2013-07-09 23:16:03
Φωτογραφία για Β. Κορκίδης: Παρεμβάσεις του Ε.Β.Ε.Π. για την ανάπτυξη του Πειραιά
Τις προτάσεις του για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει ο Πειραιάς τόσο για την ανάδειξη του λιμανιού σε κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όσο και για... την αναζωογόνηση της τοπικής επιχειρηματικότητας διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Αναλυτικά, στο άρθρο του επισημαίνει τα εξής:

"Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αναδύεται, περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, το αίτημα της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας στην πόλη, το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στο τριπλό ερώτημα της ανάπτυξης τι έχουμε, τι μπορούμε και τι θέλουμε; η απάντηση είναι λίγα έχουμε, πολλά μπορούμε και περισσότερα θέλουμε. Αυτό που δεν έχουμε απαντήσει ακόμα είναι τί κάνουμε για την ανάπτυξη;

Το θέμα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν οι φορείς του Πειραιά πρέπει να κινηθεί γύρω από δύο άξονες: τη βελτίωση της θέσης του λιμανιού στο διεθνή καταμερισμό διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, αλλά και την αναζωογόνηση της εμπορικής, μεταποιητικής και ναυπηγοεπισκευαστικής διαδικασίας.


Ως προς το πρώτο, ο Πειραιάς οφείλει επιτέλους να παραγάγει προστιθέμενη αξία από την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση του, αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και εξακολουθεί να είναι από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου. Η ευνοϊκή αυτή θέση τον καθιστά πόλο έλξης για επενδύσεις από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο για τις θαλάσσιες επικοινωνίες ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Από την πειραϊκή επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να αναζητηθεί ένα μοντέλο που θα κινείται πολύ κοντά στα πρότυπα του Χονγκ-Κονγκ και της Σιγκαπούρης, ως κομβικών διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου και ναυτιλίας. Ο Πειραιάς μπορεί να λειτουργήσει, κατ’ αντιστοιχία, ως το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να καταστεί κύρια πύλη εισόδου εμπορευμάτων από την Ανατολή προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και, φυσικά, όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Αυτό χρειάζεται συντονισμένες δράσεις τόσο στην λειτουργία του λιμανιού, του εξαγωγικού εμπορίου, όσο και στις υπηρεσίες logistics και τις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές.

Το Ε.Β.Ε.Π. έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε μια σειρά από ενέργειες που θα συμβάλουν στην καλύτερη προώθηση και ανάπτυξη του εγχώριου και διαμετακομιστικού εμπορίου, της μεταποίησης, αλλά και της ναυπηγοεπισκευστικής βιομηχανίας στη χώρα μας:

• η δημιουργία και η ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών όπως αποθηκευτικοί χώροι, σύγχρονος εξοπλισμός, ζώνες ελεύθερου εμπορίου.

• η αξιοποίηση λιμενικών χώρων για τη δημιουργία εξαγωγικού πάρκου.

• η αξιοποίηση παλαιών αποθηκών για μόνιμο εκθεσιακό κέντρο.

• η απόκτηση της κατάλληλης οργάνωσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος,

• η ώθηση των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, να δημιουργήσουν αποθηκευτικά κέντρα, προκειμένου οι εγκαταστάσεις αυτές να έχουν το ρόλο logistics hubs των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το διαμετακομιστικό εμπόριο και να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του Πειραιά ως σημείο ανεφοδιασμού και σταθμό επισκευής της διεθνούς Ναυτιλίας.

• ο συνδυασμός προτεινόμενων ενεργειών με τους καθορισμένους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών και, ιδιαίτερα, με εκείνους που εμπλέκονται ως κόμβοι στο ελληνικό έδαφος.

Ειδικότερα, τονίζουμε ότι είναι αναγκαίες προϋποθέσεις:

• η απλοποίηση εμπορικών συναλλαγών με την εφαρμογή του e-invoicing, για τις εξαγωγές και την τροφοδοσία των ποντοπόρων πλοίων.

• η επανεξέταση των προϋποθέσεων αδειοδότησης και άρση των πολλών περιορισμών αναφορικά με τους χώρους αποθηκών (π.χ. περιβαλλοντικές μελέτες, αρχαιολογία, πυροσβεστική, Υπ. Υγείας κ.ά.).

• η δημιουργία πράσινων διαλυτηρίων στις χαλυβουργίες της περιοχής.

• η κατάργηση θεσμικών περιορισμών στην εγκατάσταση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

• η άρση απαγόρευσης συνδυαστικών μεταφορών νωπών με άλλα προϊόντα προς την νησιωτική Ελλάδα.

• η μείωση γραφειοκρατίας τελωνείων (electronic & simplified procedures), τυποποίησης ροής, απλοποίησης διαδικασιών λειτουργίας τους και η συνεχής 24ωρη λειτουργία, όλο το έτος.

• η κατάργηση του έμμεσου κόστους αποθήκευσης και μεταφοράς των εύφλεκτων και ευπαθών ειδών, με το διαχωρισμό από τα απλά προϊόντα.

• η αξιοποίηση της καθημερινής προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων.

Παραταύτα, από μόνη της η ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της πειραϊκής οικονομίας δεν μπορεί να δώσει οριστική απάντηση στο φλέγον ερώτημα της ανάπτυξης. Αυτή περνά επίσης και από τη διαμόρφωση μιας συνολικά εύρωστης εγχώριας αγοράς, η οποία θα λειτουργεί και ως αφετηρία οποιασδήποτε επιχειρηματικής προσπάθειας. Ο κανόνας, βάσει του οποίου θα πρέπει να κινηθούμε, είναι το «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» και εδώ η μικρομεσαία επιχείρηση διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Οι πειραϊκές επιχειρήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούν την εξωστρέφειά τους και να μετατραπούν από μικροεισαγωγικές σε μικροεξαγωγικές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ κ. Βασίλη Κορκίδη για να γίνει αυτό:

Πρέπει να δώσουμε σε προϊόντα και υπηρεσίες "διαβατήριο" ποιότητας και "ταυτότητα" ασφάλειας.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια "Πειραϊκή εξαγωγική πύλη".

Πρέπει να συμμαχήσουμε για την προβολή του Πειραιά στο εξωτερικό.

Πρέπει να στηρίξουμε τις πειραϊκές ΜμΕ να στραφούν στις εξαγωγές.

Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους εξαγωγείς και κυρίως εγγυήσεις.

Πρέπει να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε υποδομές υποστήριξης των εξαγωγών.

Πρέπει να επιλέξουμε υψηλές προδιαγραφές και μοναδικότητα.

Οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις των φορέων της αγοράς πρέπει να τεθούν άμεσα και από κοινού με εμφατικό τρόπο, αφού ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος αναζητώντας το ιδανικό αναπτυξιακό μοντέλο. Είναι καιρός για πράξεις και όχι για λόγια. Η ανάκαμψη θα έρθει με συντονισμένες ενέργειες και με αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε να χρησιμοποιηθούν για πραγματική και όχι «εικονική» ανάπτυξη.

Το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ πιστεύει ότι το νέο αναπτυξιακό σχέδιο του Πειραιά πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, να ενισχύσει τους κλάδους που συγκροτούν παραδοσιακά την Πειραϊκή οικονομία και να επιτρέψει στις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις να ασκήσουν τη δημιουργικότητά τους προς όφελος όλης της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά, ωστόσο, «κλωτσάνε» στο φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης. Η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την ελληνική αγορά και αποθαρρύνει τις Μμε επιχειρήσεις από το να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν. Το ΕΒΕΠ έχοντας πλήρη αντίληψη της εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου που διανύει η χώρα μας και θέτοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα τη βιωσιμότητα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την προώθηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι οι Εγγυήσεις και τα Μικρο-δάνεια μέσω μιας Αναπτυξιακής ή Επενδυτικής Τράπεζας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα λειτουργεί για αυτό το σκοπό.

Ο σχεδιασμός του ΣΕΣ της περιόδου 2014-20, σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να γίνει με απόλυτο επαγγελματισμό και ταχύτητα, μεγαλύτερη των άλλων Ευρωπαίων εταίρων. Οι δομικές αλλαγές πρέπει να είναι τέτοιες ώστε η περιορισμένη ρευστότητα να μην πέσει στο διάτρητο δημόσιο βαρέλι δίχως πάτο, αλλά στο ιδιωτικό βαρέλι που έχει πάτο, δεν έχει τρύπες και που μπορεί να γεμίσει σιγά-σιγά και πάλι.

Η συνεχής εφαρμογή επώδυνων εισπρακτικών μέτρων δεν είναι πρόοδος, ούτε κάθε αλλαγή μεταρρύθμιση. Είναι λάθος να "βαφτίζουμε" το κάθε τι που μας επιβάλλεται να αλλάξουμε μεταρρύθμιση. Το ΕΒΕΠ έχει υποχρέωση να συνεχίσει να παρεμβαίνει και να επισημαίνει με τεκμηριωμένες προτάσεις τις πραγματικές αλλαγές και τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της πειραϊκής οικονομίας.

Σκοπός όλων είναι ο Πειραιάς, να πάψει να είναι μόνο ο τόπος αναχώρησης και άφιξης 18 εκ. διερχομένων επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού, 2,7 εκ. οχημάτων και 3 εκ. εμπορευματοκιβωτίων και να γίνει τόπος τελικού προορισμού. Ο αγώνας αυτός θα είναι δύσκολος, αλλά στον Πειραιά μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αφού η ανάπτυξη θα έρθει για άλλη μια φορά από τον πλούτο της θάλασσας."
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απορία ενός Γονέα...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απορία ενός Γονέα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ