2012-04-06 10:55:46
Φωτογραφία για Ο βορράς στα χέρια των Τουαρέγκ  Η Αλ Κάιντα απλώνει τα πλοκάμια της στο Μάλι και η Δύση θορυβείται
Υπό τον έλεγχο των Τουαρέγκ η ιστορική πόλη του Τιμπουκτού στο βόρειο Μάλι. Παρίσι: Τοπικές μονάδες της Αλ Κάιντα εκμεταλλεύονται την κατάληψη του βόρειου Μάλι από τους αυτονομιστές αντάρτες Τουαρέγκ μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου προκειμένου να απλώσουν περαιτέρω τα πλοκάμια τους στη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για την παρουσία της Αλ Κάιντα στο Μάλι και ζητά την επιστροφή στη συνταγματική τάξη.

Η Γαλλία καλεί την ίδια στιγμή σε πολιτική λύση, απορρίπτοντας στρατιωτικά μέσα προς αντιμετώπιση των ανταρτών Τουαρέγκ -οι οποίοι κήρυξαν τη λήξη των επιχειρήσεών τους, λέγοντας ότι έχουν καταλάβει αρκετά εδάφη στο βόρειο Μάλι για τη δημιουργία του δικού τους κράτους.

Το Μάλι, επί μακρόν μία από τις πιο σταθερές δημοκρατίες της Δυτικής Αφρικής, βυθίστηκε σε αναταραχή μετά το πραξικόπημα του λοχαγού Αμαντού Σανογκό. Οι αντάρτες Τουαρέγκ επωφελήθηκαν της σύγχυσης και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε για να κάνουν την επέλασή τους.


Οι πραξικοπηματίες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο του Μάλι υποστηρίζουν ότι το έκαναν ακριβώς για να αποφύγουν ένα τέτοιο σενάριο (την προέλαση των αυτονομιστών ανταρτών), καθώς θεωρούσαν τον πρόεδρο ανίκανο να αντιμετωπίσει την επίθεση των Τουαρέγκ στο βορρά της χώρας.

Με τους Τουαρέγκ ενώθηκαν ισλαμιστές που επιδιώκουν την επιβολή της Σαρία σε όλη την επικράτεια του μετριοπαθούς μουσουλμανικού κράτους.

«Φοβόμαστε ότι η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ θα επωφεληθεί αυτής της συγκεχυμένης κατάστασης για να επεκτείνει την ακτίνα δράσης της» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ είναι μία κυρίως αυτόνομη πτέρυγα που ξεπήδησε από το σαλαφιστικό κίνημα της Αλγερίας το 2007.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχία για την παρουσία της Αλ Κάιντα στο Μάλι, προειδοποιώντας ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μπορεί να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την ασφάλεια στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Στην τρίτη ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας από το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, κάλεσε εκ νέου στην αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και στήριξε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής προς αποκατάσταση της τάξης.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικούς χούντας του Μάλι κάλεσε την ίδια στιγμή τους Δυτικούς να επέμβουν στρατιωτικά στο βόρειο Μάλι εναντίον των ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Liberation και Monde.

Η Γαλλία ξεκαθαρίζει, όμως, διά του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, και ζητά την κινητοποίηση των γειτονικών χωρών, περιλαμβανομένης της Αλγερίας, για την αντιμετώπιση της απειλής της Αλ Κάιντα.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση με τους Τουαρέγκ. Πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση» δήλωσε την Πέμπτη ο Αλέν Ζιπέ στους δημοσιογράφους, τη στιγμή που ηγέτες χωρών της Δυτικής Αφρικής συναντώνται υπό το φως της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA) -η οργάνωση που σχηματίστηκε πέρυσι και αποτελείται κυρίως από καλά εκπαιδευμένους μαχητές Τουαρέγκ που επέστρεψαν από τη Λιβύη όπου στήριζαν τον Μουαμάρ Καντάφι- ανακοίνωσαν τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους, λέγοντας ότι έχουν καταλάβει αρκετά εδάφη για να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

Ωστόσο, η στάση των ισλαμιστών εξτρεμιστών που πολέμησαν μαζί τους είναι ασαφής.

Σε αντίθεση με τους Τουαρέγκ, η ισλαμιστική Ansar Dine (που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και επιδιώκει την επιβολή της Σαρία) δεν τάσσεται υπέρ της ανακήρυξης ανεξάρτητου κράτους στο βόρειο Μάλι

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στη μνήμη του Ιάκωβου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στη μνήμη του Ιάκωβου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ