2013-07-11 08:36:09
Φωτογραφία για Ηλεία: «Δεν έχουν λεφτά για να πάνε με το λεωφορείο στον OΑΕΔ»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική όσον αφορά την εξαθλίωση στην οποία ζουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων ορεινών περιοχών της Ηλείας ήταν η επιστημονική ημερίδα που υλοποιήθηκε στο Μικρό Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και κατά την οποία παρουσιάστηκε η «Έρευνα για τις μορφές κοινωνικού αποκλεισμού στις πυρόπληκτες περιοχές του Ν. Ηλείας» από ερευνητική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Στατιστικής Κλάιβ Ρίτσαρντσον.

Μέσα από την έρευνα που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2013, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι ήρθαν αντιμέτωποι με φαινόμενα που τους προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση, δυστυχώς με αρνητικό πρόσημο.

Ο ερευνητής Μενέλαος Θεοδωρουλάκης ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι η Ηλεία εμφάνιζε ποσοστό 13% περίπου, γεγονός που τον προβλημάτισε μια και η εικόνα της Ηλείας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το ποσοστό.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στις ορεινές πυρόπληκτες περιοχές, οι ερευνητές έκαναν λόγο για την απόλυτη ένδεια που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών, σε βαθμό δύσκολα περιγράψιμο αν δεν το δει κάποιος ιδίοις όμμασι.

Ο κ. Θεοδωρουλάκης τόνισε ότι δεν μιλάμε για «σχετική φτώχεια και έλλειψη ορισμένων αγαθών, αλλά για τον ορισμό της απόλυτης ένδειας και της έλλειψης των αναγκαίων για διαβίωση αγαθών. Οι ορεινές περιοχές διακρίνονται από ιδιαίτερο κοινωνικό αποκλεισμό, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες».

Ο ερευνητής του Παντείου Πανεπιστημίου καταλήγει στη θλιβερή αιτιολόγηση της χαμηλής ανεργίας που εμφανίζεται στις επίσημες στατιστικές, δηλώνοντας ότι «οι άνεργοι αυτών των περιοχών δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν ούτε τα 4 ευρώ που απαιτούνται για να μεταβούν στον ΟΑΕΔ του Πύργου ή της Αμαλιάδας και να βγάλουν ή να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους» Το πρόβλημα που αναδεικνύει η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται δραματικά εμφανέστερο αν προστεθεί και ο πλήρης αποκλεισμός των κατοίκων από υπηρεσίες υγείας και λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες, και ιδιαίτερα από παροχές ψυχικής υγείας.

«Συναντήσαμε ανθρώπους με εμφανή συμπτώματα κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών, οι οποίοι δεν έχουν καμία υπηρεσία υποστήριξης».

Οι συντελεστές της έρευνας προτείνουν, ως άμεσο μέτρο, την βελτίωση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες, μέσω κινητών παροχών, όπως τη μετάβαση των ΚΕΠ ή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Η ενδυνάμωση των υπηρεσιών πρόνοιας είναι μονόδρομος για τις πυρόπληκτες ορεινές περιοχές» αναφέρει ο ερευνητής Αντώνης Κολημενάκης.

Η καθηγήτρια κ.Ολγα Στασινόπουλου στάθηκε στα ιδιαίτερα κεφάλαια των κατοίκων που μπορούν να αξιοποιηθούν και στα εργαλεία επιχειρηματικότητας στην κοινωνική οικονομία μέσω συνεταιρισμών που ανταποκρινονται στις ανάγκες των αποκλεισμένων κατοίκων.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος κ.Ρίτσαρντσον στάθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Pρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση επιδείνωσε την υπάρχουσα κατάσταση, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί.

Επίσης στάθηκε στη δυσκολία που συναντούν τέτοιου είδους έρευνες στην υλοποίησή τους, λόγω της υποχρηματοδότησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη χώρα.

Οι αιρετοί που παρευρέθησαν στη συνάντηση, επισήμαναν τα «παχιά» λόγια των τεσσάρων κυβερνήσεων που πέρασαν από τη χώρα μετά το 2007, στηλιτευόντας την πλήρη απραξία της κεντρικής εξουσίας, αλλά και την κατάληξη του περίφημου «Ταμείου Μολυβιάτη», από το οποίο η Ηλεία δεν έχει λάβει το μερίδιο που της αναλογεί.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ