2013-07-06 19:01:05
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Πραξικόπημα στην Αίγυπτο; Η Ουάσινγκτον δεν θέλει να βιαστεί
Ο αμερικανικός νόμος δεν μπορεί να είναι πιο σαφής: κάθε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια σε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας ανετράπη από τον στρατό πρέπει να ακυρωθεί. Ωστόσο τρείς ημέρες μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ασκήσει καλύτερα την επιρροή της.

Οι φραστικές ακροβασίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και άλλων αμερικανών αξιωματούχων για να αποφύγουν τη λέξη ταμπού "πραξικόπημα", δείχνουν την βούλησή τους να μην αποδυναμώσουν σημαντικά τους αιγύπτιους στρατηγούς απειλώντας τους εμμέσως στην περίπτωση που δεν διεξαχθούν γρήγορα ελεύθερες εκλογές.

"Καμιά βάση δεν μπορεί να χρησιμεύσει για τη χρηματοδότηση άμεσης βοήθειας στην κυβέρνηση μιας χώρας, όπου ο εκλεγμένος αρχηγός της κυβέρνησης καθαιρείται ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα", αναφέρει άρθρο του νόμου για τον προϋπολογισμό που ισχύει από το 1985.


'Αλλο άρθρο διευκρινίζει ότι η Αίγυπτος πρέπει να "στηρίξει την μετάβαση προς μια πολιτική κυβέρνηση". Ωστόσο από το 2012 οι υπουργοί Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και Τζον Κέρι στη συνέχεια ήραν την προϋπόθεση αυτή, προκειμένου να αποδεσμεύσουν πιστώσεις στο όνομα των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας.

Η στρατιωτική βοήθεια (1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2013) θα κάλυπτε σχεδόν το 80% των ετησίων εξοπλιστικών αγορών από τον αιγυπτιακό στρατό. Οι πιστώσεις για το 2013 έχουν ήδη χορηγηθεί, αλλά ουσιαστικά, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν συμβόλαια πολυετούς διάρκειας στους αμερικανούς κατασκευαστές, κυρίως αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών.

"Δεν είναι σαν οι Αιγύπτιοι να λάμβαναν μια επιταγή με το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων", εξηγεί ο Ρόμπερτ Σάτλοφ, διευθυντής Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή στην Ουάσινγκτον. "Η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει τις παραδόσεις προμηθειών. Ωστόσο θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση".

Ένα συμβόλαιο για 20 F-16 υπογράφηκε ήδη το 2010 με την Lockheed Martin, εκ των οποίων τέσσερα παραδόθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση του Κονγκρέσου (της 12ης Απριλίου, σύμφωνα με το Fox News). Από το 1980, τουλάχιστον 220 F-16 έχουν δοθεί στους Αιγύπτιους.

Μέσο άσκησης πίεσης

Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει "ιδιαίτερα ανήσυχος" από την αποπομπή του προέδρου Μόρσι και δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα "εξετάσει τις νομικές συνέπειες βάσει της νομοθεσίας για την βοήθειά μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση".

Σύμφωνα με την Ταμάρα Κόφμαν Ουίτς, πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σήμερα στο Brookings Institution, σκοπός της δήλωσης αυτής είναι να προτρέψει την μεταβατική κυβέρνηση να δώσει γρήγορα δημοκρατικές εγγυήσεις. Το γεγονός ότι δεν γίνεται λόγος για πραξικόπημα, "δίνει χρόνο στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να έχουν σειρά συνομιλιών για τις προθέσεις του στρατού, για τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα", τονίζει.

Επιφυλακτικοί οι δημοκρατικοί αλλά και οι ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι του Κονγκρέσου απέφυγαν τον όρο "πραξικόπημα". Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Εντ Ρόις επικαλέστηκε την Παρασκευή "την απόφαση του αιγυπτιακού στρατού να αναλάβει την εξουσία του κράτους που είχαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι".

Αν ορισμένοι γερουσιαστές, όπως ο δημοκρατικός Πάτρικ Λίχι επιθυμούν την επανεξέταση της στρατιωτικής βοήθειας, ο ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ είπε ότι πρώτα πρέπει "να σκεφτούμε τα ζωτικής σημασίας συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια".

Τα συμφέροντα αυτά περιλαμβάνουν κυρίως την ασφάλεια στη διώρυγα του Σουέζ, δηλώνει ο Μάικλ Ρούμπιν, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στο κέντρο έρευνας American Enterprise Institute. "Η διώρυγα του Σουέζ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όλα τα πλοία από την ανατολική μας ακτή περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ για να φθάσουν στον Περσικό Κόλπο μέσω της Μεσογείου".

Το αμερικανικό κοινοβουλευτικό χρονοδιάγραμμα θα δώσει εξάλλου μικρό περιθώριο ελιγμών στο Κάιρο: το ύψος της αμερικανικής βοήθειας για το οικονομικό έτος 2014 που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στο Κονγκρέσο αμέσως μετά το καλοκαίρι.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ