2013-06-30 17:57:38
Φωτογραφία για Deutsche Welle: Ρωσικοί ελιγμοί στην Κύπρο
Νικόλας Ζαννέττος

H Ρωσία βρίσκεται στη μέση διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξασφαλίσει στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Deutsche Welle, η οποία επικαλούμενη αναλυτές, αναφέρει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση ναυτικής βάσης για αντικατάσταση της βάσης Ταρτούς στη Συρία. Ουδέποτε ζητήθηκε μόνιμη στρατιωτική βάση από πλευράς Ρωσίας, διευκρινίζει στο SigmaLive, o Yπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, απορρίπτοντας τις γερμανικές πληροφορίες. Αυτό που ζητήθηκε ήταν κάποιες διευκολύνσεις.

Πάντως, την περασμένη Πέμπτη 27/06, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις πληροφορίες για αποχώρηση ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού από το λιμάνι της Ταρτούς. «Στην περιοχή δεν υπάρχει καν στρατιωτικό προσωπικό, επειδή η τεχνική υποστήριξη των πλοίων γίνεται εδώ και πολύ καιρό αποκλειστικά από πολιτικό προσωπικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μόσχας.


Πολλοί πιστεύουν ότι στην περίπτωση που καταρρεύσει το συριακό καθεστώς η Ρωσία θα αναζητήσει εναλλακτική λύση στη Μεσόγειο και αυτή δεν αποκλείεται να είναι η Κύπρος. Προ ημερών μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ότι η Λευκωσία διαπραγματεύεται με τη Μόσχα τη χρήση βάσης στην Πάφο από τη ρωσική αεροπορία.

«Αυτό σίγουρα έχει σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Ταρσού» δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα η συνεργάτιδα του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) Μαργκαρέτε Κλάϊν. Ήδη πυκνώνουν οι επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού στην Κύπρο. Στις 19 Ιουνίου τρία πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν για ανεφοδιασμό στη Λεμεσό, ενώ τον Μάϊο είχε προηγηθεί το καταδρομικό πλοίο «Μόσχα», επικεφαλής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Μακροχρόνιες σχέσεις Μόσχας- Λευκωσίας

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η επιλογή της Κύπρου ως ορμητήριο στη Μεσόγειο από τη Ρωσία δεν είναι σύμπτωση. Οι δύο χώρες, αναφέρει, εξακολουθούν να διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις, η Κύπρος εξακολουθεί να προσελκύει ρωσικά κεφάλαια, προ ετών έλαβε δάνειο από τη Μόσχα, ενώ στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους η κυπριακή ηγεσία είχε στραφεί και στη Ρωσία πριν αποδεχθεί τελικά το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Αν τελικά η Μόσχα συνάψει συμφωνία για μία πιο στενή στρατιωτική συνεργασία, θα είναι η πρώτη φορά που επανακάμπτει σε χώρα-μέλος της ΕΕ από το 1994, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις βάσεις τους στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η κινήσεις της Μόσχας εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. «Η Ρωσία θα ήθελε να αναλάβει και πάλι ρόλο υπερδύναμης» εκτιμά η Μαργκαρέτε Κλάϊν από το γερμανικό ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής. Για τον σκοπό αυτόν προετοιμάζει μία μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο, την οποία άλλωστε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλεί «στρατηγικά σημαντική περιοχή». Πιθανή θεωρείται η αποστολή μοίρας ρωσικών πλοίων, όπως συνέβαινε επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν τριάντα έως πενήντα πλοία περιπολούσαν συνεχώς στη Μεσόγειο δίνοντας το παρόν απέναντι στον αμερικανικό έκτο στόλο.

Τον Μάιο τρία ρωσικά πλοία ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι της Λεμεσού, με την κυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίζει ότι ο ελλιμενισμός τους έγινε στα πλαίσια των διευκολύνσεων που δίδονται σε όλες τις χώρες.

Υπάρχουν κι εκείνοι που αμφιβάλλουν, για την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο. «Πρόκειται μάλλον για πολιτική συμβολισμών» δηλώνει η Μαργκαρέτε Κλάϊν, ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Ρώσος αναλυτής Αλεξάντερ Γκολτς. «Η βασική αποστολή της ρωσικής μοίρας πλοίων θα είναι απλώς …να υπάρχει» είπε ο Γκολτς στην Deutsche Welle.

«Η Ρωσία ούτως ή άλλως δεν έχει πολλά πλοία και δεν διαθέτει παρά μόνο ένα αεροπλανοφόρο», υπενθυμίζει ο Ρώσος αναλυτής.

Τόσο ο ίδιος, όσο και η Μαργκραέτε Κλάϊν από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην εμφύλια σύρραξη της Συρίας και θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα, η Μόσχα επιχειρεί να καταστήσει τον εαυτό της ως μια ισχυρή δύναμη, αφού έχει ως στόχο την κατασκευή ναυτικής βάσης στην Μεσόγειο μέχρι το 2015. Δεν είναι τυχαίο αναφέρει, που ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε την περιοχή στρατηγικής σημασίας λέγοντας ότι η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα. 

Φωτίου: Ουδέποτε ζητήθηκε μόνιμη βάση

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, είπε ότι ουδέποτε ζητήθηκε μόνιμη βάση από τη ρωσική πλερά, ούτε κατά τις επαφές του ιδίου με τον ρώσο ομόλογο του, ούτε κατά τις επαφές Κασουλίδη-Λαβρόφ.

Αυτό που είναι δεδομένο είπε, είναι ότι υπάρχει συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων σε ρωσικά πλοία, διευκολύνσεις οι οποίες παρέχονται σε πλοία διαφόρων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες.

Την ίδια ώρα, ο Φώτης Φωτίου είπε ότι αυτά που ζητήθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση είναι:

Παροχή διευκολύνσεων σε περίπτωση εκκένωσης ρώσων υπηκόων από χώρες της περιοχής. Η κυπριακή κυβέρνηση βλέπει με θετικό φακό την πρόταση αυτή και είναι σε τροχιά να δώσει το πράσινο φως Διευκολύνσεις στη βάση Αντρέας Παπανδρέου στην Πάφο για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους. Αυτή η πρόταση δεν συζητήθηκε ακόμα και δεν υπάρχει καμία απόφαση, ξεκαθάρισε.- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/53151#sthash.U40zAziP.2tDD0vfj.dpuf
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ