2013-07-10 09:13:04
Φωτογραφία για Τον τελευταίο λόγο για τις προβληματικές τράπεζες επιδιώκει η Κομισιόν
Η Κομισιόν θέλει να αποκτήσει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για το μέλλον των ευρωπαϊκών προβληματικών τραπεζών, σύμφωνα με νομοσχέδιο για μια ενιαία αρχή τραπεζικής εξυγίανσης (SRA) που αναμένεται να εξοργίσει το Βερολίνο.

Το νομοσχέδιο, που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη (10 Ιουλίου), λέει μια κεντρική ευρωπαϊκή αρχή θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση χρεοκοπημένων τραπεζών, στερώντας από τις εθνικές αρχές τον εποπτικό τους ρόλο.

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο, προτείνει τη δημιουργία ενός νέου εκτελεστικού συμβουλίου με μόνιμο πρόεδρο, που θα περιλαμβάνει και διορισμένους εκπροσώπους της Επιτροπής, της ΕΚΤ και «έναν περιορισμένο αριθμός εκπροσώπων των άμεσα θιγόμενων κρατών μελών».

Σύμφωνα με την πρόταση, αυτή η νέα Αρχή Εξυγίανσης Τραπεζών θα κάνει συστάσεις προς την Κομισιόν, που θα διατηρεί την αρμοδιότητα της τελικής απόφασης, χωρίς να αφήνει στα κράτη μέλη το δικαίωμα βέτο επί αποφάσεων που σχετίζονται με τις τράπεζες που επλήγησαν.


Η Γερμανία θέλει τροποποίηση της Συνθήκης

Τον περασμένο Μάιο, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schäuble προειδοποίησε ότι μια ενιαία Ευρωπαϊκή Αρχή είναι «νομικά αστήρικτη» και πρέπει να υπάρξει αλλαγή των συνθηκών.

Πρότεινε μια προσέγγιση «δύο βημάτων» που θα αφήνει τη διάσωση των τραπεζών στα χέρια ενός «δικτύου» εθνικών αρχών μέχρι να ισχύσουν οι αλλαγές των συνθηκών.

Το έγγραφο της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι μια τέτοια αλλαγή της Συνθήκης είναι απαραίτητη προκειμένου να μετατραπεί η Αρχή Εξυγίανσης Τραπεζών σε ένα «πλήρως ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ».

Ωστόσο προτείνει στο μεταξύ να πάρει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών, κάτι που αντιτίθεται στις προτάσεις Schäuble.

Επιδιώκει επίσης να εφαρμόσει τις αρμοδιότητες γρήγορα, με την τροποποίηση των υφιστάμενων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η πρόταση υποστηρίζει ότι η υπάρχουσα εμπειρία της Επιτροπής στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, την φέρνει στην «καλύτερη θέση» να λάβει αποφάσεις – όπως η διαίρεση των τραπεζών που επλήγησαν σε καλές και κακές , και ο καθορισμός της τελικής κατανομής των βαρών κάθε πιστωτή στην περίπτωση του bail-in.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πρότασης, η Αρχή Εξυγίανσης Τραπεζών θα μπορούσε να ξεκινήσει τις λειτουργίες της το 2015.

http://www.banksnews.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ