή οικοπέδου που προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή ζώνης και το μικρότερο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου και συντελεστή οικοπέδου και ζώνης του οικείου δήμου ή κοινότητας, ωστόσο στα στοιχεία που απέστειλαν οι Εφορίες στο υπουργείο Οικονομικών προέκυψαν αποκλίσεις από αυτές τις τιμές.

Οι Εφορίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποίησαν τις κατώτατες αντικειμενικές αξίες, αλλά τρέχουσες εμπορικές αξίες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως οι περισσότερες ΔΟΥ χρησιμοποίησαν συγκριτικά στοιχεία βάσει τιμών συμβολαίων, και έτσι προέκυψαν πολύ χαμηλότερες τιμές (στις περισσότερες περιπτώσεις) από τις κατώτατες αντικειμενικές αξίες. Όπως τόνιζαν, οι σημερινές κατώτατες ισχύουσες αντικειμενικές αξίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις παρωχημένες, καθώς κινούνται 30% και 40% χαμηλότερα από αυτές του 2007. 

Αρκετά χαμηλότερες κρίνονται οι τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ σε περιοχές όπως τα Μελίσσια (880 ευρώ ανά τ.μ.), το Πανόραμα Θεσσαλονίκης (700 ευρώ ανά τ.μ.), το Χαλάνδρι (670 ευρώ ανά τ.μ.), τα Βριλήσσια (585 ευρώ ανά τ.μ.), η Ραφήνα (500 ευρώ ανά τ.μ.), η Ν. Φιλαδέλφεια (350 ευρώ ανά τ.μ.), η Καλαμαριά Θεσσαλονίκης (250 ευρώ ανά τ.μ.), η Ύδρα  (220 ευρώ ανά τ.μ.), η Ανάβυσσος (200 ευρώ ανά τ.μ.), η Κέρκυρα (70 ευρώ ανά τ.μ.) και το Λουτράκι (70 ευρώ ανά τ.μ.). 

Οι αποκλίσεις προς τα κάτω δεν ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση των εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού οικόπεδων του Δήμου Δάφνης όπου ο ΦΑΠ θα υπολογισθεί με τιμή 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν η ανώτερη αντικειμενική τιμή στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και όταν στην Εκάλη και στη Κηφισιά ο ΦΑΠ θα υπολογισθεί με φόρο 1.320 το τ.μ.

Διορθώσεις των ΦΑΠ

Για τις «κραυγαλέες» περιπτώσεις αποκλίσεων το υπουργείο Οικονομικών δείχνει προς τη μεριά των Εφόρων που είτε φούσκωσαν τις τιμές για εισπρακτικούς λόγους, είτε τις παρουσίασαν μικρότερες λόγω κοινωνικών κριτηρίων ή δεχόμενοι πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες. 

Πάντως, τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως ο νόμος προβλέπει τρόπους διόρθωσης των σημειωμάτων ΦΑΠ φυσικών προσώπων που θα παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι, σε περίπτωση λαθών και ανακριβειών που οφείλονται είτε σε λάθος της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών (εσφαλμένος υπολογισμός ΦΑΠ), είτε σε λάθος και του ίδιου του φορολογουμένου (μη ορθή περιγραφή των ακινήτων στις δηλώσεις Ε9 ή ΦΑΠ).

Εάν υπάρχουν ανακρίβειες ή σφάλματα ως προς τον υπολογισμό με βάση την αντικειμενική αξία, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αιτηθεί τη διόρθωσή τους ενώπιον του αρμοδίου Προϊσταμένου της Εφορίας που είναι αυτός από τον οποίο εκδόθηκε το εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση ΦΑΠ του οικείου έτους.

Οι διορθώσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ. Θα θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και θα εκκαθαρίζονται εκ νέου, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ