2013-07-12 11:58:46
Φωτογραφία για Στο πόρισμα Ρακιντζή οι αναρρωτικές μαϊμού στο Ηράκλειο
Στον ... κυκεώνα των σκανδαλωδών υποθέσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την υπόθεση των αναρρωτικών αδειών “μαϊμού” στο ΙΚΑ Ηρακλείου... Σε ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο “Έλεγχος σχετικά με τη χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων ασθενείας ” αναφέρεται στο χρονικό της υπόθεσης αλλά και στα αποτελέσματα των ελέγχων που αποκάλυψαν όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Ο κ. Ρακιντζής ξεκαθαρίζει πως από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Ηρακλείου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μαζική προσέλευση ασφαλισμένων του Ιδρύματος στο Τμήμα Παροχών Ασθενείας του Υποκαταστήματος, κυρίως οικονομικών μεταναστών προκειμένου να τους χορηγηθούν χρηματικές παροχές των επιδομάτων ασθενείας, οι οποίοι προσκόμιζαν ιατρικές βεβαιώσεις – γνωματεύσεις χορήγησης αναρρωτικών αδειών από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΟΠΥΥ.


Ειδικότερα γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων και σε ό,τι αφορούσε σε πιστοποιητικά ορισμένων ιατρικών ειδικοτήτων π.χ. ορθοπεδικών, η κατάσταση ήταν πλήρως αναιτιολόγητη και ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η περίπτωση ενός ιατρού, ο οποίος σ’ ένα μόνο έτος χορήγησε 6.300 ημέρες αναρρωτικής αδείας: επί 25 ευρώ που είναι το μέσο ημερομίσθιο επιδότησης αντιστοιχεί σε 157.500 ευρώ οικονομικό κόστος για τον Οργανισμό πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης από την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται καταρχήν δύο ατροί του Υποκαταστήματος Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι κατά τους πρώτους μήνες του έτους 2012 είχαν ήδη χορηγήσει πολλαπλάσιο αριθμό ημερών αναρρωτικών αδειών, μακράν από τον μέσο όρο των λοιπών ιατρών της Μονάδας. Κατά το έτος 1999 οι ίδιοι ιατροί είχαν χρεωθεί πολύ μεγάλο αριθμό μπλοκ αδειολογίων (16) όταν ο μέσος όρος των λοιπών ορθοπεδικών ήταν 4,6.

Σε άλλες περιπτώσεις εποχικών επαγγελμάτων, π.χ. ξενοδοχοϋπαλλήλων παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάθε χρόνο, από την ημερομηνία διακοπής της εργασίας μέχρι την ανάληψη εργασίας, ασφαλισμένοι να βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, γεγονός που μπορούσε να εξηγηθεί από το ότι το επίδομα ασθενείας είναι πολλαπλάσιο από το επίδομα ανεργίας. Σε πολλές περιπτώσεις χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια χωρίς να έχει προηγουμένως καταγραφεί η ιατρική επίσκεψη στο φύλλο των ραντεβού.

Άμεσα ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επέβαλλε στους εν λόγω ιατρούς το προσωρινό μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων. Στο πλαίσιο της αναστολής άσκησης καθηκόντων αφαιρέθηκαν από τους ιατρούς τα συνταγολόγια και τα αδειολόγια. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και το Σ∆ΟΕ για τον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης των εν λόγω ιατρών.
prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ