2013-06-27 10:40:06
Φωτογραφία για Πλαφόν ανώτατης τιμής στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
Το υπουργείο Υγείας με την απόφασή του προχωρεί ουσιαστικά σε μερική απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, με δυνατότητα ελέγχου της τιμής τους προς τα πάνω.

Πλαφόν ανώτατης τιμής στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία πλέον εξαιρούνται από το καθεστώς διατίμησης που ισχύει για όλα τα σκευάσματα, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπως αναφέρεται «στην εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων πρέπει να αναγράφεται η λιανική τιμή πώλησης. Για τα ΜΗΣΥΦΑ η αναγραφόμενη λιανική τιμή είναι ενδεικτική και συνιστά την ανώτατη λιανική τιμή». Πρόκειται ουσιαστικά για μερική απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, που παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της τιμής προς τα πάνω. Για την ίδια κατηγορία φαρμάκων προβλέπεται επίσης ότι οι οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς μπορούν να παρέχουν έκπτωση επί της χονδρικής τιμής χωρίς περιορισμό. Πιο αναλυτικά:


Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς μπορούν να παρέχουν πρόσθετη έκπτωση επί της νοσοκομειακής τιμής χωρίς περιορισμό μόνο στο Δημόσιο, τα κρατικά νοσοκομεία, τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με την προϋπόθεση αναγραφής στο τιμολόγιο πώλησης. Επίσης, μπορούν να παρέχουν έκπτωση επί της χονδρικής τιμής χωρίς περιορισμό για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και για τα ακριβά φάρμακα (του Ν.3816/2010). Γι όλα τα υπόλοιπα φάρμακα δύναται να παρέχουν έκπτωση μέχρι 5% προς τους φαρμακέμπορους, τα φαρμακεία και τους συνεταιρσμούς, με την προϋπόθεση της αναγραφής του ποσού της έκπτωσης στο τιμολόγιο πώλησης.

Στο άρθρο 4 διευκρινίζεται ότι οι τιμές των φαρμάκων αναφοράς που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας του πρώτου διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας, προκύπτουν από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών των φαρμάκων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Διευκρινίζεται επίσης ότι «δεν θα εκδίδονται τιμές για φάρμακα που παρότι είναι εγκεκριμένα δεν έχουν πωλήσεις στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών από την έκδοση του καταλόγου ή δεν έχουν πωλήσεις για τρία συνεχή έτη μετά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους, ανεξάρτητα από τον εάν δεν έχει ανακληθεί η άδεια με διαπιστωτική πράξη του ΕΟΦ. Για τα φάρμακα αυτά δύναται να εκδοθεί συμπληρωματικό δελτίο τιμών ύστερα από αίτηση των επιχειρήσεων». Σημειώνεται ότι ύστερα από αίτηση η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία ο κάτοχος αδείας κυκλοφορίας δύναται να αιτηθεί χαμηλότερη τιμή, χωρίς κανένα περιορισμό, η οποία εγκρίνεται άμεσα σε συμπληρωματικό/διορθωτικό δελτίο τιμών.

Το άρθρο 5 αφορά στην τιμολόγηση φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη του πρώτου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της Δραστικής Ουσίας. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι για τα φάρμακα που έληξε η περίοδος προστασίας, αλλά για τα οποία δεν κυκλοφορούν γενόσημα προϊόντα ο ΕΟΦ δύναται να προτείνει κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης της επιτροπής τιμών η τιμή του φαρμάκου να προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία.3. Δύναται να υπάρξουν ύστερα από εισήγηση του ΕΟΦ και σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Τιμών πλαφόν στις μειώσεις τιμών φθηνών ή άλλων ειδικών περιπτώσεων φαρμάκων για λόγους προστασίας και διατήρησης τους στην αγορά.

Υστερα από αίτηση η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία ο κάτοχος αδείας κυκλοφορίας δύναται να αιτηθεί χαμηλότερη τιμή, χωρίς κανένα περιορισμό, η οποία εγκρίνεται άμεσα σε συμπληρωματικό/διορθωτικό δελτίο τιμών.

Στο άρθρο 6 -για τα γενόσημα Φάρμακα- ξεκαθαρίζεται ότι η τιμή των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής που εισέρχονται στην αγορά με τη λήξη ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας του φαρμακευτικού προϊόντος αναφοράς, καθορίζεται σε επίπεδο μειωμένο, τουλάχιστο κατά εξήντα τοις εκατό (60%) σε σχέση με τη λιανική τιμή του αντίστοιχου φαρμακευτικού προϊόντος αναφοράς, ακριβώς πριν τη λήξη ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας. Τα γενόσημα προϊόντα δεν δύνανται να λάβουν τιμή μεγαλύτερη του 80% της τιμής που λαμβάνουν τα προϊόντα αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των.

Στα παρεντερικά διαλύματα (οροί) καθορίζονται ενιαίες τιμές με βάση τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες, τις συσκευασίες και τα λοιπά στοιχεία κόστους. Επίσης, ύστερα από αίτηση η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας δύναται να αιτηθεί χαμηλότερη τιμή, χωρίς κανένα περιορισμό, η οποία εγκρίνεται άμεσα σε συμπληρωματικό/διορθωτικό δελτίο τιμών.

Από τον μέσο όρο

Οι τιμές των φαρμάκων αναφοράς που βρί- σκονται υπό καθεστώς προστασίας του πρώτου διπλώματος ευρεσι- τεχνίας της δρα- στικής ουσίας, προκύπτουν από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών των φαρμάκων στα κρά- τη-μέλη της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι ύστερα από αίτηση η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία ο κάτοχος αδείας κυ- κλοφορίας δύνα- ται να αιτηθεί χαμηλότερη τιμή, χωρίς κανένα περιορισμό, η οποία εγκρίνεται άμεσα σε συμπληρωματικό/διορθωτικό δελτίο τιμών.

Καθορισμός τιμής

Σύμφωνα με το άρθρο 7, για φάρμακα που έχουν εγκριθεί και τιμολογούνται για την εγχώρια φαρμακευτική αγορά και δεν κυκλοφορούν σε άλλες χώρες τις Ε.Ε., η τιμή τους θα καθορίζεται βάσει κοστολογίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι δαπάνες παραγωγής και συσκευασίας για κάθε μορφή και συσκευασία, οι δαπάνες Διοίκησης - Διάθεσης - Διάδοσης καθοριζόμενες από αντίστοιχους επικαιροποιημένους ανά διετία πίνακες, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τα αντίστοιχα μέσα έξοδα του κλάδου. Για εκείνα τα φάρμακα για τα οποία έχει αναπτυχθεί έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας και για τα οποία υφίστανται κλινικές φαρμακοκινητικές μελέτες και άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ, στη διαμόρφωση του κοστολογίου θα λαμβάνεται επί πλέον υπ' όψιν και η αξία νέων επενδύσεων, το κόστος έρευνας και ανάπτυξης της δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής καθώς και η αποτίμηση της τεχνογνωσίας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις παρεμφερών φαρμακοτεχνικών μορφών. Το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους ορίζεται σε 8,5% και υπολογίζεται στο συνολικό κόστος εκτός αποσβέσεων, τόκων και κέρδους υπέρ τρίτων για φασόν.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ