Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν με τα στοιχεία της τελευταίας δημοσιευμένης απογραφής, δηλαδή του 2011.
Φυσικά, η νέα απογραφή δείχνει και ανακατανομή του πληθυσμού, κάτι το οποίο θα αλλάξει και τις έδρες στις περιφέρειες.
Η ερώτηση των Παπαδημούλη-Μουλόπουλου:
Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος: «Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».
Η απογραφή του 2011 άρχισε πέρυσι στις 10 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 27
Τα δεδομένα της περυσινής απογραφής του 2011-όπως και κάθε διεξαγόμενης απογραφής στο παρελθόν- διαμορφώνουν μια νέα κατανομή των εδρών στη χώρα, ενισχύοντας την εκπροσώπηση των περιοχών που έχει αυξηθεί ο πληθυσμός σε βάρος εκείνων που μειώθηκε.
Αν οι εκλογές γίνουν μετά τις 27 Μαΐου τότε θα πρέπει απαραιτήτως να διεξαχθούν με βάσει τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούν να ακυρωθούν από όσους τα προσβάλουν και οι εκλογές μπορεί να προσβληθούν ακόμη και ως αντισυνταγματικές.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
- Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να καθυστερεί την ανακοίνωση την ημερομηνίας των εκλογών συντηρώντας μια επιζήμια ασάφεια;
- Με ποια απογραφή του 2001 ή του 2011 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές;
- Τι είδους ανακατανομή εδρών και σε ποιες περιφέρειες καταγράφει η απογραφή του 2011;
Πηγή