2013-07-02 17:09:03
Φωτογραφία για Στη δημιουργία τριών περιφερειών για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων προσανατολίζεται η ελληνική πλευρά
Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα θα πρέπει να καθορίσει τις περιφέρειες και τον τρόπο που θα καταβληθούν οι άμεσες ενισχύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται στη δημιουργία τριών μεγάλων Περιφερειών, που θα είναι η ορεινή, η πεδινή και η νησιωτική.

Οι αγρότες αυτών των περιοχών θα εισπράττουν τις στρεμματικές επιδοτήσεις με βάση τα ποσά που θα αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια. Αυτό πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στην απλούστευση του συστήματος καταβολής των άμεσων ενισχύσεων. Πάντως η συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) επιβάλλει μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας στις εθνικές κυβερνήσεις για θέματα όπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι ενεργοί αγρότες, οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα, οι δικαιούχοι μεγάλων ενισχύσεων κ.α. Ακόμη και το ελάχιστο όριο «περιφεριοποίησης», σε σχέση με τα ιστορικά δικαιώματα που εφαρμόζονται σήμερα, δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί και αντί αυτού παρέχεται η δυνατότητα στις κυβερνήσεις των 28 κρατών - μελών (από 1/7/2013 μπήκε και η Κροατία στην ΕΕ) να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση τη διαδικασία προσαρμογής στις ανάγκες της νέας ΚΑΠ μέχρι το 2019.


Όσον αφορά το καθορισμό των περιφερειών, να θυμίσουμε ότι οι χώρες μέλη έχουν τη δυνατότητα:

α) Να επιλέξουν τη λύση της μιας και ενιαίας περιφέρειας σε επίπεδο χώρας και να διανείμουν αντίστοιχα τα ποσά που προβλέπονται για βασική ενίσχυση και πρασίνισμα. Σε αυτή την περίπτωση για τη χώρα μας το αντίστοιχο τσεκ θα φτάνει περίπου τα 38 ευρώ ανά στρέμμα (380 ευρώ ανά εκτάριο) για τους γεωργούς και περί τα 23 ευρώ για τους κτηνοτρόφους.

β) Να υιοθετήσουν τη λύση των πολλών περιφερειών οι οποίες θα ορίζονται από γεωγραφικά, προϊόντα παραγωγής ή και άλλα αγρονομικά κριτήρια.

γ) Να κινηθούν στην κατεύθυνση της εξατομικευμένης σύγκλισης όλων των δικαιούχων προς τον εθνικό μέσο όρο, με την παραδοχή ότι η απώλεια ενισχύσεων δεν θα υπερβαίνει σε καμιά περίπτωση το 30% αυτών που έδιναν τα ιστορικά δικαιώματα.

Πάντως μια ολοκληρωμένη εικόνα της ΚΑΠ θα υπάρξει μετά τα νομικά κείμενα της συμφωνίας που επετεύχθη στις 26 Ιουνίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την παρουσίαση της συμφωνίας στην Αθήνα, στα νομικά κείμενα θα υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις και τροποποίησεις στους εφαρμοστικούς κανονισμούς για τα νέα καθεστώτα ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα πάρει ένα χρόνο και επί της ουσίας θα υλοποιηθεί επί ελληνικής προεδρίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΕ, η ΚΑΠ είναι δυνητικά θετική για την Ελλάδα και αυτό θα κριθεί από τον τρόπο που θα την εφαρμόσει. Αν υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία στον τρόπο καθορισμού των άμεσων ενισχύσεων και των περιφερειών, τότε θα έχουμε τον κίνδυνο μετά από τους ελέγχους της Κομισιόν να μας επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Ο κρατικός μηχανισμός κάθε κράτους μέλους της ΕΕ θα καθορίσει και τον διαχωρισμό των περιφερειών.

Όσον αφορά τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (δεύτερος Πυλώνας) θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο δηλαδή: τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες θα σχεδιάζουν πολυετή προγράμματα βάσει ενός καταλόγου μέτρων που αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο και θα συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνει η Κομισιόν.

Ένας βασικός όρος που έχει η νέα ΚΑΠ είναι ότι τα κράτη μέλη θα δαπανούν τουλάχιστον το 30% των πόρων του δεύτερου πυλώνα σε μέτρα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τουλάχιστον 5% σε προγράμματα LEADER.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι πλέον τα μέτρα δεν οργανώνονται στη βάση αξόνων με συγκεκριμένα όρια δαπάνης, αλλά τα κράτη μέλη είναι αυτά που θα αποφασίζουν ποια μέτρα θα χρησιμοποιούν και με ποιο τρόπο, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που θα είναι με βάση τις έξι «προτεραιότητες».

Οι έξι προτεραιότητες είναι:

-Την προώθηση της μεταφοράς γνώσης και της καινοτομίας

-Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τύπους γεωργίας και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών

-Την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, της εμπορίας και της διαχείρισης κινδύνου

-Την αποκατάσταση και διατήρηση οικοσυστημάτων

-Την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών σε άνθρακα και

-Την κοινωνική ένταξη, τη μείωση της φτώχιας και την οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ