2013-07-01 12:05:21
Νίκος Κατσαρός, Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Η Ευρωπαίκή Επιτροπή μετά απο σειρά διαβουλεύσεων πρότεινε: ολα τα εστιατόρια της Ευρωπαίκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα πρέπει να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μιας χρήσεως,με σύστημα που δεν θα επιτρέπει να το γεμίζουν πάλι.
Επι πλέον με την απόφαση αυτή καθιερώνονται κανόνες επισήμανσης της φιάλης με ευδιάκριτα γράμματα (ανάλογα του όγκου της φιάλης) που περιλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες πληροφορίες για την ποιότητα, την καταγωγή και τα άλλα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.
Η απόφαση αυτή της Ευρωπαίκής Επιτροπής πέρασε απο πολλά στάδια δυσκολίας κυρίως απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και ακολούθησε σκληρή μάχη με την Διαχειριστική Επιτροπή.
Η απόφαση αυτή των εκπροσώπων των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαίκής Ένωσης δεν ήταν ομόφωνη, καθώς ψήφισαν υπέρ 195 αντιπρόσωποι,κατά 94 και υπήρχαν 53 αποχές.
Ειδικότερα υπέρ ψήφισαν οι εκπρόσωποι Ελλάδος,Κύπρου, Γαλλίας,Ιρλανδίας,Ιταλίας, Ισπανίας,Σλοβενίας, Σλοβακίας,Πολωνίας, Πορτογαλίας,Τσεχίας,Λεττονίιας, Λιθουανίας, και Ρουμανίας.
Κατά ψήφισαν οι εκπρόσωποι Αυστρίας,Βουλγαρίας,Δανίας,Εσθονίας,Φινλανδίας,Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας.
Απείχαν απο την ψηφοφορία οι εκπρόσωποι Βελγίου,Ηνωμένου Βασιλείου,και Ουγγαρίας και απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Κροατίας.
Η πρόταση της Ευρωπαίκής Επιτροπής στηρίχθηκε όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται < για την προστασία της υγείας των καταναλωτων και την διασφάλιση καλής ποιότητας ελαιολάδου πρός αυτούς>
Το θέμα αυτό ήταν υπό συζήτηση εδώ και ένα χρόνο είχε την υποστήριξη 15 χωρών-μελών και είχε περάσει από όλες τις νόμιμες διαδικασίες της Ε.Ε..
Ηταν ενα μέτρο θετικό για όλους.
Αντιπροσώπευε ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Κομισιόν που θα στήριζε την βιωσιμότητα,την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα του ελαιολάδου-ενα προίόν που έχει πολλά θετικά οφέλη για την υγεία όλων.
Τελικά η Ευρωπαίκή Επιτροπή απέσυρε την πρόταση παρα το γεγονος οτι είχε υπερψηφισθεί κυρίως κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας της Αγγλίας και άλλων βορείων χωρών-μελών.
Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πραξικόπημα της Γερμανίας και των βορείων συμμάχων της.
Ετσι με μια πρωτοφανή κίνηση η Ευρωπαίκή Επιτροπή πήρε πίσω την απόφαση αυτή δια του στόματος του Επιτρόπου Ντ.Τσιόλος.
Ειναι γεγονός οτι πολλές χώρες και η Γερμανία δεν βλέπουν με καλό ματι τα μέτρα προστασίας ωρισμένων μεσογειακών προίόντων και απο την άλλη υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν το χύμα ελαιόλαδο στην αγορά.
Στην απόσυρση της αποφασης συνετέλεσαν μια σειρά απο άρθρα σε αγγλικές και γερμανικές εφημερίδες (Reuters,Sueddeutsche Zeitung κλπ) επιθετικά και ειρωνικά που στην συνέχεια ακολούθησε μπαράζ αναπαραγωγής παρόμοιων άρθρων σε Δανία, Βουλγαρία,Τσεχία και άλλες χώρες.
Ευρωπαίκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την απόσυρση της πρότασης και τονίζουν οτι η Ευρωπαίκή Επιτροπή υπέκυψε στίς πολιτικές πιέσεις και αγνόησε οτι αυτό το μέτρο θα ήταν πρός όφελος τόσο των ελαιοπαραγωγών οσο και στην διασφάλιση καλής ποιότητας ελαιολάδου για τους καταναλωτές.
Ειναι γνωστό οτι η Ευρωπαική Ενωση επιτρέπει σε κάθε χώρα-μέλος να παιρνει αυστηρότερα μέτρα απο εκείνα που εισηγείται για την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή.
Συνεπώς μπορεί η χώρα μας να εφαρμόσει το μέτρο αυτό και να το ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία.
Προτείνω στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθ.Α.Τσαυτάρη να εφαρμόσει άμεσα το μέτρο αυτό (κάτι που έπρεπε να εχει ήδη γίνει) τόσο για την προστασία της υγείας των καταναλωτών οσο και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελαιολάδου και της οικονομίας της χώρας.
ΠΗΓΗ
thecuriosityofcat
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανοικτή Επιστολή Παραίτησης του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ