2013-07-07 22:30:43
Φωτογραφία για Tο κινητό καίει Λαυρεντιάδη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αθ. Ανδριαδάκη
Τα στοιχεία μιας τηλεφωνικής συσκευής εμπλέκουν τον προφυλακισμένο επιχειρηματία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αθ. Ανδριαδάκη. Οι διωκτικές αρχές μάλιστα κατονομάζουν τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Proton Bank και της Alapis ως «ηθικό αυτουργό»!

Ητηλεφωνική συσκευή, με τον μοναδικό αριθμό ΙΜΕΙ, και τα τρία sms που φέρεται πως αντάλλαξε, μέσω αυτής, στις 15 Ιουνίου του 2012, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με τον κατηγορούμενο Θ.Κ. ενέπλεξαν τον πρώτο στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθ. Ανδριαδάκη και τον έφεραν ξανά αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη.

Από το διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αττικής προκύπτει πως τα γραπτά μηνύματα που «καίνε» τον 41χρονο επιχειρηματία εστάλησαν στις 9.35 το πρωί, στις 12.16 και στις 12.26 μετά την έκρηξη που έστειλε τον Αθ. Ανδριαδάκη στο νοσοκομείο για περίπου ένα δίμηνο και του άφησε σοβαρότατες βλάβες.

«Απώτερος σκοπός του τρόπου επικοινωνίας τους (ανταλλαγή sms) ήταν η μη αποκάλυψη της ταυτότητάς τους σε περίπτωση που παρακολουθούνταν τα τηλέφωνά τους
. Επίσης, σύμφωνα με τις καταθέσεις του Ανδριαδάκη και το υπόλοιπο προανακριτικό υλικό, ο Λαυρεντιάδης ήταν ο ηθικός αυτουργός των πράξεων που έγιναν σε βάρος του, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί από τη μέχρι τώρα διενεργηθείσα έρευνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛ.ΑΣ. στο έγγραφό της.

Το χρονικό

Τα στοιχεία που οδήγησαν τους αστυνομικούς στο πρόσωπό του συνοψίζει το εν λόγω έγγραφο: «Ο Λαυρεντιάδης στην ίδια συσκευή κινητού τηλεφώνου με ΙΜΕΙ 35828704809301, που χρησιμοποίησε για να επικοινωνήσει με τον Θ.Κ. την ημέρα της έκρηξης, ενεργοποίησε σε μεταγενέστερο χρόνο νέα τηλεφωνική σύνδεση (σ.σ. αναφέρεται το νούμερο), η οποία επισυνδέθηκε», αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

«Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες προέκυψε ότι χρήστης της τηλεφωνικής σύνδεσης (σ.σ. αναφέρεται συγκεκριμένο νούμερο) ήταν ο Λαυρεντιάδης και την εν λόγω σύνδεση τη χρησιμοποιούσε αποκλειστικά και μόνο για την επικοινωνία του με αλλοδαπούς υπηκόους Σιγκαπούρης και Ελβετίας, με τους οποίους αναφερόταν στην ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών (Ανγκουίλα, Χονγκ Κονγκ), στην αγορά ακινήτων, στη μεταφορά εμβασμάτων (Μπαλί) και σε διάφορες συναλλαγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς (Παναμά)», συμπληρώνεται.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών προς την Εισαγγελία Αθηνών, από τις καταθέσεις του Ανδριαδάκη και το υπόλοιπο προανακριτικό υλικό, «ο Λαυρεντιάδης ήταν ο ηθικός αυτουργός των πράξεων που έγιναν σε βάρος του, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί από τη μέχρι τώρα διενεργηθείσα έρευνα».

Σενάρια

Από την πλευρά του, το θύμα κατέθεσε πως πίσω από την αποστολή τού παγιδευμένου δέματος (που παρέλαβε στο σπίτι του το βράδυ της 15ης Ιουνίου, μαζί με μια γλάστρα και έναν φάκελο στον οποίο γραφόταν: «Χαθήκαμε, ελπίζω να σου αρέσει το δώρο μου. Αν θέλεις, κάλεσέ με») «βλέπει» τρία σενάρια.

Το πρώτο αφορούσε τον Κύπριο Ε.Α., ο οποίος φέρεται να υπεξαίρεσε χρηματικό ποσό 600.000 ευρώ από γνωστή του. Το δεύτερο την άρνησή του να συμμετάσχει στην «Alapis», συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις), όταν διαπίστωσε -ύστερα από οικονομικό έλεγχο- πληθώρα οφειλών της εταιρείας. Το τελευταίο, σύμφωνα με το θύμα της επίθεσης, είχε σχέση με «ζήλια και φθόνο αγνώστων» προς το πρόσωπό του, καθώς έπειτα από πώληση οικοπέδου στην Κρήτη είχε στην κατοχή του μεγάλο χρηματικό ποσό, έχοντας παράλληλα εξοφλήσει οικογενειακά χρέη.

Κατηγορούμενοι

Η έρευνα των αστυνομικών όμως κατέληξε σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Πέντε εξ αυτών απολογήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Οι τρεις κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους. Ενώ, μέχρι στιγμής, ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν έχει ακόμη κληθεί προς απολογία.

Ενας από τους βασικούς κατηγορουμένους, ο προφυλακισμένος Θ.Κ., βρέθηκε στο γραφείο της 10ης τακτικής ανακρίτριας την περασμένη Τετάρτη, συνοδευόμενος από το συνήγορό του, Σταύρο Γεωργακόπουλο.

Απολογούμενος αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες «ελλείψει δόλου», προσθέτοντας: «Οσες φορές και αν ρωτήθηκα προανακριτικά από τους αστυνομικούς, έδωσα την ίδια απάντηση με αυτήν που δίνω ενώπιόν σας και επισημαίνω ότι εφ' όσον παρακολουθούμαι εδώ και έναν χρόνο και 15 ημέρες, περίπου, φυσικά και τεχνικά, εάν είχα οποιαδήποτε επαφή με τον Λαυρεντιάδη θα το γνώριζαν και οι αρχές, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανωτέρω απάντησή μου, ότι δεν τον γνωρίζω».

Ως ηθικό αυτουργό «έδωσε» έναν άνδρα με το όνομα Γιώργος, τα υπόλοιπα στοιχεία του οποίου δεν θυμάται. Αυτός -όπως είπε ο Θ.Κ.- του είχε εκμυστηρευτεί ότι ο Ανδριαδάκης του χρωστούσε 500.000 ευρώ και γι' αυτό ήθελε να «του περάσει το μήνυμα στον οφειλέτη του, χωρίς την εμπλοκή μπράβων-εκβιαστών και χωρίς να ανοίξει μύτη, όπως χαρακτηριστικά μου είπε».

Στη συνέχεια -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- ο Γιώργος του έστειλε το φάκελο όπου θα γραφόταν το μήνυμα, μαζί με ένα μικρό κουτί «χαρακτηριστικό από την Κύπρο και συμβολικό της συνεργασίας τους», με την υπόμνηση «να γραφτεί κάτι στα λουλούδια σε σχέση με το "δώρο"».

«Ρώτησα τι είχε μέσα το κουτάκι και μου είπε ότι καλό θα ήταν να δείξω προσοχή γιατί ήταν εύθραυστο» PROTON ΒΑΝΚ

Τα απόνερα του σκανδάλου

Οταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Δραγάτσης, ξεκινούσε την έρευνα για το περιβόητο σκάνδαλο της Proton Bank, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα βρισκόταν κατηγορούμενος για μία υπόθεση που δεν αφορά μόνο αδικήματα οικονομικής φύσεως.

Η έρευνα της Δικαιοσύνης για το περιβόητο τραπεζικό σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του 2011. Κατά την προκαταρκτική εξέταση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ύστερα από αίτημα του εισαγγελικού λειτουργού, είχε αποφασίσει το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και θυρίδων του επιχειρηματία. Ενώ ένα σημαντικό ποσό που ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ επεστράφη στο ελληνικό Δημόσιο.

Από τον Δεκέμβριο του 2012, μετά την απολογία του ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της τράπεζας, ο οποίος σήμερα θεωρείται βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Η υπόθεση της Proton, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε κατά περίπου 790 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: enet
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ