2013-07-08 22:38:59
Φωτογραφία για Αναδιοργάνωση των Κέντρων Υγείας προτείνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αθήνα

Την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προτείνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδική έρευνας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Διημερίδας «Οικονομική κρίση και Χρόνια Νοσήματα». 

Η έρευνα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2013, συμπεριέλαβε άνδρες και γυναίκες και μελέτησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χρήση υπηρεσιών υγείας του γενικού πληθυσμού για τέσσερα χρόνια νοσήματα σε ήπιο ή μέτριο στάδιο (Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και Άνοια τύπου Αλτσχάιμερ) σε 11 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Τρίπολη, Βόλο και Κοζάνη).

Τα χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα ψυχικά νοσήματα, αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας και πρόωρου θανάτου και επιφέρουν υψηλό κόστος στο σύστημα υγείας, καθώς ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και απορροφούν περισσότερο από το 65% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης
. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρόνιων νοσημάτων θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με την εξάλειψη ή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου.

Η ανεπαρκής διαχείριση των χρόνιων παθήσεων εκτός των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού ωθεί και σε αυξημένη ζήτηση δευτεροβάθμιων (αύξηση των εισαγωγών >30%) και τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με άμεση συνέπεια την όξυνση της δαπάνης και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υγείας. 

Αξίζει να σημειωθει ότι οι χρόνιοι ασθενείς σήμερα λαμβάνουν μόνο το 56% της κλινικά συνιστώμενης υγειονομικής φροντίδας και η διάσταση και το μέγεθος της επίδρασης του φαινομένου αυτού αποτυπώνεται στη διαφορά του μέσου κόστους περίπτωσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα η οποία υπολογίζεται σε 31,5€ (με 4,5-5,0 επισκέψεις κατά κεφαλήν ετησίως) και του μέσου κόστους περίπτωσης σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα η οποία ανέρχεται σε 2.108€.

Η ερευνητική ομάδα της ΕΣΔΥ προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και αφορούν την στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) με κύριους άξονες την εισαγωγή κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών, την παροχή κινήτρων αποδοτικότητας και παραγωγικότητας και την δημιουργία ολοκληρωμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Αναλυτικότερα, προτείνεται ο επανασχεδιασμός του δικτύου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας και Πολυϊατρεία) με γνώμονα την άρση των ανισοτήτων στην πρόσβαση, την αποδοτική χρήση των πόρων και την καταλληλότερη χρήση της τεχνολογίας. 

Τα νέα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να αναπτυχθούν με βάσει το μέγεθος και τις ανάγκες του πληθυσμού κάθε δήμου και κριτήριο της ευχέρια πρόσβασης τους σ' αυτά. Πυρήνας του δικτύου θα είναι το Κέντρο Υγείας στο οποίο θα υπάγεται το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών, οι οποίοι και θα έχουν δυνατότητα χρήσης των δομών του. Αυτό το νέου τύπου Κέντρο Υγείας θα είναι υπεύθυνο για τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του τοπικού πληθυσμού, μέσω προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, τήρηση ιατρικών φακέλων και ορθή διαχείριση των διακομιδών. 

Από τα 210 Κέντρα Υγείας και 350 Πολυϊατρεία που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα, το νέο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπει την ενοποίηση υπαρχόντων δομών καθώς και τη δημιουργία νέων, ώστε επιτευχθεί η καλύτερη στελέχωσή τους, σε επίπεδο προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού για τη αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών. 

Για παράδειγμα, στο κεντρικό τομέα της Αθήνας (Ομόνοια, Πλάκα, Στάδιο) προτείνεται η διατήρηση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του ΙΚΑ και η δημιουργία μιας νέας δομής στο Γ' Δημοτικό Διαμέρισμα (Αστεροσκοπείο, Πετράλωνα, Θησείο). Στην περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας προτείνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διατήρηση των τοπικών δομών του ΙΚΑ και η συγχώνευσή τους με τα Κέντρα Υγείας ώστε να μετεξελιχθούν σε πολυδύναμα ιατρεία. 

Στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στο νομό Θεσσαλονίκης προτείνεται η συγχώνευση του τοπικού ΙΚΑ με το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας, καθώς επίσης και η συγχώνευση των τοπικών ιατρείων Φοίνικα και Πανοράματος, με έδρα το δημοτικό διαμέρισμα της Πυλαίας. 

Τέλος, στην Κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νομό Βοιωτίας μεταξύ άλλων προτείνεται η δημιουργία Κέντρου Υγείας στον Ορχομενό, με παράλληλη συγχώνευση των παραρτημάτων του ΙΚΑ με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας. Επίσης, δημιουργία ενός νέου Κέντρου Υγείας προτείνειται και στην περίπτωση του νομού Ευβοίας, στον Δήμο Ερέτριας καθώς και σταδιακή μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Καρύστου σε Ανοιχτό Κέντρο Υγείας με Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. 

Δείτε αναλυτικά την πρόταση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εδώ.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ