2013-07-05 01:36:25
Φωτογραφία για «Θετικά» βλέπει τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία διεθνής έρευνα
Εκδόθηκε η μελέτη των Προοπτικών της Παγκόσμιας Οικονομίας για το τρέχον τρίμηνο. Στην αναφορά που κατήρτισε η Deloitte Research, οι οικονομολόγοι εξετάζουν το υφιστάμενο, αλλά και το μελλοντικό οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας, τα πιο σημαντικά νέα του τελευταίου τριμήνου αναφέρουν ότι η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει σημάδια βελτίωσης ξεπερνώντας γεγονότα που τείνουν να εμποδίσουν τη θετική της πορεία. Στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, η κρίση παραμένει σε «διαχειρίσιμα» επίπεδα παρά την κρίση της Κύπρου. Επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δημοσιονομική συρρίκνωση φαίνεται να αντισταθμίζεται από άλλους θετικούς παράγοντες, ενώ στην Ιαπωνία μια νέα νομισματική πολιτική υπόσχεται καλύτερη ανάπτυξη.

Ανάλυση ανά γεωγραφική περιοχή:

Ευρωζώνη: Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια το πρώτου τριμήνου, η κρίση του ευρώ έμοιαζε και πάλι, απειλητική
. Στις αρχές του 2013, οι εκλογές της Ιταλίας θεωρήθηκαν ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλούσε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Πράγματι, η αβεβαιότητα για τα εκλογικά αποτελέσματα και ο φαινομενικός κίνδυνος αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και εφαρμογής αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ενίσχυσαν το φόβο των επενδυτών. Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές κατάφεραν να ξεπεράσουν με επιτυχία τον κίνδυνο και μετά από ένα γρήγορο άλμα των spreads, επανήλθαν σε ένα αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα της περσινής χρονιάς.

Επίσης, η αβεβαιότητα και η πολιτική σύγχυση σχετικά με τη διάσωση της Κύπρου, φαίνεται να μην επηρέασαν ουσιαστικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένες χώρες έχουν καταφέρει ήδη να ανακτήσουν την πρόσβαση τους στις κεφαλαιαγορές. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, εξέδωσε τον Μάρτιο το πρώτο της δεκαετές ομόλογο μετά τη διάσωση της το 2010.

Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, φαίνεται ότι το 2013 θα είναι ένα μεταβατικό έτος. Οι εξαγωγές είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, ενώ η ζήτηση και οι επενδύσεις δε δείχνουν να συμβάλλουν προς την ίδια κατεύθυνση. Τα καλά νέα είναι ότι η πτώση του ΑΕΠ στις χώρες της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί και τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί. Τα άσχημα νέα είναι ότι βραχυπρόθεσμα η ανάπτυξη μπορεί να είναι υποτονική και όχι ραγδαία.

ΗΠΑ: Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών με τα νοικοκυριά να αυξάνουν τα έσοδά τους και την αγορά κατοικίας να επανέρχεται δυναμικά, φαίνεται να θέτει την οικονομία των ΗΠΑ εντός της αρχής μιας περιόδου ραγδαίας ανάπτυξης. Η ανάπτυξη θα κορυφωθεί, καθώς η σταδιακή βελτίωση της απασχόλησης θα φτάσει σε ένα κομβικό σημείο στο οποίο θα ενεργοποιηθεί η ζήτηση από ανθρώπους, οι οποίοι ως τώρα, αδυνατούσαν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Είναι βέβαιο ότι η υψηλή φορολογία και πιο συγκεκριμένα, η λήξη της προσωρινής φορολογικής μείωσης στην καταβολή των μισθών σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας θα μετριάσουν το ρυθμό της επιτάχυνσης της ανάπτυξης αλλά δε φαίνονται ικανά να τον διακόψουν.

Κίνα: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της κινέζικης οικονομίας μετά την αργή ανάπτυξη του 2012 καθυστέρει περισσότερο απ’ ό, τι αναμενόταν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Deloitte τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο (οι δυο μήνες ενώνονται λόγω του κινεζικού νέου έτους), η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν με βραδύτερο του αναμενόμενου ρυθμού. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις παγίου ενεργητικού αυξάνονται σημαντικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της Κίνας επιστρέφει στο παλιό πρότυπο των εξαγωγών και των επενδύσεων εγκαταλείποντας εκείνο των καταναλωτικών δαπανών.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρότυπο δεν ενδείκνυται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα οι εισαγωγές παρουσίασαν μια μείωση το Φεβρουάριο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μείωση της εγχώριας ζήτησης. Τέλος, ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του βιομηχανικού κλάδου αποτέλεσε η άνοδος του προκαταρκτικού δείκτη υπευθύνων προμηθειών ενώ, η αύξηση των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, σηματοδοτεί μια πιθανή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα.

Ιαπωνία: Χάρη στην εκλογική νίκη της νέας κυβέρνησης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και των νέων πολιτικών που υπόσχεται ο αρχηγός του κόμματος Shinzo Abe, η οικονομική κατάσταση της Ιαπωνίας μπορεί να βελτιωθεί σύντομα. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μιας επιθετικής τακτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας ενάντια στον αποπληθωρισμό, την αύξηση φορολογικών κινήτρων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την πτώση του δείκτη χρέους και τέλος, τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στις διαπραγματεύσεις Trans-Pacific Partnership με στόχο τη δημιουργία μιας συμφωνίας που θα ορίζει τη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, διευκολύνοντας έτσι το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Ινδία: Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και εξαιτίας κυρίως εγχώριων παραγόντων, αλλά και λόγω του δυσχερούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η οικονομία της Ινδίας βιώνει μια από τις πιο αργές περιόδους ανάπτυξης. Το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε μόλις 5,3% το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2012-2013 ενώ, σύμφωνα με την έρευνα, η ινδική οικονομία θα συνεχίσει μ’ ένα βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν που είχε επιτύχει τα έτη 2010 – 2011 και 2011 –2012. Η βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ατονία του βιομηχανικού της τομέα, στην αργή ανάπτυξη της γεωργίας η οποία επηρέασε και άλλους εξαρτώμενους τομείς, καθώς επίσης, και στη νομισματική της πολιτική και την πιστωτική της στενότητα, αποθαρρύνοντας έτσι περεταίρω επενδύσεις στη χώρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και οι διάφοροι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικών πιστεύουν ότι η οικονομία της Ινδίας θα ανακάμψει. Η ανάπτυξη μπορεί να είναι ταχύτερη, οι επενδύσεις μεγαλύτερες και η εγχώρια οικονομία μπορεί να ενισχυθεί κατά τους προσεχείς μήνες. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, η ινδική οικονομία αναμένεται να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης 6,1% - 6,7 % κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2013.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ