2013-07-08 17:36:04
Φωτογραφία για Ομάδα επιστημόνων για έρευνες στα Ζερέλια
Σκοπός η αξιοποίηση της περιοχής. Μέσα στον Ιούλιο ομάδα επιστημόνων, σε συνέχεια των προηγούμενων, θα προχωρήσει σε δειγματοληψία εδάφους στις λίμνες Ζερέλια, καθώς η περιοχή παρουσιάζει γεωλογικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα ομάδα επιστημόνων, προχώρησε σε δειγματοληψία εδάφους, με σκοπό να ενημερωθούν για τη δημιουργία των Ζερελίων. Ο χώρος γύρω από τη μικρή λίμνη καθαρίστηκε από τον Δήμο, ώστε να είναι προσβάσιμος για μελέτη. Δημιουργήθηκε τομή στο έδαφος έως και το υπόβαθρο και ο κ. Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος (Γεωλόγος και καθηγητής Ηφαιστειολογίας) πήρε δείγματα από διαφορετικά επίπεδα προς ανάλυση.

Ορισμένα δείγματα θα επεξεργαστούν στην Ελλάδα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάποια στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα θα τα λαμβάνει ο Δήμος Αλμυρού σταδιακά, ανάλογα με την διαδικασία έρευνας. Με τις μέχρι τώρα, γεωφυσικές έρευνες, η πρόσκρουση αποδίδεται χρονολογικά στην εποχή του Ολόκαινου και συγκεκριμένα εκτιμάται ότι έλαβε χώρα πριν από 12.500 έως 8.000 χρόνια.


Ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η έρευνα συνεχίζεται και ο χώρος έχει ιδιαίτερη γεωλογική και αρχαιολογική αξία. Την περιοχή των λιμνών έρχεται να αξιοποιήσει με ήπιες επεμβάσεις η μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δήμο Αλμυρού και αφορά στην ανάδειξη και προστασία του τοπίου φυσικού κάλλους που δημιουργούν η Μικρή και Μεγάλη Ζερέλια.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν θετικά ως προς τη μελέτη, που προτείνουν τη διαμόρφωση χώρου εισόδου, τη δημιουργία παρατηρητηρίων πουλιών με διαμορφώσεις θέσεων θέας και απόλαυσης τοπίου, μονοπατιών για εκπαιδευτικές διαδρομές και πινακίδων σήμανσης, την τοποθέτηση τραπεζοπάγκων, καθιστικών, παιδότοπου, καθώς και την έκδοση ενημερωτικού υλικού.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα κατασκευαστεί ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, που θα είναι διώροφο με υπόγειο και εμβαδόν περίπου 430 τ.μ., θα έχει κάτοψη σε σχήμα «φύλλου» και θα εντάσσεται πλήρως στο τοπίο της περιοχής.

Το Κέντρο, που θα περιλαμβάνει κι ένα ξύλινο θέατρο, θα προσφέρεται για προβολές και εκθέσεις, ενώ το υπόγειό του δόθηκε στην ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για χρήση των αρχαιολογικών ανασκαφών της περιοχής.

Ταχυδρόμος

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ