2013-07-03 16:45:04
Φωτογραφία για Το success story της Θεσσαλονίκης
Γράφει ο Μιχάλης Αλεξανδρίδης

Όταν η χώρα έμπαινε στην περιπέτεια των μνημονίων, κανείς δεν περίμενε ότι, τρία χρόνια αργότερα, θα μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού οι οργανισμοί του ευρύτερου Δημοσίου που θα είχαν προχωρήσει σε σοβαρή εξυγίανση. Ένας από αυτούς τους ελάχιστους, είναι και η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που από πρωτοπόρος της ελεύθερης ραδιοτηλεόρασης, είχε καταλήξει ένα άδειο κέλυφος στην υπηρεσία της προσωπικής προβολής του τέως Δημάρχου.

Αποδείχτηκε ότι είχαν απόλυτο δίκιο εκείνοι που κατάφεραν να πείσουν τον Γ. Μπουτάρη να μην κλείσει τους «αμαρτωλούς» TV100 και FM100 και να τους εξυγιάνει εν τη λειτουργία τους. Στόχος, η μείωση της δαπάνης λειτουργίας τους κατά 50%, πράγμα που αρχικά φαινόταν αδύνατο.

Κι όμως τα κατάφεραν. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά και παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, το Business Plan της ΔΕΠΘΕ έχει πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους που είχαν τεθεί
. Η δημοτική δαπάνη λειτουργίας συρρικνώθηκε από τα 8 εκατ. ευρώ το 2009, σε μόλις 3,5 εκατ. το 2013. Από τα 210 άτομα που απασχολούσε η δημοτική ραδιοτηλεόραση το 2010, σήμερα υπηρετούν μόλις 120, όλοι τους με μισθούς ενιαίου μισθολογίου. Οι μισές και πλέον θέσεις που καταργήθηκαν αφορούσαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Με μεθοδικές κινήσεις ακρίβειας, η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ μπόρεσε να απομονώσει το «αχρείαστο» κομμάτι και να αυξήσει την απόδοση των εργαζομένων.

Φτάνουν αυτά; Σίγουρα όχι. Η TV100 εκπέμπει πλέον ένα αξιόπιστο τοπικό δελτίο ειδήσεων, ο FM100,6 αποτελεί ένα επιτυχημένο πείραμα εθελοντικού ραδιοφώνου προσφέροντας βήμα σε δεκάδες φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα ακόμα και σχολεία της πόλης και η ΔΕΠΘΕ έχει αναπτύξει μία πλούσια εξωστρεφή δραστηριότητα με διοργάνωση συνεδρίων, επιμόρφωση νέων, αστικά δρώμενα και παρεμβάσεις κ.λπ.

Δεν γνωρίζω αν αυτή η μεταμόρφωση οφείλεται στο φόβο του λουκέτου ή σε κάποιον «άνεμο ελευθερίας» που φύσηξε στην αίθουσα σύσκεψης της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης. Το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν αλλάζει μέσα σ’ ένα μερόνυχτο και αυτές οι προσπάθειες απαιτούν μεθοδικότητα, επιμονή και πίστη σε κάποιο όραμα. Θα τολμούσα να προσθέσω πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΠΘΕ θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους εκπροσώπους της Τρόικας. Ίσως η εφαρμογή της και σε άλλους δημόσιους φορείς και οργανισμούς (με κλασικότερο παράδειγμα την ΕΡΤ) να γλίτωνε χιλιάδες εργαζόμενους από την απόλυση, ενώ παράλληλα θα ελάφρυνε το δημόσιο κορβανά από πρόσθετες δαπάνες.

Εφημερίδα Μακεδονία
thestival.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ