2013-07-12 02:44:05
Φωτογραφία για Κατασκευάστηκαν ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία
Την αφαίρεση όγκου από το κεφάλι ασθενούς, χωρίς να τραυματιστεί κάποιο άλλο τμήμα του εγκεφάλου, ή να επηρεαστεί η ομιλία, κατάφεραν να... επιτύχουν ερευνητές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιληπτικά επεισόδια και παραλύσεις, όπως τόνισαν οι ίδιοι στο περιθώριο του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη έως τις 13 Ιουλίου.

Την παραπάνω ανακοίνωση έκαναν, ο νευροχειρούργος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Μασσαλίας, Κριστόφ Μπερνάρντ και ο καθηγητής Βιοηλεκτρονικής, Γιώργος Μαλλιαράς στο Κέντρο Μικροηλεκτρονικής της Provence στο Ecole Nationale Superieure des Mines. Όπως εξήγησε ο κ. Μπερνέντ, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι νευροχειρουργοί είναι να μελετήσουν την παραγωγή και την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, με τη χρήση ηλεκτροδίων. Όπως επισήμανε, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη στην κλινική πράξη σε τρεις περιπτώσεις: η μία περίπτωση είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, που δείχνει την ανάνηψη των κυττάρων μετά από χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου
. «Τοποθετούμε ηλεκτρόδια στην επιφάνεια του εγκεφάλου στη διάρκεια της επέμβασης για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα αφαιρεθούν, ή να τραυματιστούν άλλα τμήματα του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα αυτό της ομιλίας. Γι αυτό χρησιμοποιούμε ηλεκτρόδια που δείχνουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου», υπογράμμισε.

Η δεύτερη εφαρμογή αυτών των ηλεκτροδίων γίνεται στην επιληψία, από την οποία πάσχει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά δυστυχώς το 30% εξ αυτών των περιπτώσεων δεν μπορούν να θεραπευτούν με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. «Η μοναδική θεραπεία αυτών των ασθενών, είναι η χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση αυτή τοποθετούμε ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο , τα οποία καταγράφουν ποιες περιοχές του έχουν το πρόβλημα και προκαλούν επιληψία», τόνισε.

Η τρίτη και πιο σημαντική εφαρμογή είναι αυτή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παράλυσης. Στην περίπτωση αυτή τοποθετούνται ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο για να καταγραφεί το ηλεκτρικό σήμα, που εκπέμπεται όχι μόνο από ένα, αλλά από πολλά νευρικά κύτταρα και στη συνέχεια το σήμα μεταφέρεται σε εξωτερική συσκευή για να δώσει την εντολή προς τα τεχνητά μέλη για κίνηση.

Στο δρόμο προς την πρακτική εφαρμογή όλων αυτών των ζητημάτων, οι ερευνητές είχαν πολλά προβλήματα να λύσουν, όπως για παράδειγμα αυτό της βιοσυμβατότητας των ηλεκτροδίων, της γρήγορης μεταφοράς του σήματος και του μικρού μεγέθους των ηλεκτροδίων, ώστε να μην προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο, και της ενίσχυσης του ηλεκτρικού σήματος που εκπέμπεται από μεγάλο αριθμό νευρικών κυττάρων και της διαρκούς εκπομπής του σήματος μέσα στον εγκέφαλο.

Όλα αυτά τα προβλήματα τα έλυσε ο κ. Μαλλιαράς φτιάχνοντας μικρά βιοσυμβατά ηλεκτρόδια με καταγραφή ηλεκτρικού σήματος πολλαπλασιασμένη επί δέκα, σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα ηλεκτρόδια. Έτσι, ξεκίνησε η προ 4 ετών στενή συνεργασία του Πανεπιστημίου Aix Marseille με το τμήμα Βιοηλεκτρονικής που διευθύνει ο κ Μαλλιαράς.

Επισημαίνεται ότι η καινοτομία αυτή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και απομένει να εξασφαλιστούν οι άδειες, που θα την επιτρέψουν να βρει πρακτική εφαρμογή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ