2013-07-11 13:19:04
Φωτογραφία για Γιατί η Goldman Sachs ποντάρει στην Ευρώπη
του Ηλία Μπέλλου 

Θετικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα εξαμήνου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων περιμένει η Goldman Sachs η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με τις ανακοινώνεις για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων να ξεκινούν άμεσα και τις 400 από τις 600 επιχειρήσεις του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 να έχουν προγραμματίσει τις ανακοινώσεις τους τις τελευταίες δυο εβδομάδες του Ιουλίου και την πρώτη του Αυγούστου, ενδεχόμενες θετικές εκπλήξεις αναμένεται να κινήσουν ανοδικά τα χρηματιστήρια, ειδικά μετά τη διόρθωση του προηγούμενου διαστήματος. Ο αμερικανικός οίκος που εδώ και μήνες έχει ταχθεί υπέρ των τοποθετήσεων σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές μετοχές μιλά για αύξηση των ρυθμών εταιρικής κερδοφορίας της τάξης του 6% για φέτος και 12% για το 2014.

Επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης φέτος θα σημειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από την ευρύτερη αγορά και να δημιουργεί προσδοκίες κίνησής της προς υψηλότερα επίπεδα.


Διαπιστώνει σταθεροποίηση των προβλέψεων της αγοράς για την εταιρική κερδοφορία στην Ευρώπη γεγονός που όπως εκτιμά υποστηρίζει τη δική της εκτίμηση για επιτάχυνση στο δεύτερο εξάμηνο.

«Η αγορά έχει κινηθεί ήδη το προηγούμενο εξάμηνο προς προεξόφληση της επιτάχυνσης της κερδοφορίας και το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του τελευταίου 12μήνου έχει οδηγηθεί από το re-rating των μετοχών. Οι αποτιμήσεις με βάση το λόγο τιμής προς προβλεπόμενη κερδοφορία (που είναι η κερδοφορία του επόμενου 12μήνου) έχει αυξηθεί από το 9,5% στα τέλη Μαΐου του 2012 στο 11,9% σήμερα. Προκειμένου να επανακάμψει το ράλι στις τιμές των μετοχών, θα πρέπει η προσδοκώμενη κερδοφορία των επιχειρήσεων να αντικατοπτριστεί στα αποτελέσματα» επισημαίνει σε έκθεση στρατηγικής με ημερομηνία 9 Ιουλίου ο αμερικανικός οίκος.

Σημειώνει ότι περιμένει κάτι τέτοιο να λάβει χώρα κατά την τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Διατηρεί την τιμή στόχο για τον Stoxx 600 σε ορίζοντα 12 μηνών στις 340 μονάδες κάτι που σημαίνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 16% για το δείκτη, από τα τρέχοντα επίπεδα.

Βασική παράμετρος στην αισιόδοξη αυτή εκτίμηση είναι η πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση του equity risk premium καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων βελτιώνονται όπως και η ποιότητα της κερδοφορίας τους. Σε επίπεδο αποτιμήσεων βλέπει περιθώριο ανόδου του P/E από το 11,9 σήμερα στο 12,4 πάντοτε σε ορίζοντα 12μήνου.

Σημειώνεται ότι μεταξύ 15 Ιουλίου και τέλη Αυγούστου 484 επιχειρήσεις από τον Stoxx 600 που καλύπτουν το 87% της κεφαλαιοποίησης του ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μήνου, με τα περισσότερα και σημαντικότερα εξ αυτών να είναι συγκεντρωμένα στις αμέσως επόμενες τρεις εβδομάδες.

Όσον αφορά τη στάση της Goldman Sachs απέναντι στο καλάθι των μετοχών που παρακολουθούν οι αναλυτές της σημειώνεται ότι έχει σύσταση «αγοράς» στο 31% εξ αυτών, «διακράτησης» στο 54% και «πώλησης» στο 15%.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις του ο οίκος τις στηρίζει μεταξύ άλλων και στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που παρατηρείται οψίμως και συγκεκριμένα την διαμόρφωση του δείκτη PMI της Ευρωζώνης στο 48,8 τον Ιούλιο και ακόμη περισσότερο τη διαμόρφωσή του στο 50 σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ισπανία μετά από δυο χρόνια ενδείξεων κάτω από το 50 που σηματοδοτεί το όριο μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης.

«Το γεγονός αυτό δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στις προσδοκίες για την επιχειρηματική κερδοφορία των επιχειρήσεων με έκθεση στην ευρωζώνη οι οποίες έχουν άλλωστε δεχθεί και τις περισσότερες καθοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων των αναλυτών για τα αποτελέσματά τους».

Εφόσον η Goldman Sachs επιβεβαιωθεί και με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανησυχίας για αναστροφή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ «είναι μέσα στις τιμές» ενδέχεται να βρισκόμαστε προ ενός καλοκαιρινού μίνι ράλι.
capital.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ