2013-07-06 12:44:29
Φωτογραφία για Φρανσουά Ολάντ, ένας δήθεν «ανήξερος» κατάσκοπος
Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε σκάναλο παρακολουθήσεων α λα NSA

«Espionage? Moi?» («Κατασκοπεία; Εγώ;») είναι ο ειρωνικός τίτλος του περιοδικού Foreign Policy πάνω από την φωτογραφία ενός έκπληκτου Φρανσουά Ολάντ

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου ότι και οι εγχώριες μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε σκάναλο παρακολουθήσεων α λα NSA.

Πολλοί μίλησαν για υποκρισία του Ολάντ, ο οποίος πριν από μόλις λίγες ημέρες «κουνούσε το δάχτυλο» στις ΗΠΑ, απαιτώντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πρώτη που αποκάλυψε την υπόθεση είναι η εφημερίδα Le Monde, που έγραψε ότι και οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στη διάθεσή τους ευρύ σύστημα παρακολουθήσεων. «Αυτό καταγράφει συστηματικά ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από υπολογιστές ή τηλέφωνα στη Γαλλία, αλλά και τις επικοινωνίες που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα...Το σύνολο των επικοινωνιών μας κατασκοπεύεται», τονίζει το ρεπορτάζ.


Οι γαλλικές υπηρεσίες, όπως και οι αμερικανικές, δεν υποκλέπτουν το περιεχόμενο των επικοινωνιών, αλλά στοιχεία όπως ο χρόνος, ο τόπος και η συχνότητά τους. Στόχος, επιμένουν οι κυβερνήσεις, είναι ο εντοπισμός τρομοκρατικών ομάδων. «Ακόμη και έτσι, όμως, το σύστημα τους επιτρέπει να κατασκοπεύουν τον οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε», γράφει η Le Monde.

Επικαλούμενη πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες, που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει ότι η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (DGSE) υποκλέπτει σήματα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλέφωνα στη Γαλλία και μεταξύ της Γαλλίας και άλλων χωρών, το σύνολο των email, των SMS, και τη δραστηριότητα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.

Τονίζει ότι πρόκειται για μια «παράνομη δραστηριότητα» που είναι παρόμοια με αυτήν της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Πολλά έντυπα κατηγορούν για υποκρισία τον Ολάντ, ο οποίος την Δευτέρα ζήτησε, σε υψηλούς τόνους, από την αμερικανική NSA να σταματήσει να κατασκοπεύει τις ευρωπαϊκές επικοινωνίες.

Το δίκτυο France24 επικαλείται την δήλωση ενός ερευνητή στο Royal United Services Institute, που είπε στην βρετανική  Daily Telegraph ότι «η Γαλλία θα έπρεπε να θυμάται τη δική της ιστορία προτού κάνει τόσα παράπονα για την αμερικανική κατασκοπεία».

Στο ίδιο ύφος το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy παρουσίασε σαν πολύ υποκριτική την οργισμένη αντίδραση του Ολάντ σχετικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις υπό τον τίτλο που προαναφέραμε: «Κατασκοπεία; Εγώ;»

Σύμφωνα με το France 24, το 2009 ένας Γερμανός διευθύνων σύμβουλος εταιρείας κατασκευής δορυφόρων είχε αποκαλέσει τη Γαλλία «αυτοκρατορία του κακού, που κατασκοπεύει και κλέβει τεχνολογία, και η Γερμανία το γνωρίζει», προσθέτοντας ότι η γαλλική βιομηχανική κατασκοπεία έχει κάνει τόση ζημιά όσο η ρωσική και η κινέζικη.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ