2013-06-27 00:31:03
Φωτογραφία για Για οικονομία στην τσέπη, ζητήστε... ταυτότητα!
Πολλοί τον περασμένο χειμώνα αντικρίσατε λογαριασμούς της ΔΕΗ, που μόλις τους είδατε θέλατε να... τραβήξετε τα μαλλιά σας ή να βάλετε τα κλάματα! Εξαιτίας της αύξησης που σημειώθηκε στην τιμή του πετρελαίου, οι καταναλωτές έψαξαν να βρουν και άλλους τρόπους θέρμανσης, που είχαν σχέση και με την κατανάλωση του ρεύματος.

Μήπως, όμως, για τους τσιμπημένους λογαριασμούς δε φταίει μόνο η κατανάλωση αλλά και το σπίτι που δεν «κρατάει» τη θέρμανση;

Η ενεργειακή κλάση του κτιρίου, δεν είναι καθόλου συμβολική! Έχει να κάνει και με την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς προκύπτει με βάση κάποιες παραμέτρους, όπως η ηλικία του κτιρίου, ο προσανατολισμός, η θερμομόνωση του κελύφους, τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα), το σύστημα θέρμανσης, το σύστημα ψύξης και ο φωτισμός του κτιρίου ανάλογα με τη χρήση του (κατοικία, κατάστημα κλπ).

Τις προϋποθέσεις ενός «καλού» σπιτιού, λοιπόν, τις καλύπτει η ενεργειακή ταυτότητα των κτιρίων, που ισχύει και στη χώρα μας από το 2011, όποτε και ξεκίνησε ο θεσμός της ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων και της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).


Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι πλέον υποχρεωτικό και εκδίδεται σε περιπτώσεις πώλησης / μίσθωσης (για κτίρια πάνω από 50m2)/ ριζικής ανακαίνισης ακινήτων, καθώς και κατά την ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον".

Το ενδιαφέρον για την έκδοση ενεργειακής ταυτότητας του κτιρίου, είναι αυξημένο και στο Ηράκλειο σύμφωνα με τη μηχανικό περιβάλλοντος Νικόλ Παπαδάκη καθώς όλες οι ευρωπαϊκές οδηγίες σχετίζονται με τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό στη μελέτη των κτιρίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τι είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ);

Το ΠΕΑ κτιρίου έχει παραπλήσια μορφή με τις ενεργειακές ετικέτες που χρησιμοποιούνται στη σήμανση διαφόρων οικιακών συσκευών όπως ψυγεία, πλυντήρια, κλιματιστικά. Κατά παρόμοιο τρόπο, το ΠΕΑ αποτελεί μία "ενεργειακή ταυτότητα των κτιρίων".

Σκοπός του είναι να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και να παρουσιάζει πόσο αποδοτικό ενεργειακά είναι το υπό μελέτη κτίριο. Έτσι, με βάση την ετήσια εκτιμώμενη συνολική κατανάλωση ενέργειας, το κτίριο κατατάσσεται σε μια ενεργειακή κατηγορία με κλίμακα από το Α (πολύ αποδοτικό – χαμηλή κατανάλωση) μέχρι Η (καθόλου αποδοτικό – υψηλή κατανάλωση).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως διευκρινίζει η κ. Παπαδάκη, στο ΠΕΑ αναγράφονται και κάποιες προαιρετικές συστάσεις ενεργειακής βελτίωσης του κτιρίου που στοχεύουν στη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο διπλό, τόσο τη μείωση του κόστους ενέργειας που δαπανάται για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου προς όφελος του ιδιοκτήτη όσο και τη μείωση των εκπομπών CO2,συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών και σε κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον.

Αυτό αποτελεί μία τάση που ενισχύεται ιδιαίτερα από την Ε.Ε. και την Οδηγία 2010/31/ΕU) καθώς υπάρχει απαίτηση έως το 2020 όλα τα νέα κτίρια να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας κτίρια ΖΕΒ (Zero Emission Building).

Ποια είναι η εικόνα των κτιρίων;

Από τα ΠΕΑ που μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί, κατά πλειοψηφία, τα παλαιότερα κτίρια με οικοδομικήάδεια πριν το 1980, (πριν δηλαδή την εφαρμογή του Κανονισμού Θερμομόνωσης των Κτιρίων),κατατάσσονται κυρίως στις δύο τελευταίες κατηγορίες, Ζ και Η, είναι δηλαδή τα πιο ενεργοβόρα, ακριβώς λόγω της ανυπαρξίας απαιτήσεων σε θερμομόνωση των κτιρίων.

Την περίοδο ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης(1981-2010), τα κτίρια βελτιώνονται ενεργειακά και κατατάσσονται στις ενεργειακές κλάσεις από Ζ έως και Γ, εφόσον υπακούουν σε απαιτήσεις θερμομόνωσης.

Κατά την περίοδο εφαρμογής του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (2011-2013), τα κτίρια κατατάσσονται κυρίως στις ενεργειακές κατηγορίες Β και άνω.

Ποια τα οφέλη για τους καταναλωτές ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωταρχικός σκοπός και η τάση από την Ε.Ε. ήταν με βάση το ΠΕΑ να είναι δυνατός ένας καθορισμός και μία προσαρμογή της αξίας του ακινήτου, τόσο σε περιπτώσεις πώλησης όσο και ενοικίασης, με γνώμονα την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου, πράγμα σχεδόν ανέφικτο σε καιρούς οικονομικής κρίσης της χώρας μας.

Ένας υποψήφιος ενοικιαστής, λόγου χάρη, θεωρητικά, θα λάβει υπόψη του την ενεργειακή κλάση του διαμερίσματος που επιθυμεί να ενοικιάσει, καθώς μία υψηλή κλάση, συνεπάγεται χαμηλότερη απαίτηση σε ανάγκες θέρμανσης και ψύξης του χώρου, συνεπώς το καθιστά οικονομικότερο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να απαιτήσει ένα υψηλότερο ενοίκιο έναντι ενός άλλου διαμερίσματος χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης.

Ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κτιριακού τομέα της χώρας μας καθώς απαιτείται πλέον άμεσα η στροφή προς την πράσινη κατεύθυνση, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ορθολογική χρήση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

* H Νικόλ Παπαδάκη είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείου Κρήτης, M.Sc. - Υποψήφια Μόνιμος Ενεργειακός Επιθεωρητής

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ