2013-07-03 10:40:04
Φωτογραφία για Γ. Καρασμάνης: «Τι γίνεται με το Πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας των κερασοκαλλιεργειών»;
από το Γραφείο Τύπου

Με αφορμή τις τελευταίες σφοδρές χαλαζοπτώσεις κυρίως τα κερασοχώρια της Έδεσσας αλλά και άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων του νομού και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν, ο Γιώργος Καρασμάνης, κατέθεσε, Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ζητεί να γνωστοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής από τον ΕΛΓΑ του Προγράμματος κάλυψης με αντιχαλαζικές μεμβράνες και δίχτυα και αν και πότε, θα καταστεί δυνατή η πρακτική εφαρμογή του στα χωράφια των κερασοπαραγωγών.

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης

« Τις τελευταίες εβδομάδες μέχρι και προχθές, σφοδρές χαλαζοπτώσεις έπληξαν για πολλοστή φορά κυρίως τα κερασοχώρια της Έδεσσας αλλά και άλλων Δημοτικών διαμερισμάτων του νομού, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και την παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Ήταν μια ακόμη επαλήθευση των επιστημονικών εκτιμήσεων, ότι οι εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι όλο και πιο συχνές και πιο έντονες, με δραματικές συνέπειες για περιοχές όπως ο Νομός Πέλλας και ειδικότερα για την κερασοπαραγωγή που είναι μια από τις πλέον ευαίσθητες καλλιέργειες. Γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επίκαιρο το ζήτημα της ενεργητικής προστασίας αυτών αλλά και άλλων καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους.


Το 2008, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ, η τότε Διοίκηση του Οργανισμού, αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος κάλυψης της καλλιέργειας της κερασιάς με πλαστικά φύλλα για την προστασία των καρπών, το οποίο και ξεκίνησε σε δύο επιλεγμένα αγροτεμάχια στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας στα οποία εγκαταστάθηκαν δύο συστήματα αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας.

Σε παλαιότερη Ερώτηση του υπογράφοντα (18286/22-06-2011) για το συγκεκριμένο θέμα, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην απάντησή της ανέφερε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα του παραπάνω προγράμματος είναι ενθαρρυντικά σε ότι αφορά την προστασία των καρπών από το σχίσιμο και το χαλάζι, όμως, τα τελικά αποτελέσματα θ’ ανακοινωθούν μετά την πάροδο της τριετούς διάρκειας εφαρμογής του».

Επειδή η προβλεπόμενη τριετής διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος έχει παρέλθει προ πολλού, αλλά μέχρι σήμερα τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν γνωστοποιηθεί, κρατώντας σε εύλογη αγωνία τους κερασοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν εναποθέσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τις ελπίδες τους για τη μέγιστη δυνατή προστασία των καλλιεργειών και του εισοδήματός τους, με την μελλοντική εφαρμογή του στα χωράφια τους Επειδή όπως προαναφέρθηκε, όλο και περισσότερες και μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στην παραγωγή από τα κάθε χρόνο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο πρόσφατη επιβεβαίωση τις καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα κερασοκαλλιέργειας στον ορεινό όγκο της Έδεσσας, από τις τελευταίες σφοδρές χαλαζοπτώσεις...

Επειδή τέλος είναι σαφές ότι το όφελος από την πρακτική εφαρμογή του Προγράμματος θα είναι διπλό, αφού και οι κερασοπαραγωγοί θα προστατευθούν αποτελεσματικά, αλλά και ο ΕΛΓΑ θ’ ανακουφισθεί από την αιμορραγία των πολλαπλών και συνεχών αποζημιώσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Κύριος Υπουργός:

• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Πρόγραμμα σύνθετης προστασίας της κερασοπαραγωγής με αντιβρόχινες μεμβράνες παράλληλα με τα αντιχαλαζικά δίχτυα;

• Ποια είναι τα τελικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του;

• Αν και πότε, θα καταστεί δυνατή η πρακτική εφαρμογή του στα χωράφια των κερασοπαραγωγών;» Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ