2013-07-12 13:35:03
Φωτογραφία για Ανάσες ελευθερίας ... καλπάζοντας!
της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Αν δε φοβόμουν τα άλογα, αυτή την ευκαιρία δε θα την είχα χάσει! Θα καβαλούσα το Σάμσον, θα του έλυνα την πλούσια χαίτη του, που ήταν χτενισμένη σε γαλλικού τύπου κοτσίδα και θα τρέχαμε στο δειλινό, στην άμμο της μαγικής παραλίας του Κομού - την οποία σας προτείνω ανεπιφύλακτα - για να νιώσουμε τη σημαίνει πραγματική ελευθερία.

Ο φόβος, όμως, μου φρέναρε τη φαντασίωση και έτσι έμεινα να καμαρώνω αυτά τα όμορφα πλάσματα που αμέσως αντιλήφθηκαν την ανεβασμένη αδρεναλίνη και πλησίασαν χλιμιντρίζοντας και κοιτάζοντας με, με απορία. (Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να φοβάμαι).

Είχαν και αυτά "τα δικά τους" εκείνη την ώρα διότι παρά το γεγονός ότι δεν είναι όλοι επιβήτορες, έχουν κόντρα μεταξύ τους για την κυριαρχία μέσα στη φάρμα. Ποιος θα είναι δηλαδή ο αρχηγός, αυτός που θα κάνει κουμάντο.

Και το αίσθημα για την απόλυτη κυριαρχία υπάρχει και στο βασίλειο των ζώων και στο βασίλειο των ανθρώπων.


Μέσα στη φάρμα ο αρχηγός είναι ο Ερμής, 16 ετών, ο γηραιότερος και ο παππούς, διότι αρκετοί γόνοι του ζουν μαζί του. Εκτός από τα αρκετά αρσενικά, ο Ερμής έχει και κόρες, τρεις φοράδες.

O Ερμής είναι επιβήτορας και ο πραγματικός αρχηγός της φάρμας

Τη κυριαρχία του, ωστόσο, απειλεί ο Μίνωας, ένα εξαιρετικά όμορφο και μεγαλόσωμο άλογο, που παρά το γεγονός ότι είναι ευνουχισμένο, όπως και πολλά άλλα μέσα στη φάρμα, δεν μπορεί να δαμάσει την αντρική-ηγετική του φύση.

Το γενικό πρόσταγμα σε αυτή την ιστορία έχει ο κ. Νίκος Φασουλάκης, όμως, που ξέρει να βάζει τα πράγματα στη θέση του!

Ξεκίνησε τη φάρμα του στα Πιτσίδια, αρχικά με δυο άλογα. Μέσω της αναπαραγωγής τα έκανε 14, αν και υπάρχουν και άλογα που δεν ανήκουν στην αρχική οικογένεια.

Οι επιβήτορες του είναι δυο, και οι δύο άλογα γεωργαλίδικα.

Αρσενικά και θηλυκά δεν συνυπάρχουν, έρχονται σε επαφή μόνο τη σωστή ώρα και για συγκεκριμένο λόγο. Αλλιώς κανένας δε θα μπορούσε να τα κάνει κουμάντο. Και οι επιβήτορες δεν "κάνουν" μαζί, δεν ησυχάζουν ποτέ, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και πάντα καλό αναβάτη.

Ο Ηρακλής είναι ο νέος της φάρμας

Η φάρμα HorseFarm melanouri δημιουργήθηκε από την αγάπη για τα άλογα και ως χόμπι.

Σιγά – σιγά, όμως, η οικογένεια μεγάλωνε και πριν 15 χρόνια ο Νίκος και η Ματίνα αποφάσισαν να ανοίξουν το χώρο προς όλους και να ξεκινήσουν τις εκδρομές στους τουρίστες.

Η φάρμα δουλεύει πέντε μήνες το χρόνο. Τον Ιούνιο και τον Αύγουστο οι αναβάτες δεν αντέχουν και τα άλογα κάθονται.

Τους υπόλοιπους μήνες, όμως, διοργανώνονται εκδρομές μέσα από μονοπάτια που σε οδηγούν στον Κομό αλλά και προς τη Μονή Οδηγητρίας. Μπορεί να έχουν διάρκεια μια, δύο ώρες, ενώ μπορεί να είναι ακόμα και ημερήσιες.

Αυτού του είδους τις εκδρομές τις προτιμούν συνήθως Γάλλοι και Γερμανοί. Οι Έλληνες είναι ελάχιστοι. Όσοι έχουν καταγωγή από το νησί έχουν δικά τους άλογα.

Κρητικο –Γερμανική συνύπαρξη

Ο κ. Νίκος Φασουλάκης μεγάλωσε στα Μάταλα. Εκεί ήταν ο πατέρας του ψαράς. Στα Πιτσίδια έμεναν οι αγρότες και στα Μάταλα οι ψαράδες πριν τους χίπηδες.

Όταν οι χίπηδες ανακάλυψαν τα Ματάλα, όμως, ήρθε ο ξεριζωμός για ορισμένους κατοίκους που δεν άντεχαν την τόσο ελεύθερη ζωή των «παιδιών των λουλουδιών»

Τα νέα ήθη και έθιμα, το ελεύθερο σεξ, οι ουσίες και γενικότερα αυτός ο τρόπος ζωής «έπεσε βαρύς» στην κλειστή κοινωνία των Κρητικών που μέχρι και τις κόρες τους στα σπίτια κλείδωναν, όταν οι χίπηδες άφηναν την παραλία για να ανηφορίσουν προς τα Πιτσίδια.

Όπως θυμάται ο κ. Νίκος που τότε ήταν 4-5 χρονών, εκείνη την εποχή μερικοί κάτοικοι άφησαν την παραλία και πήγαν προς την ενδοχώρα στα πατρικά τους - μεταξύ αυτών και ο πατέρας του.

Ο Αστέρης όταν γεννήθηκε ήτανε μαύρος, ένα σημάδι στη μύτη πρόδιδε ότι όταν μεγαλώσει θα είναι άσπρος.

Ο ίδιος μάλιστα θυμάται πολλές ιστορίες: το σούσουρο που είχε γίνει τότε, μέχρι και τα γυρίσματα της γνωστής ελληνικής ταινίας η «Θεία μου η Χίπισσα» που γυρίστηκε το 1970. Ουρές έκαναν τα κοπέλια, αλλά ποιος τα άφηνε να πλησιάσουν για να δουν τους πρωταγωνιστές;

Πέρα όμως από το σοκ της τοπικής κοινωνίας, τα Μάταλα έγιναν γνωστά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτή η αναγνωρισιμότητα ήταν και η αφορμή που η Ματίνα στα 25 της, από την ψυχρή Γερμανία επισκέφθηκε τα ζεστά Μάταλα. Και έμεινε για πάντα στη θερμή αγκαλιά του Νίκου.

Μέσα στις επαγγελματικές αναζητήσεις καθώς η οικογένεια απέκτησε και τρία νέα μέλη όλα θηλυκά, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, κατευθύνθηκε προς τη αγάπη που είχε η Ματίνα για τα άλογα. 

Και αυτή η οικογενειακή επιχείρηση για αυτόν το λόγο είναι ακόμα ζωντανή. Γιατί και τα άλογα μεγάλωσαν μαζί με τα παιδιά και όλοι είναι πλέον είναι μια μεγάλη οικογένεια.

«Τα μεγαλώσαμε μέσα στο σπίτι μας με αγάπη, όπως τα παιδιά μας, για αυτό και είναι καλά και ήρεμα άλογα. Θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από αγάπη. Μόνο το καλοκαίρι το κάθε άλογο θέλει 60 λίτρα νερό την ημέρα» είπε ο κ. Νίκος χαϊδεύοντας το Μίνωα.

Πριν αποχαιρετήσω τον κ. Νίκο υποσχέθηκα στον εαυτό μου, άλλη μια επίσκεψη με πιο πολύ χρόνο και λίγο πιο ήρεμη.

Ούτως ή άλλως η ιππασία δεν είναι μόνο για έμπειρους αναβάτες, αλλά και για φοβισμένους, για μικρούς και μεγάλους. Πριν μερικά χρόνια μάλιστα τα άλογα του, δέχθηκαν στη ράχη τους και πραγματικά βοήθησαν παιδάκια με ειδικές ανάγκες.

«Το άλογο διαισθάνεται αυτό που νιώθει ο αναβάτης. Όταν υπάρχει φόβος αντιδρά διότι πιστεύει ότι κάτι κακό έχει γίνει κάτι δεν πάει καλά για να είναι φοβισμένος ο αναβάτης».

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ