2013-06-26 18:38:05
Φωτογραφία για Παρέμβαση Αυγενάκη για την αναδιάρθρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καπνού και το ελάχιστο ποσοστό προμήθειας σε καπνοβιομηχανικά προϊόντα
από το Γραφείο Τύπου

Αναδιάρθρωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού και κατοχύρωση ελάχιστου ποσοστού προμήθειας καπνοβιομηχανικών προϊόντων, ζητά... με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, διαβιβάζοντας υπόμνημα του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Λιαν. Ψιλικών Ειδών Αττικής.

Από το 2009, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καπνοβιομηχανικών προϊόντων έχει τροποποιηθεί επτά (7) συνολικά φορές. Επίσης, ο Φ.Π.Α. αυξήθηκε διαδοχικά από 19% (15,97%) σε 21% (17,39%) και εν τέλει σε 23% (18,70%).Επιδίωξη του παραπάνω νομοθετικού πληθωρισμού υπήρξε η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την παραπάνω πηγή. Ωστόσο, ο παραπάνω στόχος ουδέποτε επετεύχθη. Από το έτος 2010 έως το τρέχον έτος η απόδοση του Ε.Φ.Κ. έχει παρατηρηθεί σταθερά φθίνουσα και υστερεί της προϋπολογισμένης, και συγκεκριμένα από 3 δις 850 εκ. ΕΥΡΩ το 2009 στα 2 δις. 850 εκ. το 2012.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή που διαβιβάζει ο Λ.Αυγενάκης: «πρέπει να ληφθούν μέτρα 1) εποπτείας της αγοράς από αρμόδια δημόσια αρχή, 2) διαφάνειας και ενημέρωσης, όπως γνωστοποίηση στην αρμόδια αρχή τιμοκαταλόγων, εκπτώσεων και εμπορικών κριτηρίων αυτών και 3) διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης. Η κατοχύρωση ελάχιστου ποσοστού προμήθειας είναι συμβατή με την κοινοτική έννομη τάξη, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης της διαπραγματευτικής ανισότητας μεταξύ καπνοβιομηχανίας και λιανεμπορίου.

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρεται στο αίτημα του Συνδικάτου για την αναδιάρθρωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού και η κατοχύρωση ελάχιστου ποσοστού προμήθειας καπνοβιομηχανικών προϊόντων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ