2013-07-01 01:21:01
Φωτογραφία για Θα πάρει το ρίσκο της σύγκρουσης;
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

Για δεύτερη φορά παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις, με ανακοίνωση του γραφείου του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν έτοιμο να ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, ίσως με την ευκαιρία της επετείου των 39 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, συστηματικές παρεμβάσεις με στόχο την επανατοποθέτηση του Κινήματος που ίδρυσε ο πατέρας του, στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ύστερα από την μετακίνηση προς τα δεξιά και την σχεδόν ταύτισή του με τη ΝΔ που πραγματοποιεί η σημερινή ηγεσία του.

Η νέα παρέμβαση του ΓΑΠ είχε ως αφορμή όσα ακούσθηκαν από στελέχη της ΝΔ, στο Συνεδριο του κόμματος, σχετικά με τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα και αναγκάσθηκε να προστρέξει στον μηχανισμό στήριξης και την τρόϊκα. Ο κ. Παπανδρέου επικαλείται την αναγνώριση εκ μέρους όλων των βουλευτών της ΝΔ, του Κ. Καραμανλή περιλαμβανομένου, οι οποίοι ψήφισαν, με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ότι το έλλειμμα που παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν 15,6%, άρα δεν το φούσκωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι ο κ. Σαμαράς είχε αναγνωρίσει το ύψος του ελλείμματος αρκετό διάστημα, πριν το ψηφίσει κι εκείνος στη Βουλή.


Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται και στις κατηγορίες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου που εκτόξευσε ο Μ. Βορίδης και άλλα στελέχη της ΝΔ, αλλά το θέμα του, προφανώς, δεν είναι αυτό. Άλλωστε, όταν ρωτήθηκε συνεργάτης του αν πρόκειται να υπάρξει κάποιος σχολιασμός από την πλευρά του ΓΑΠ, απάντησε «σιγά μην απαντήσουμε στον φασίστα, άλλοι απαντούν στους Βοριδηδες».

Πράγματι, ο θέμα του κ. Παπανδρέου δεν είναι ο Βορίδης και όσα είπε εναντίον του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που από την πλευρά της ΝΔ ακούγονται παρόμοιες κατηγορίες κατά του Α. Παπανδρέου και δεν είναι καν οι χειρότερες. Πολύ περισσότερο που το να επικρίνει κάποιος «νεοδημοκράτης» τον Α. Παπανδρέου θεωρείται απολύτως φυσιολογικό.

Αυτό που απασχολεί τον ΓΑΠ είναι οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να λάβουν χώρα από το φθινόπωρο, μετά, όπως όλα δείχνουν, από τις γερμανικές εκλογές. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Σεπτέμβριο και ενόψει των νέων δυσκολιών στην οικονομία και της ανάγκης εξεύρεσης νέων πόρων, αφού τα δάνεια των προηγούμενων μνημονίων τελειώνουν, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις θα οξυνθούν. Πολύ περισσότερο αν ο Αντώνης Σαμαράς οδηγηθεί στη λύση της υπογραφής ενός νέου «μνημονίου» του «τέταρτου (κατ άλλους τρίτου) μνημονίου».

Η λύση αυτή πρέπει να θεωρείται βέβαιη αν η χώρα δεν μπορέσει να βγει, τον Οκτώβριο, στις αγορές με ένα «λογικό» επιτόκιο του 5-5,5%. Κι αυτό όταν τα 240 δις η Ελλάδα τα πήρε με επιτόκιο 2-2,5%. Αν αυτή είναι η λύση που θα επιλέξει ο κ. Σαμαράς, θα προκαλέσει εντονότατη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία θα γίνει προσπάθεια να εκφραστεί και πολιτικά, με όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ κυρίως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική του νέου «δίπολου» που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ενισχύεται ποικιλοτρόπως από τα δύο κόμματα αλλά και από πολύ ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.

Στην πόλωση αυτή, το ΠΑΣΟΚ υπό τη σημερινή του ηγεσία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι στην πλευρά του ενός πόλου με τη ΝΔ. Άλλωστε ο Β. Βενιζέλος έχει πει πολλές φορές ότι η περίοδος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ταυτόχρονα έχει χαράξει κόκκινη γραμμή προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη πλευρά την κόκκινη γραμμή την έβαλε στη Χρυσή Αυγή. Δεν είναι, βέβαια, αμελητέο το γεγονός της προσωπικής βεντέτας που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θεώρησε ποτέ ότι αποχωρώντας από την πρωθυπουργία το Νοέμβριο του 2011, τελειώνει η πολιτική του καριέρα. Ίσως εκτιμά ότι τώρα έφθασε η ώρα της επανόδου του. Βέβαια θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναπάρει το ΠΑΣΟΚ από τα χέρια του Β. Βενιζέλου, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει και πολύ. Αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η «δημοκρατική παράταξη» και όχι ο βασικός πολιτικός της φορέας.

Για τη δημοκρατική παράταξη, η οποία πρέπει να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις της, μίλησε και στη δήλωσή του για την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας, κατηγορώντας έμμεσα τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος ότι διαιρεί την παράταξη και της αφαιρεί δυνάμεις, αντίθετα, προφανώς, με ότι έκανε εκείνος που την συσπείρωσε και κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές του 2009.

Και στη σημερινή του δήλωση, ο ΓΑΠ, δεν αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτοντας έτσι τις προθέσεις του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα κινηθεί αρθρώνοντας έναν προοδευτικό και ενωτικό λόγο απέναντι «στη συντήρηση». Είναι χαρακτηριστικό το εξής απόσπασμα από τη σημερινή του δήλωση:

«Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο. Δυστυχώς, ακούστηκαν πολλά μεγάλα λόγια για ενότητα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά πίσω από τα λόγια φανερώθηκαν διχαστικές διαθέσεις.

Και αυτές δεν υπηρετούν τη χώρα.

Σήμερα χρειάζεται το θάρρος να αναγνωρίζει κανείς απλές αλήθειες, επάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να κτίσουμε μια νέα εθνική ενότητα - για να αντιμετωπισθούν οριστικά όσα κρατούσαν τη χώρα πίσω.

Αν κάτι πρέπει να μείνει από όλα αυτά, είναι η πανηγυρική επαναβεβαίωση της ανάγκης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και κράτος δικαίου.

Ό,τι δηλαδή δεν επιθυμούσε και φαίνεται ακόμα να μην επιθυμεί η συντήρηση».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να δημιουργήσει πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα που θέτουν παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι αποστασιοποιημένα από το Κίνημα αφορά στον χαρακτήρα του ΓΑΠ, που, όπως λένε, «δεν είναι συγκρουσιακός». Και αυτού του είδους τα εγχειρήματα απαιτούν συγκρούσεις, διότι τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα και έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.   I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ